BajsaBorta.nu

Skapa en egen lunchmeny på jobbet

Fick in ett bra tips från Ola Hall som berättar om sitt matprojekt på jobbet. Tillsammans med sin kollega har de byggt sin egen lunchmeny och kan spara upp till 7 000 kr per år per person.

Här finns det mycket pengar att spara in på för den som annars äter lunch ute eller köper take away!

Take it away Ola!


 

Jag och en kollega hade en diskussion för en månad sedan om att det blir väldigt dyrt att äta lunch på jobbet. Vi arbetar på kontor och jag är ensamstående med barn varannan vecka. Naturligtvis är det så att man borde laga mat hemma och ta med sig som lunch på jobbet. Men latmasken och glömormen är ofta framme, vilket resulterar i att det är lätt att falla för frestelsen att ta en dagens.

Vi kom fram till följande vecka som ett snitt…
Mån – Dagens 85:-
Tis – Lättare lunch ex. en macka på ett café 55:-
Ons – Mat hemifrån ~25:-
Tors – Baguette från ICA 35:-
Fre – Dagens 85:-

En vecka kostar då: 285:-

Vi bestämde oss för att köpa in produkter som kan förvaras i ett skåp/frys på jobbet. Målet var att komma ner till 150:-/vecka.

Vårt matutbud ser nu ut såhär:

Gulaschsoppa (ICA), 12,50:-/port
Köttsoppa (ICA), 10:-/port
Pasta med köttfärssås (Ö&B, köttfärssås i burk), 7:-/port
Nudlar med grönsaker (ICA, frysta grönsaker), 4,50:-/port
Ravioli (Ö&B), 4,50:-/port
Äggnudlar med grönsaker (ICA), 3,50:-/port
Fiskpinnar med potatis (Lidl), 6:-/port
Kycklingfilé och ris (Lidl), 6,5:-/port

Vi kommer så klart att fylla på efter hand. Grejen är att de flesta utav ovan nämnda rätter tar ca 15 minuter att laga. Allt kan förvaras i kyl, skafferi eller frys under väldigt lång tid. Utöver det jag skrivit behöver man köpa in lite kryddor, ketchup och soja. Lägger man sedan till 1 liter mjölk i veckan så kan man göra såser och sätta lite mer smak.

En vecka kan alltså kosta under 50:- utan större ansträngningar.

Mitt spartips är att prata ihop sig med en kollega, gör det till en kul grej att se hur billigt man kan äta!

Vi har hållt igång detta i en månad nu och har båda sparat över 700:- hittills!

Det är över 7.000:- på ett år!

Vad sägs om en extra utlandsresa om året!?

Mvh,
Ola


10 kommentarer

  1. Johan skriver:

    Kan du utveckla lite mer hur du har kommit fram till dina kostnader?

    Hur kan tex
    Ons – Mat hemifrån ~25:-

    Jämföras med att igenomsnitt laga mat för 10 kr på jobbet?
    Jämför du mat med samma kvalitet och näringsinnehåll då?

    1. svenne skriver:

      Jag bollar vidare detta till Ola som skickat in tipset.

    2. Erik skriver:

      Hur ofta äter man äggnudlar till middag? När man äter middag går man ju inte in för att spara så mycket pengar som möjligt. (Vissa kanske gör det) Lunchen går han ju in för att spara så mycket som möjligt.

  2. Ola skriver:

    Kostnaden för mat hemifrån är enbart uppskattad…och tilltagen i överkant.
    Vi gjorde en överslagsräkning för att ha något att relatera till.

    Det är en viktig sak att ta hänsyn till eftersom om man har diciplin nog (vilket jag saknar), troligen tjänar mest på att enbart ha hemlagad mat eftersom man då kan laga större portioner på kvällen så att man sedan kan äta rester på jobbet!
    Tack för frågan! Viktigt att ha i åtanke!

    Sparandet vi gör lönar sig helt enkelt för den odiciplinerade och late…som jag!

    För att optimera sporren vi sätter på oss själva räknar vi i dagsläget faktiskt medhavd lunch som 0:-
    Tyvärr är det dock relativt sällan jag sätter 0:- i mitt protokoll… :/

    Jag jämför helt enkelt mina nuvarande lunchkostnader med tidigare lunchkostnader.
    Idag har jag sparat ca 1.100:- sedan start.

    Om du har en bra schablonmässig siffra på medhavd lunch är jag nyfiken! 🙂

    En viktig sak jag vill poängtera…
    Planering är nyckeln för mig!
    Planera vad man ska äta…så man slipper stress i affären…och sedan kasta sånt som inte använts.

    Hoppas mitt svar var svar på frågan!

    //Ola

  3. mikael skriver:

    Tar också alltid med matlåda till jobbet. Egna favoriter är

    – makrillfile i tomatsås (3 st konserver för 20 kr på Netto) med knäckebröd
    – Havreplättar (blir nästan som brownies fast nyttiga, tar 2 min på varje sida i stekpannan)
    – Havregrynsgröt gjord i mikron med hemmagjord havredryck, kanel o russin
    – linssoppa i termos
    – Frukt
    – Kokta ägg
    – sötmandlar

  4. Jacob skriver:

    Några raka och seriösa fråga. Har du någon diagnos? Har du någonsin levt med någon annan? Hur kan du bli ren efter torkat dig TVÅ gånger? Duschar du ofta?

    1. svenne skriver:

      Jacob, har aldrig besökt någon hjärnskrynklare, det är för dyrt. Så om jag har någon diagnos eller inte… säkert :-).

  5. Oscar skriver:

    Alla är vi förstås olika, men att spara 7000:- för att prioritera t ex ”en utlandsresa” genom att snåla sig igenom lunchen under ett helt år är helt obegripligt för mig. Lunchen är ju dagens höjdpunkt. Jag ser det som ett tillfälle att komma bort från jobbet och faktiskt njuta en liten stund. Det blir ganska många stunder på ett helt arbetsår, betydligt bättre sätt att spendera pengarna på än en ”utlandsresa” för 7 000.
    Jag säger tvärtom, skippa syltan med dagens och leta upp någonting fräscht för 120-150:- istället.

    1. svenne skriver:

      Vad som är aktiva och passiva utgifter kan vara olika för olika människor. Du gör helt rätt!

  6. Sandra skriver:

    Du är så rolig! och smart men hur kommer det sig att du ville spara så mycket på att äta frukost och duscha och andra liknande saker. Om jag fick gissa så tror jag det är bara för att ni ska kunna spara mer pengar hemma så att det pengarna går till nya kläder till familjen:) du är snäll och smart

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem + 7 =

Följ mig på: