Egen matkasse när du storhandlar

Att storhandla en gång i veckan istället för att handla lite och ofta är en given åtgärd för att hålla nere både matkostnader, transportkostnader och tidskostnader. När jag handlar har jag alltid egna matkassar med mig till butiken. Hur mycket sparar jag på det?

Så handlar jag mat till familjen

Jag försöker att hålla mig till en storhandling per vecka på stormarknaden på vägen mellan jobbet och hemmet. Varje gång har jag med mig 3 stora matkassar. Ibland glömmer jag att ta med kassarna (även solen har sina fläckar) och då brukar jag behöva köpa 3 papperskassar eller 5 plastkassar istället.

Jag sparar pengar på att ha egna matkassar med till mataffären.

Jag använder samma kassar om och om igen och de håller riktigt länge. Kan inte komma ihåg när jag införskaffade mina kassar, men tror att det var över ett år sen och att de kostade ca 25 kr/st. Jag räknar som vanligt på årsbesparing och antar i detta fall att kassarna håller ett år. Då kostar mina kassar mig 75 kr per år.

De vanliga plastpåsarna man kan köpa vid kassan kostar i vår butik 1,50 kr styck. Vid varje veckohandling skulle det alltså kosta mig 7,50 kr, vilket ger en årskostnad på 390 kr.

Om jag istället skulle köpa de större papperskassarna kostar de 2,50 kr. Men det blir omräknat till årskostnad detsamma, 390 kr.

Det finns en till sorts påse i hushållet

Du som köper plastpåsar vid kassan har säkert alltid ett lager av plastpåsar hemma att använda till sopor och kanske har det som argument till varför du hellre köper såna. För att årsbesparingen därför ska bli mer korrekt och jag bättre ska kunna övertyga dig behöver jag ta med kostnad för att köpa speciella soppåsar.

Tunna soppåsar brukar kosta ca 15 kr för 30 st (finns på matbutiken eller på t.ex. Clas Ohlson, Jula eller liknande). Vi slänger ungefär 4 soppåsar i veckan hemma hos oss och då räknar jag endast rena sopor, för vi källsorterar och slänger matavfall separat…såklart! 🙂

Det går åt ca 200 soppåsar per år. Nu hör det till saken att vi ibland har andra typer av påsar som soppåsar, t.ex. såna man fått när man köpt kläder eller annat. Jag räknar på att av de 200 påsarna så är 150 köpta för just att slänga sopor. De kostar då mig 75 kr per år.

Så mycket sparar jag på matkassar varje år

Nu kommer det roligaste – beräkningen och resultatet!

Plastpåsar varje handling, 260 st 390 kr
Soppåsar 0 kr
Total kostnad 390 kr
Matkassar, 3 st 75 kr
Soppåsar, 150 st 100 kr
Total kostnad 175 kr
Besparing: 390 kr – 175 kr = 215 kr

5 svar till “Egen matkasse när du storhandlar”

  1. Har läst om detta för några år sedan, mycket bra tips för övrigt, tror det var PengarochCash som hade ett inlägg om det.

    • Ja, det är riktigt bra och så enkelt. Ännu bättre kanske det är om man tar tygkassar? De bör ju ha längre hållbarhet och dessutom vara mer miljövänliga. Tack Sandra, för att du läste och kommenterade inlägget!

  2. Jag köper aldrig påsar, har aldrig gjort i hela mitt liv, det är principen, när jag handlat och packar upp maten så går jag ut med väskorna och lägger dem i bilen igen så de är redo. De få gånger när jag inte haft en väska med så lägger jag bara allt i vagnen, sen lastar jag det i bilen och när jag kommer hem så hämtar jag väskorna från huset , lastar över och bär in.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

åtta − två =