Gå på toaletten tillsammans

På morgonen när hela familjen stiger upp är det vanligt att man börjar med ett besök på toaletten för att tömma blåsan. Säg att ni är 4 personer i hushållet och alla måste kissa. Gå på toaletten tillsammans och kissa på varandras kiss. Spola gör ni efter sista har kissat, då behöver ni bara spola en gång istället för fyra gånger!

En spolning = 2 L vatten

Du sparar 3 spolningar per morgon = 6 L

1L vatten kostar ca 0,012 kr

Besparing per morgon = 0,072 kr

Årsbesparing = 26 kr

Om du har en äldre toalett utan möjlighet att välja liten eller stor spolning så lär det gå åt mer än 2 L vatten per spolning. Vanligt är då 4 L, vilket med enkel matematik skulle spara dig 52 kr per år om hela familjen kissade på varandras kiss varje morgon ett helt år. Många bäckar små är väl ett väldigt passande uttryck till detta lilla spartips! 🙂


4 svar till “Gå på toaletten tillsammans”

 1. Hej Svenne! Älskar att titta på superspararna och gillar verkligen dina tips. När jag läste detta tipset tänkte jag på hur mycket skulle man spara om man hade utedass istället. Vi säger att varje person går på toa två gånger per dag. Det blir i en familj på fyra, totalt åtta toabesök per dag och 16 liter vatten per dag. 16 liter vatten kostar 0,192 kr och på ett år blir det 70 kr. Då har du nästan tredubblat din besparing på det. Sen har du även fått gratis gödsel.

  • Hej Erik,
   kul att du gillar programmet och tipsen, även om de kanske är lite väl extrema ibland :-).
   Utedass ja, jo det ligger nåt i det du säger. Men vad kostar det att bygga ett utedass? Vad gör man när gropen är full? Känns som att det dels kräver jobb men också kostar en del initialt och kanske även löpande. Tror det tar ganska lång tid innan ”investeringen” lönar sig, om det ens gör det nån gång. Sen för de som bor i villaområde – kanske finns nåt förbud mot utedass?

 2. Kung tips! men man kan ju spara ytterligare pengar om man aldrig spolar, utan pissar o skiter på de gamla korvarna o kisset som ligger där. Katshing!:(

  • Ja Linus, torrdass kanske vore nåt för dig. Kan ju lukta lite äckligt om man gör som du föreslår i en WC, inomhus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 3 =