Förhandla om bolåneräntan är mainstream

Räntan på bolånet är en typisk passiv utgift och väldigt tråkig att betala. Därmed inte sagt att jag inte uppskattar det boende vi har, för vi har ett fantastiskt fint hus och det är värt varenda krona vi betalar för att bo här. Men om jag kan få samma boende för billigare kostnad, är det värt att lägga tid på att pressa ner utgiften. Inte så extremt spartips kanske, men under veckan som gick var jag riktigt mainstream och förhandlade om våra bolån.

Förhandling först hos andra banker

En förhandling om lånevillkor är enklast att börja med hos en annan konkurrerande bank än den bank man har idag. Den banken är ofta villig att pressa ner sina priser på banktjänster samt ge nya kunder ränterabatter. Min förhandling började egentligen med att jag undersökte alternativa försäkringar för vår bil och villa. Bankerna och försäkringsbolagen ställer i regel som krav att man ska byta bank eller samla flera tjänster hos dem. I bankens krav finns att man ska öppna ett lönekonto.

Lönekonton är viktiga inkomstkällor för bankerna. Dit kommer månadvis mycket pengar och kostnadsräntan för banken är 0%. Bankerna tjänar därför mycket pengar på att folk har lönekonton i just deras bank. Jag har ett lönekonto, men pengarna lämnar kontot redan samma dag jag får insättning dit och flyttas till andra konton/banker med ränta på. När det är dags att betala räkningar gör jag en klumpöverföring så tätt inpå betaldatum som möjligt för att inte missa ränteinkomster.

Skönt slippa byta bank

Att byta bank är egentligen inte så himla krångligt, men om man kan slippa byta och få samma erbjudande från sin nuvarande bank är det att föredra tycker jag. Därför gick jag till den bank jag varit kund hos sen jag var tonåring och diskuterade hårdnackat med handläggaren om villkoren för ränterabatt. Som argument lyfte jag fram att två andra banker som gett mig erbjudande om ränterabatt med 0,3% mot listpriset på rörlig ränta med enda krav att jag ska ha ett lönekonto hos dem.

Ränterabatt är mumma för plånboken

Jag behövde egentligen inte argumentera så himla hårt för min sak utan fick nästan omgående ett erbjudande om en högre ränterabatt än den konkurrerande banker gett. Taget!

En viktig faktor man inte får glömma bort är att ränterabatter som ges idag endast gäller i 12 månader. Därefter lyfter banken bort rabatten och man återgår till att följa listpriset på bolåneräntan. Så det blir till att lägga in en påminnelse i kalendern till september 2013 för en ny förhandling.

I mitt ekonomiska synsätt jobbar jag mycket nu utifrån kassaflöde (cashflow). Vid mitt möte med banken passade jag dessutom på att lösa bort den del av bolånet som vi haft amortering på. Det känns skönt att slippa behöva betala nåt mer på den delen. Att inte behöva betala lika mycket i ränta och slippa amorteringen framöver ger bra ökning på marginalerna varje månad. Bättre cashflow! Bättre ekonomisk trygghet!


2 svar till “Förhandla om bolåneräntan är mainstream”

 1. Precis hittat din blogg och tuggar mig igenom den med förtjusning. Blev bara lite förbryllad av det här inlägget slutpoäng (jag ser nu att det är ett väldigt gammalt inlägg). Men du väljer alltså att sluta amortera när det inte är ett krav längre? Visst minskar du ju månadskostnaden just nu. Men nog måste det vara bättre att slippa betala ränta över huvud taget, om än att det tar ”några”år till? Nu får du ju fortsätta pumpa in ränta till banken i tid och evighet. Det låter inte som vidare ekonomiskt… förutom då som sagt just för stunden.

  Såvida jag inte feltolkar dig och du betalade av hela lånet, men då skulle ju ränterabatten inte fylla någon funktion.

  • Hej morr,
   när räntan ligger så lågt som nu kan man med förhandling nå ner mot 2% i ränta. Med fullt skatteavdrag på 30% landar man på 1,4% i ränta. Jag anser då att det är mycket bättre att investera dessa pengar i något som ger högre avkastning än vad lånet kostar. Faktum är att man till och med kan få högre avkastning på ett sparkonto, men då får man inte fullt skatteavdrag eftersom intäktsränta kvittas mot kostnadsränta. Bättre då att spara i en ISK eller K-depå. Har man redan en buffert för oförutsedda händelser och kan spara på lite längre sikt (+5 år) bör man kunna få en avkastning på 6-8% per år bara genom att lägga sig i några väl valda indexfonder. Om man har små marginaler och liten buffert, ja då bör man amortera vidare för att skapa bättre trygghet. I annat fall är det dumt att amortera extra om man vill få mer pengar över tid.
   Mvh
   Svenne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton − fyra =