Dina spartips

Vill du att jag räknar på ditt spartips

Om du har något du brukar göra för att spara pengar, men inte har exakt koll på hur mycket så ställer jag gladeligen upp och räknar på det! Helt gratis!

Tjäna pengar på ditt spartips

Förutom att spara pengar på ditt spartips så erbjuder jag dig nu möjligheten att tjäna pengar också!

Om du har ett spartips och redan har stenkoll på siffrorna. Maila mig ditt spartips och underlaget för din beräkning. Om ditt tips är bra och är något jag tar upp på bloggen som en tillämpning i min egen vardag…då lovar jag att du får min första månadsbesparing in på ditt konto, som tack för ditt tips!

Maila mig på bajsaborta@gmail.com!

44 svar till “Dina spartips”

 1. Angående matkassar kan du få ett tips av mig.
  Kolla på röda korset eller annan återvinningsmarknad efter kraftigt ’gardintyg’.
  Man kan få flera meter för ett par tior.
  Ta en vanlig matkasse och klipp upp botten och handtag = mönster.
  Sen är det bara att klippa och sy. Ziksacka alla sömmar och gör en dubbelsöm i botten, sy gärna på en bit kaborre eller snöre så går de att ’knyta’
  Jag har massor och de håller i flera år, speciellt de som jag har gjort av kraftigt typ twills som dessutom håller för åtskilliga tyngre saker om man orkar.
  Ger bort i present också, finns många bra tips på internet och mönster för mer avancerade varianter.

 2. Hej!
  I stället att gå på café och bara köpa en latte eker cappuccino så äter jag lunch på ett café där cappuccino ingår om man äter veckans sallad.
  sedan finns det restauranger där man lägger till 10 eller 15 kronor och då får man cappuccino efter maten.
  Jag vet inte om det här är ett spartips men det ärver tips hur man sparar.
  I regel är det bättre att äta lunch på konditorier än köpa kaffe och tårtbit.

 3. Skiva och styckfrys banan på bakplåtspapper när du har bananer som håller på att bli alltför mogna och du vet att du inte hinner äta dem innan de är äckligt bruna. Sen använder du dem i smothies exv vilket gör att du alltid har bananer samt att smothies blir kalla.Jag fryser in ca 2 ekologiska bananer i veckan som jag troligen behövt kasta. Dvs besparing 10 kr/v eller 520 kr per år! Nu provar jag frysa in kiwi som jag hade för många av.

  • Bra tips! Jag brukar ibland trycka i mig dessa ”på gränsen”-bananer även fast jag egentligen inte är hungrig bara för att det känns fel att kasta de. Men frysa in sådär verkar ju lite smartare. Tack!
   /Svenne

 4. Fyll på tvålpumpen med duschtvål ex family fresh. Finns ofta på extrapris. Kostnad blir om en family fresh kostar 10 kr för 500ml endast 10 kr för påfyllning i tvålpumpen medans ny pumptvål lätt kan kosta 15-20 kr. Besparing ca 10 kr per påfyllning. Vi förbrukar ca 2 påfyllningar per månad och besparing blir 240 kr per år enl mitt exempel! Hård tvål är givetvis billigast, men vi föredrar flytande tvål.

  • Hej anna,
   bra tips och uträkning!
   Som du säger, hård tvål ger absolut lägsta kostnad. Dock tycker jag de ofta kan se ganska äckliga ut efter ett tag när de torkar ihop.
   /Svenne

  • Ett spartips när det gäller hårdtvål…
   Ofta blir det en liten bit kvar som är svår att använda.

   Spara alla småbitar i en liten burk. När du sedan har några stycken är det inte svårt att med hjälp av lite vatten trycka ihop dem till en större tvål!

   Då får du dessutom lite spännande doft om du har flera olika tvålar!

   😉

 5. Ok. Slarvfel i tvålexempel. Kostnad för en påfyllning är 5 kr. Månadskostnad pumptvål av dushtvålsvariant är 10 kr.

   • Jag gick ur kyrkan förra året, och enligt beräkningar på ”normal” lön, dvs. utan jour och övertid så skulle jag spara 140000 kronor fram tills jag blir 65 år. Jag är i skrivande stund 31 år.

    Det i mina ögon, är MYCKET pengar.

 6. Jag använder vinäger och vatten i en duschflaska/blomspruta, när jag gör rent i badrummet. Det blir skinande rent.

  Ättika kan användas istället för sköljmedel i tvättmaskin.

  Ibland köper jag purjolök som jag skär i små bitar sen fryser jag in dem.

  • Hej,
   bra tips! Det finns mycket såna ”husmorstips”, som de ibland kallas, som vi borde använda oss oftare av. Där finns mycket pengar att spara men kanske framförallt viktiga miljöaspekter.
   /Svenne

 7. Vi kissar i poolen. Då får vi påfyllning och det blir varmare. Samtidigt vill inte så många bada och då behöver vi inte klors så ofta. Kanonbra!

  • jaha, kan du förklara lite mer hur det skulle vara ett spartips? Vet inte vad en ”skithusräkning” är för nåt… Var bor du?

 8. Jag kör med en grej, vet inte om det sparar pengar, så du får gärna räkna på det!

  Min s.k Smartphone kan, likt de flesta moderna mobiltelefoner, laddas via USB-uttaget i datorn. Tänker att samtidig laddningen av telefonen inte borde påverka datorns elförbrukningen nämnvärt (i vart fall inte om man jämför med att koppla in laddaren i vägguttaget och låta telefonen ladda över natten).

  Tack för en underbar blogg!
  /Linus

  • Hej Linus,
   kul att du gillar bloggen! 🙂

   Angående att ladda mobilen via USB-uttaget på datorn. Tveksamt om det verkligen ger några sparade kronor alls. Det enda jag kan komma att tänka på är om adaptern du annars använder i vägguttaget har energiförluster i form av värme. I övrigt borde energiåtgången vara densamma.
   /Svenne

   • Jag försöker ladda mobilen så mycket som möjligt på jobbet. Har sedan med mig powerbanks till jobbet som jag fyller på där.
    Hemma har jag en solcell i fönstret att ladda mobilen med.
    Ett litet mål jag har är att helt gå över till att ladda mobilen med solceller.

    Har nu också köpt in termoelectriska plattor som jag tänkte koppla ihop för att ladda mobilen med. De funkar som så att de utnyttjar värmeskillnader och omvandlar dem till elektricitet. Så om jag sätter plattorna mot fönstret (som är kyligare än rumsluften) så omvandlar den värmedifferensen till spänning och kan därigenom ladda en powerbank.

 9. P Rask – Eller så köper man bara tygpåsar på nån secondhandbutik… =/

  Kerstin Dahlqvist – Jag är ganska säker på att allt på kaféer är ganska dyrt, billigare att inte ens gå in.

 10. Jag har inte köpt toalettpapper sedan 2002. Den som går på toaletten som en civiliserad människa i västvärlden gör ett mycket dyrt besök då den oftast sitter ned och får bajs mellan skinkorna och är tvungen att använda toalettpapper.

  Mitt tips till er bajsfanatiker är att införskaffa en squat-toalett och lära er använda den. Med squat-bajsning behöver papper oftast inte användas efteråt då bajset aldrig vidrör skinkorna.

  Är en squat-toalett för mycket att investera i, går det minst lika bra att squat-bajsa på eran toalettstol.
  Är ni osäkra hur detta går till, länkar jag en bild för er att se: http://i.imgur.com/VkgB9.jpg

  • Om ni någon gång varit i Kina/Japan(de ställen jag vet) så hittar man nästan bara sådana toaletter, mycket praktiskt. Plus att det är noll bakteriespridning då man inte sitter på något!

 11. När jag grillar så tar jag alltid vara på briketter som fortfarande glöder och samlar upp dem i en kastrull med lock så att de slocknar och kan användas vid nästa grillning.
  Vid diskning i maskin så har jag märkt att disken blir ren med endast en halv disktablett. Använder Icas 3 i ett tablett. Mvh Jonas

  • Jonas,
   bra tips där med grillbriketterna! Jag brukar också göra lite som du, fast bara låta de ligga kvar i grillen och strypa lufttillförseln där. Sen när jag ska grilla nästa gång blandar jag hälften gamla och hälften nya. Borde ju rimligtvis sänka kostnaden för grillbriketter med ca 50%.

   Maskindiskmedel är väldigt ofta överdimensionerade. De är nog framtagna för att kunna diska väldigt nersmutsade artiklar och såna där smutsen torkat in. Är man duktig och äter upp all sin mat och snabbsköljer i kallt vatten innan man ställer in så behöver man nog inte använda så hemskt mycket diskmedel. En halv disktablett som du föreslår räcker nog gott och väl i de allra flesta fall. Bra!
   Mvh
   Svenne

   • Jag håller med på det mesta men snälla supersparare, skölj inte tallriken innan du ställer den i diskmaskinen! det går åt mindre vatten till en diskmaskin än vad det gör att diska för hand. Och om man ska skölja av varje tallrik och diska den i diskmaskinen så blir det mycket vatten i längden. Tro mig, diskmaskinen klarar det mesta(om den inte är allt för gammal).

    Det finns så man kan köpa diskmedel i pulver vilket gör att man kan anpassa mängden lättare till det som finns i diskmaskinen:)

 12. Ett litet tips här! Om du tar längere steg med skor slits dem inte lika fort och när du kan kan du gå barfota. Strumpor slits snabbt.

  Ett Galet Tips Från Mig!

  • Hej Per,
   intressant tanke! Det låter som att det ligger nåt i det, men samtidigt blir jag fundersam på om det längre steget kan ha annorlunda biomekanik gentemot underlaget och skorna. Kanske måste höra med nån universitetsforskare på detta område.
   Gå barfota är ett jättebra tips! Stärker upp foten också.
   Mvh
   Svenne

 13. Här ska du få ngt att bita tänderna i 🙂 Hur mycket skulle jag tjäna på att putsa mina glasögon borta jämfört med hemma per år. Räkna med att jag putsar dom med diskmedel och inte ögonoptikspray eller förresten jämför dom två också 🙂

 14. Hej Svenne!
  Jag som hemma bajsare undrar vad för roliga saker du gör av alla dina pengar du sparar som jag själv går miste om?

  Kanske du kan övertyga mig om att börja Bajsa Borta.

  Mvh, HemmaBajsaren

  • Haha, du går inte miste om nåt. Spartipset bör inte tas bokstavligen utan får symbolisera ett förhållningssätt till ekonomi och utgifter. Som du kanske förstår blir man inte rik på att spara 244 kr per år :-). Det som är grundtanken är att vi alla bör reflektera mer över hur vi anstränger oss för att tjäna våra pengar, hur vi väljer att spendera de och försöka hitta en bra balans.

 15. Något att tänka på, jag brukar ofta köpa oblandad spolarvätska till bilen, men ibland kan man hitta bra priser på färdigblandad, jag köper oftast då 10l per gång i så fall. Sen är det bara till att börja blanda ut den, jag blandar i en 4 liters dunk. Jag använder 5dl spolarvätska till 3,5 liter vatten. Varför använda spolarvätska som håller minus 21 när det är plus 25? Blandar man ut för mycket blir det inte rent. Det värsta är dom som köper spolarvätska på macken i pump för kanske 15kr litern.
  Man kan dra det ännu längre kanske om man köper citronsyra blandar med vatten, citron har ju påvisad egenskap att ta bort smuts och fett. Ännu en passiv utgift som är belyst.

 16. Hej Svenne!

  Jag är gymnasiestuderande i årskurs två och bor i en lägenhet tillsammans med min kompis då skolan inte ligger i vår hemkommun.

  Jag och min kompis hittade dig och din talang via Kanal5:s program Superspararna och blev intresserade av dina påhitt:D
  Vi är inte på något sätt snåla eller sparsamma på din nivå men tyckte att bajsaborta var en fantastisk idé som vi anammade.

  Vi ska som en sport bajsa borta i ett helt skolår(vi bajsar dock hemma på helger och lov då vi åker hem till våra familjer) och undrar för skoj skull hur mycket vi sparar på detta. Vi får även 100kr var av en kompis som tyckte det var en kul idé.

  Jag vet inte hur många gånger du räknar med att bajsa per dag men jag bajsar i alla fall 1.5 gång per dag som ett medelvärde och min rumskamrat 1 gång.

