Blanda lättmjölk själv hemma

Just nu är jag mycket inne på att försöka kapa ner lite kostnader på maten. Sitter och funderar på alla dessa lättprodukter vi handlar och som det ibland känns som att man lurar sig själv på.

Ta till exempel lättmjölk / standardmjölk. Om man köper 1L standardmjölk (3% fett) och späder den med 5L vatten har man vips 6L lättmjölk (1,5% fett)! Man skulle kunna få 6L lättmjölk för ca 8 kr istället för 45 kr!!

Okej, jag förenklar kanske lite för hårt genom att bara titta på fettinnehållet. Smaken kan ju tänkas bli lite blaskig. Jag har inte testat ännu, men nästa gång jag går till affären ska jag köpa lite olika mjölk- och gräddprodukter och laborera med hemma. Nån mix borde funka både smak- och matlagningsmässigt och bör kunna ge några besparade kronor.

En sak man kan invända mot detta är att övriga näringsvärden sjunker, t.ex. kalcium, B12 etc. Standardmjölk och lättmjölk har nämligen likvärdiga näringsvärden förutom fettinnehållet. Men man kan ju se över sitt dagliga intag av dessa från andra källor. Kanske man redan nu äter ett överskott, då är det ju lugnt.

Andra ”mjölk”-produkter där en tillämpning av detta tänk skulle kunna spara pengar är kokosmjölk. Den finns också i fet- och lättversion som båda kostar kring 10 kr för 400 mL. Du kanske kommer på andra produktserier?

Aktuella priser hämtade från Handla24.se


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 + tolv =