Mina bästa spartips

På den här sidan hittar du en sammanställning över mina bästa spartips jag publicerat här på bloggen.

Eftersom vissa tips har en väldigt individuell prägel så har jag för enkelhetens skull räknat på mig själv (man, 35 år, familj på 4, normalstor villa i Norrland, jobbar 5 dar i veckan).

OBS! Dessa beräkningar gjordes mellan 2008-2016. Mycket har hänt sen dess med priser på mat, förbrukningsartiklar och elpriser.

Spartips Faktorer Årsbesparing
Bajsa borta 5 dagar / vecka 244 kr
Kissa tillsammans 7 dagar / vecka 26 kr
Skrapa ur filmjölken 2 pkt / vecka 62 kr
Utnyttja badvattnet bättre  1 ggr / vecka  198 kr
Fylla kylen med is 4 PET-flaskor, 5 månader 76 kr
Egen matkasse 3 matkassar vs 200 påsar 215 kr
Dammsuga på halv effekt 1 ggr / vecka 7 kr
Köpa rätt apelsiner 1 kg / vecka 177 kr
Totalt att spara per år 1005 kr

36 svar till “Mina bästa spartips”

 1. Du är ju galen. Skämmer bort dig i Tv och gör dumma grejer för att spara nån krona. I veckan. Om du gör detta måste du vara i ett väldigt stort behov av pengar.

   • Bra där Svenne, de jag kommer att tänka på mer är tipset om filmjölken för att spara på både miljön och plånboken…… Tack för de tipset 🙂

 2. Tack för torktipsen. Nu vet jag hur jag ska torka mitt bajs på bästa möjliga sätt. Jag kommer att känna mig som ett proffs varje gång jag besöker toan.
  Ett torka rumpan på det mest sparsammaste sättet proffs!

 3. ok, så du anstränger dig VARJE dag hela året för att spara 1000kr.. Varför inte jobba EN dag så har du tjänat in 1000kr extra istället?

  Tid är pengar, jag väljer att sälja mig 8h istället för att göra massa extremt varje dag.

  • Hej Richard,
   mycket av det vi gör är invanda beteenden. Det kanske tar 2-4 veckor att ändra på ett beteende, men sen sitter det där och ”kostar” ingen ansträngning längre. Ta till exempel torkteknik, ta med påsar till affären, köpa rätt apelsiner :-), det är allt exempel på såna beteenden. Skrapa ur filmjölk, fylla kylen med is…njae, de kanske endast bör tillämpas i riktigt bistra tider.

   Att tid är pengar är fel enligt mig. Den fundamentala skillnaden är att pengar kan vi spara och använda senare, till och med få ränta på. Tid kan vi inte spara. Att sälja sin tid mot pengar är det de allra flesta gör för att kunna göra det man tycker om. Det jag ogillar är att sälja min tid för att kunna betala sånt som inte ger mig någon glädje. Att då minimera alla passiva utgifter (utan att det ska kräva för mycket ansträngning såklart) blir viktigt. Då känns det mer motiverat att jobba de där timmarna eftersom jag vet att pengarna kommer att gå till nåt kul.

 4. Skönt att du utnyttjar dina grannar utan att ge ett skit tillbaka.
  Du måste vara omtyckt <- ironi.

  • Anders,
   faktum är att jag aldrig lånat en enda grej av min granne. Det är tips på hur man kan spara och i TV-programmet har vi iscensatt lite olika förslag på prylar som ALLA har, men som vi egentligen borde kunna låna av varandra istället för att var och en ska äga alla dessa prylar.
   Mvh
   Svenne

  • Ja du Linus, man kan ju göra så… om man inte bryr sig om att ha rent hemma. Jag vill ha rent, jag vill dammsuga, men jag vill göra det så effektivt, energisnålt och smidigt som möjligt. Samma resultat, men till lägre kostnad. Det är det mitt spartips går ut på!

 5. Hej Svenne!

  Måste börja med att säga att jag gillar dina spartips och din medverkan i Superspararna!!

  Jag har fått stor inspiration av att spara ännu hårdare än vad jag gjort tidigare.
  De senaste veckorna har det blivit kortare toalettpapper, inte ätit ute, gör egen risifrutti.
  Hade tänkt åka på en mässa men hoppar jag över det så sparar jag runt 500 kr!

  Tack för dina tips, hoppas vi ser dig i fler säsonger av Supersparana!

  MVH Henrik

  • Hej Henrik,
   vad kul att du gillar tipsen och min medverkan i programmet. Att du finner inspiration i det är härligt att höra!
   Mvh
   Svenne

 6. Dina spartips gör att man får skit i handen när man torkar sig med en ruta.
  Men andra ord ett riktigt skittips.

 7. Har du skaffat en egen gräsklippare nu?, jag menar de är ju ngt du ändå kommer att behöva om du bor i villa. De får väl vara dyrt då den gången men de är ju ett måste liksom. Så sparar du på grannens dynamit så de inte säger BOOM! Snart 😉

  • Hej Liza,
   ja, vi har en egen gräsklippare – och en högtryckstvätt – och en grill – och en massa andra prylar som man ”måste” ha som villaägare. De tre klippen där jag lånar av min granne var för att på ett humoristiskt (irriterande) sätt illustrera vad man kan göra för att spara på pengar. Egentligen borde vi väl alla låna av varandra oftare. Men det måste såklart vara ömsesidigt 🙂
   /Svenne

   • Då blev de där ju ännu roligare, jo absolut som till exempel snöslunga tycker jag är en typiskt sån sak som alla grannar skulle kunna ha gemensamt alla fall de närmsta om man går ihop några stycken eller så :). Ha en skitkul helg 😉

  • Hej larsove, ja cykel är bra! Ibland måste dock hushållandet med tid också få avgöra och då blir bilen ett bättre val för mig än cykel.

 8. Hej såg dig duscha på 25,43 det va ju snappt men jag gör det en till två gånger i veckan
  och det går väldigt snappt, men jag blir förundrad av du har ett sketet och dyrt t.o.m onödigt champo eller duchtvål jag kör utan och är långhårig men tvättar hela kroppen plus hår med varmt stänger av borstar ur håret och kör lite mer varmt sen avslutar jag med kallt
  jag är ren luktar gott både om kropp och hår.

  • Hej Mikael, jag tycker att tvål och schampoo har en betydande effekt. Men om man inte upplever det så och inte heller omgivningen så visst, varför…

 9. Vilken sorts uppvärmning har du på ditt hus, om det är bergvärme eller fjärrvärme skulle jag vilja veta hur dina tankar går kring det. Å kanske vad kan vara bättre? Många tycker att bergvärme är så billigt men är d det verkligen det? Bekvämt ja. . Om man läser på folksams hemsida om statistik på fel när det gäller värmepump blir man ju typ mörkrädd. Ska man bara måste repa den är det ju inte Heller ekonomiskt.

  • Hej,
   jag har bergvärme. Det fanns i villan när vi köpte så har aldrig gjort nån riktigt kalkyl över vad som är bäst för den som står i vägskälet att byta från direktverkande el till annan värmekälla. Vi har dock behövt köpa en ny pump. Den gamla installerades 1994, vi flyttade in 2006 och vi bytte 2012. Pumpen höll i ca 18 år och det var ju inte billigt att köpa ny pump direkt, så det är ju en faktor att räkna in – att man måste byta pump nån gång också. Man kan inte bara stirra sig blind på att uppvärmningskostnaden är rätt så låg under den tid pumpen fungerar bra.

 10. Fan vad gött att dina spartips också är miljövänliga tips. God bieffekt även om det inte var ditt huvudsakliga syfte.

  • Ja, visst är det! Faktum är att jag blivit mer och mer indragen i ett miljömässigt tänk på sistone. Tack för att din kommentar!

 11. Hej svenne.
  Hur tänker du om man ska bajsa 5 dar i veckan inte i sitt egna hem. Ska man då fråga en kompis eller på jobbet om man får dra en skit. Bara nyfiken 🙂

 12. Hej!

  Jag tyckte ditt inlägg om aktiv & Passiv ekonomi var ganska intressant, du nämnde att du hade som mål att bli 100% ekonomiskt trygg till 2014. Lyckades du med det? Och i sådana fall, hur långt har du till ekonomisk frihet?

  Alternativt, hur mycket skulle du säga att du behöver för ekonomisk frihet? Det lär ju vara mindre än vad genomsnittspersonen tycker sig behöva, det vore intressant att höra dina tankar kring det!

 13. Hej Svenne. Trist med vissa ironiska och sarkastiska kommentarer från okunniga slöspellar här. Jag uppskattar dock alla tips på hur man kan spara. Du får gärna uppdatera sajten snart igen. Är alltid trevligt med folk som vet hur man sparar. Det är ju de små utgifterna som gör störst skillnad!

  Jag brukar ju själv säga att varje sparad krona är mer värd än varje intjänad krona. De intjänade kronorna måste man både skatta för, ta bilen till jobbet för och kanske även slita på skorna för. En sparad krona kostar ingenting.

 14. Måste fråga vad gör du med alla pengar som du sparar ? Köper du saker du vill ha ? Eller investerar Du ? Eller lägger du bara pengar i en hög

  • Både och. Investerar för att bygga ”pengamaskin” men ”investerar” också i mig själv köper saker jag får glädje av. Aktiva utgifter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 × 5 =