BajsaBorta.nu

Tagg: apelsiner

Knottriga eller släta apelsiner? – en studie i orange

När du står i affären och ska köpa apelsiner, har du då funderat på om det är bättre att köpa knottriga eller släta apelsiner? Och med bättre syftar jag såklart på vilken apelsin som ger mest valuta för pengarna.

Hypotesen bakom denna studie var att apelsiner med knottrig karaktär på skalet har ett tjockare skal och därmed lägre viktprocent fruktkött. Det skulle således vara bättre ur ett privatekonomiskt perspektiv att köpa de släta apelsinerna.

Här kan du läsa om resultatet av min högst vetenskapliga studie i detta ämne.

Syfte

En apelsin har oätbart skal och ätbart fruktkött. Skalet skyddar apelsinen från att torka  ut och mögla och fyller därigenom en viktig funktion. Men varför betala för tjockt skal om det finns apelsiner med tunt skal och som ändå ger det skydd apelsinen behöver. Studien syftar till att kartlägga om visuell observation av skalets knottrighet är tillräcklig vägledning för att välja de apelsiner som har högst viktprocent fruktkött.

Material och metod

Tio stycken apelsiner inhandlas vid en matbutik i Umeå. Skalets karaktär bestämdes genom visuell observation av försöksledaren. Fem av apelsinerna hade knottrigt skal och fem ett skal med slät karaktär.

Knottriga och släta apelsiner

Apelsinerna vägdes först med skal för att därefter skalas. Varje apelsins skal och fruktkött vägdes separat och summan av dessa kontrollerades mot apelsinens totalvikt oskalad. Detta för att säkerställa att inget av substansiell vikt hos apelsinen försvunnit i skalningsprocessen. All skalning utfördes av en och samma person. Vägning utfördes med en digital köksvåg.

Apelsinernas procentuella viktprocent avseende skal och fruktkött räknades fram. Statistisk analys utfördes i SPSS och skillnader mellan grupperna analyserades med Mann Whitney-U, ett icke-parametriskt test lämpat för små grupper av data. Ett p-värde under 0,05 antogs vara signifikant.

Resultat

De knottriga apelsiner hade en total vikt på mellan 303-372 g med ett medelvärde på 328 g. Av denna vikt utgjorde fruktköttet 70,5% (SEM 0,5%). Apelsinerna med slät karaktär på skalet hade en totalvikt på i snitt 297 g med en variation från 274 – 321 g. Fruktköttets andel uttryckt som viktprocent uppgick till 82,2% (SEM 1,0%).

Diagram och tabell för apelsiner

Fruktköttets viktprocent var signifikant olika visat med Mann-Whitney U test. De släta apelsinerna hade en signifikant högre viktprocent fruktkött än de knottriga (p<0,01).

Statistisk analys av fruktköttets viktprocent hos knottriga och släta apelsiner

Slutsats

Visuell observation är en tillförlitlig metod vid urval av apelsiner med hög andel viktprocent fruktkött. Apelsiner med släta skal har högre ätbar andel än apelsiner med knottriga skal. Individer som vill få mest värde för pengarna ska välja apelsiner med släta skal och undvika de knottriga apelsinerna.

Om priset på apelsiner vid en given tidpunkt är 16,90 kr / kg kostar en knottrig apelsins fruktkött 23,97 kr / kg. Fruktköttet hos en apelsin med slät skal kostar endast 20,56 kr/kg. En skillnad på hela 14,2%! Bättre få högre avkastning på pengarna än att kasta en stor hög med skal.

En faktor som inte tagits hänsyn till i denna studie är apelsinernas smak. Eftersom det är en högst subjektiv variabel ligger det utanför denna studies omfattning. Försöksledarens personliga åsikt var dock att apelsinerna med tunna och släta skal hade godare smak. Den ekonomiska fördelen för denna grupp av apelsiner kan ha spelat en viss roll rörande den upplevda smaken.

Apelsin till middag, frukost och lunchlåda

Det får bli apelsin till middag ikväll! Och till frukost. Kanske räcker det till lunchlåda också…

Följ mig på: