Om BajsaBorta.nu

Idéen till BajsaBorta.nu föddes i samband med den globala finanskrisen 2008 och den lågkonjunktur som förutspåddes infinna sig i Sverige. Ett sätt att tackla kriser är att i tanken förflytta sig till ett tänkt värre scenario och föreställa sig hur man ska överleva.

Många av tipsen och funderingarna på denna sajt/blogg är därför av sån karaktär att de lyckligtvis inte behöver tillämpas fullt ut… Vi får verkligen hoppas att ingen ska behöva det heller, men jag tänkte göra mitt bästa för att förbereda mig.

Varför så extremt som att bajsa borta?

Toapapper kanske inte är det första som dyker upp när man tänker att man ska spara pengar. Nej, det var det inte för mig heller. De stora pengarna när det gäller passiva utgifter ligger i bolån och försäkringar. Om det finns massor redan skrivet och kände inte att jag kan tillföra nåt mervärde genom att starta ytterligare en sajt om det.

Jag ville att spartipsen skulle beröra ämnen som alla kan relatera till och hämtade ur vardagssituationer. Det var så namnet BajsaBorta.nu dök upp, och det säljer rätt bra som namn på en blogg dessutom.

Kanske kan mina extrema spartips slå igenom bruset och fånga människors intresse för privatekonomi från en annan angreppsvinkel. Tanken är inte att man ska ta allt bokstavligt och ska tillämpa de spartips som publiceras här. Tanken är att vi bör försöka göra fler medvetna val i vår privatekonomi och inte slösa varken tid eller pengar. Vad som är slösigt eller inte – det är upp till var och en att avgöra – det handlar ju om ”privatekonomi”.

Men allvarligt? Vad handlar det egentligen om?

Bloggen handlar i grund och botten om ett förhållningssätt till pengar och privatekonomi. Läs mer om synsättet i artikelserien här.

 

Vill du komma i kontakt med mig? Skriv ett mail (bajsaborta@gmail.com) eller lämna en kommentar.

12 svar till “Om BajsaBorta.nu”

 1. Hej!

  Tack för en inspirerande blogg! Jag tänker och tycker på många sätt precis som du, vilket har resulterat i min första bok som heter ”Framgångsbibeln – tid, energi, karriär, pengar”. Kika gärna på http://www.framgangsbibeln.se för mer info. Med hopp om inspirerande läsning!

  /Joel

 2. Hej!

  Tack för mycket bra tips. Gillar även din medverkan i ”Superspararna”. Bra tänk, kul program och inspirerande.

  Joachim

  • Hej Joachim,
   kul att du gillar programmet och har fattat tänket bakom. Det är inte alla som gör det utan tolkar alla tips bokstavligen. Gräver man under ytan finns ju ett förhållningssätt till pengar och ekonomi som utgör grundtanken bakom. Slösa inte pengar på skit som inte ger dig nån glädje, energi eller annat som inte kan mätas i pengar…. typ 🙂
   /Svenne

 3. Hej Svenne!
  Måste börja med att tacka för din medverkan i ”superspararna” Gillar verkligen dina spartips och fick blodad tand att börja själv.

  Jag har sett över vart jag kan spara pengar sedan jag såg första programmet och har hunnit förverkliga några av dem. Här är några grejer jag är ganska nöjd med!
  * Vi gick ner till att bara ha en bil, den nya (som vi fick till väldigt bra pris 40 000 kr rabatt) fick vara kvar. Kostnaden för extrabilen vi hade va typ 20 000 kr om året utan bränsle.

  * Jag har nära till jobbet så jag går dit, kallstarterna gjorde tidigare att ca 350-400 kr sparas i månaden

  * Jag undviker pålägg, vet inte hur mycket jag sparar men det känns bra.

