Gratis online backup

I somras var det nära ögat att jag blev av med alla mina familjefoton och filmer. Var en sen kväll i början på augusti som det drog in ett fruktansvärt åskväder över området där vi bor. Jag satt och höll på att katalogisera alla bilder vi tagit under semestern när plötsligt all ström försvann. Förmodligen slog blixten ner nånstans å störde elnätet eller nåt, vad vet jag. Hur som helst så fick jag inte igång datorn sen när strömmen kom tillbaks. Lämnade datorn till en polare som lyckades kopiera över allt från hårddisken till en annan dator.

Jag behöver en bra och säker backup – nu! Gärna gratis!

Det slog mig att jag kanske bör se över så att jag har en bra och säker backup på alla mina filer. Tänkte först att jag bara skulle köpa en till hårddisk och stoppa in, men den kan väl lika gärna krascha den om det vill sig illa. En extern hårddisk kanske är lite säkrare, men om det börjar brinna så lär ju den ryka också, bokstavligt. Nä, det lutar åt att fixa nån form av backup över nätet, eller i ”molnet” som alla snackar om…var faan finns det där molnet? Finns det åsk-moln på nätet också? Där vill jag då inte ta backup på mina familjefoton.

Vilka erbjuder online backup?

Har surfat runt lite och letat efter vilka som erbjuder online backup i Sverige, för jag vill gärna att det hanteras och lagras på svensk mark. Känns säkrare på nåt vis. Följande företag har jag hittat. Om du vet nån annan så tipsa gärna i kommentarsfältet.

 • Lockbee online backup, dubbelsvensk
  – i Sverige på svenska! Har precis laddat ner deras mjukvara på 30 dagars prov. Ser lovande ut än så länge. Inte så fasligt dyrt heller, 89 kr /mån kan jag ta.
 • Dropbox
  – stödjer att man synkar filer mellan olika enheter, datorer och mobiltelefoner. Negativt är väl att allt är på engelska och det verkar vara beta-version fortfarande.
 • Skydrive
  – Microsofts lösning för alla som har ett Windows Live konto. Man kan göra backup på sina filer manuellt. Stort utrymme!

3 svar till “Gratis online backup”

  • Hur är det med rättigheterna, vet att det tidigare i alla fall var så att man gav upp rättigheterna till bilderna i och med att man laddade upp de till FB. Är det borttaget?

 1. Jaha… klurigt det här… eller kanske inte.
  Prova på och sedan betala. Det är helt ok.
  Men! Det passar inte mina behov! Alltså 25GB är alldeles för lite!
  Jag behöver ca 100GB och då kan jag tänka mig att pröjsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 + tio =