  Det hade varit grymt kul att se vad vi faktiskt kommer att spara om du gör en kalkylering, och resultatet kanske motiverar andra till att göra samma sak:)

  I gengäld ska jag givetvis dela med mig av ett spartips som jag kom på i duschen. Det kräver dock att duschen har ett löstagbart munstycke. Spartipset går ut på att ta till vara på värmen i vattnet(som man redan har betalat) och låta så lite som möjligt gå till spillo.

  Håll munstycket nära dig för att vattnet inte ska kylas ned av luften. Då kan man sänka värmen på vredet istället. Pricken över i:et är att allt vatten som lämnar munstycket kommer på dig och inget går till spillo, varken värmen eller vattnet. Detta beror givetvis på hur stora vattendropparna är och vilken form på munstycket man har men jag kände i alla fall en ganska tydlig skillnad:)

  Svenne, du är underhållande, har bra uträkningar och underlag och många kreativa idéer!:)

  • Hej Max,
   kul att du gillade mina delar i programmet, bloggen och tycker att det är underhållande 🙂
   Roligt med en utmaning er emellan! Det kommer inte bli så mycket pengar direkt ni sparar på det, men kanske det får er att under året bli än mer medvetna om andra vardagliga beteenden, konsumtion och ekonomi. En ekonomisk medvetenhet är väl det som man bör eftersträva egentligen – inte att bajsa borta in absurdum 🙂

   ”bajsar i alla fall 1.5 gång per dag”…tur att du la till ”som ett medelvärde”, såg framför mig hur du avbryter mitt i och sparar dig till nästa dag 🙂

   Lycka till med utmaningen! Jag tycker ni ska tänka ut lite fler grejjer, logga allt och redan innan ni kör igång bestämma er för vad ni ska göra med allt ni sparar. Nåt riktigt roligt eller så.

   Ha det!
   Mvh
   Svenne

 17. Jag kom på ett till ”litet” spartips.

  I princip alla handtvålspumpar ger alldeles för mycket tvål, vilket är rudimentärt!
  Då tar man ett gummiband och drar några varv runt den rörliga delen(det är svårt att beskriv men den delen där fjädern sitter) av pumpen vilket gör att man inte kan trycka pumpen hela vägen ner i botten.. Detta ska decimera tvålutgifterna.

 18. Mycket bra spartips Svenne. Jag känner igen mig i dig. Jag är också väldigt noggrann och så. Jag har blivit mer inspirerad av dig att spara efter att jag sett dig. Jag såg superspararna på kanal 5 hemsida. Jag har börjat göra som dig när det gäller mackorna på jobbet. Istället för att ta 8st salami skivor på mina 4 mackor till jobbet så tar jag 2 st skivor och delar dom med kniv innan.

  om du då sparar 700 kr per år för att ta 1 skiva istället för 6 så borde jag, snabbt räknat spara 644:- per år för att ta 2 skivor istället för 8, om jag nu räknat rätt.

  När jag använder toan hemma, bara för att kissa så brukar jag inte spola. Jag spolar bara en gång på kvällen eller om jag tvingas bajsa hemma.

  Ett spartips från mig är om du är te drickare. Använd samma tepåse flera gånger. Jag tycker att det är onödigt att slänga en tepåse efter en gång. Jag använder samma tepåse till ungefär 4-5 koppar te och jag använder jättestora koppar när jag dricker te så får jag mycket te per påse.

  Fläkten i bilen har jag alltid på det lägsta, då drar bilen mindre. Tidigare hade jag alltid ACn avstängd och då drog bilen ännu mindre. Fast jag mailade Audi och enligt dom så bör ACn va på jämt så jag har ACn och fläkten alltid på, fast på lägsta effekt

  Hade bra 🙂

 19. Jag som är tjej har kommit på några saker att spara in på. Jag har inhandlat en menskopp som är mycket billigare i längden, kan hålla i tio år och mer hygenisk och miljövänlig. Jag behöver inte längre köpa bindor och tamponger. Vet inte hur mycket jag tjänar på ett år men det blir nog en hel del.

  Sedan använder jag olivolja till mycket. Som hårinpackning, som lotion och ansikts kräm,och i fotbadet istället för badsalt.
  Blir nog en hel del man sparar in på på ett år

 20. Helt underbar sida! Mitt uppvärmningstips är att aldrig tömma ur varmt vatten i avloppet. Badkaret tömmer jag när vattnet har svalnat t.ex.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton + 6 =