  * Jag slänger inte strumporna bara för att det är några hål i dem, det går att vända så hålet inte stör. Rekordet är ett par strumpor där är 17 hål i den ena och 7 i den andra. + några nya som snart är hål. (Ett plus att jag retar gallfeber på sambon)

  * Jag kör extremt sparsamt med bilen. Inga hårda gaspådrag med kall motor. Försöker rulla så mycket jag kan utan att störa övrig trafik.

  * Vi ska bo på hotell en natt, efter lite letande så hittade jag ett hotell för 950 kr, istället för det sambon hittade för 1751 kr. 801 kr för 10 minuters jobb.

  * Jobbar som lastbilschaufför och många väljer att äta ute varje dag, det gör inte jag. Brukar bli mackor istället, äter endast ute de nätter jag sover i lastbilen. Spar 80-100 kr om dagen på det.
  * Jag försöker lära mig att torka två gånger med samma papper när jag bajsat men det är lite svårt, men det ska gå.
  * Jag går igenom alla utgifter via bankens kontoutdrag och räknar samman vad jag haft för utgifter varje månad och sen för jag in det i ett excel blad. Och försöker få bättre resultat för varje månad. Detta började jag med redan för 2 år sedan. Har lyckats sänka min snittmånadskostnad år 2 med 4500 kr.

  Ha det bra!

  • Hej Henrik,

   vad kul att jag kunde bidra med lite inspiration. Ditt upplägg med att försöka få bättre resultat för varje månad verkar ju riktigt toppen – 4500 kr över varje månad. Vad gör du med alla pengar som blir över?

   Mvh
   Svenne

   • Hej Svenne!
    Kul att du tog dig tid att svara!
    Tanken med detta är att jag vill förverkliga min dröm om att köpa en liten skogsgård i framtiden. Ju mer pengar jag kan betala kontant ju mindre lån behöver jag ha och kan lägga de pengarna på renovering istället.

    Glömde skriva det jag är mest nöjd med under 2014 för att spara pengar. Jag jobbade hårt för att bli skuldfri och lyckades. Mitt vanliga jobb innebär ganska mycket övertid och lyckades hitta ett välbetalt extraknäck i början på året, som gick att kombinera med ordinarie jobb. Det gjorde att avbetalningstakten kunde ökas.
    Tänkte fortsätta med extraknäcket detta året också, fina pengar att spara för framtiden.

    Det är verkligen något jag rekomenderar alla som vill spara pengar. Betala av lån!! Spar mycket och vilken skön känsla det är när det är gjort!

    Hur gör du Svenne inför nyår, köper du raketer eller snålar du in och tittar på andras gratis?

    God fortsättning!
    //Henrik

    • Tycker du verkar vara på god väg att förverkliga din dröm. Att vara skuldfri är något jag instämmer med är viktigt, speciellt lån som har med konsumtion att göra (privatlån, billån).

     Nyårsraketer – har nog aldrig köpt raketer för egna pengar vad jag kan minnas. När jag var liten hade vi ibland raketer, men som vuxen har jag aldrig köpt några.

     God fortsättning!
     //Svenne

 4. Att spara pengar kan man göra, det är inget fel i det, men det finns gränser.

  Mitt måtto i livet är; Jag vill leva, inte överleva.
  Det måttot bygger på att man faktiskt lever och njuter, att duscha 25 sekunder utan att tvätta sig mellan benen ser jag som tortyr, samma sak att inte kunna bajsa hemma.

  Så Svenne, börja leva, njut av livet, se inte livet som en stor spartävling! Det är faktiskt jätte skönt att bajsa hemma i lugn och ro bakom en bra tidning, det är också väldigt trevligt att sitta i ett varmt bad i en halvtimme.

 5. Jag du kan du. Själv tar jag endast ett ark per toalett besök när jag bajar.
  De funkar riktigt bra! De borde du/ni prova. Sen duschar på 14,3 till 15,8 sekunder. Du får öva lite mer så blir du lika rutinerad. De hade varit spännande om du började lägga upp film klipp med fler intressanta spar tips! Vi hörs!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 2 =