Knottriga eller släta apelsiner? – en studie i orange

När du står i affären och ska köpa apelsiner, har du då funderat på om det är bättre att köpa knottriga eller släta apelsiner? Och med bättre syftar jag såklart på vilken apelsin som ger mest valuta för pengarna.

Hypotesen bakom denna studie var att apelsiner med knottrig karaktär på skalet har ett tjockare skal och därmed lägre viktprocent fruktkött. Det skulle således vara bättre ur ett privatekonomiskt perspektiv att köpa de släta apelsinerna.

Här kan du läsa om resultatet av min högst vetenskapliga studie i detta ämne.

Syfte

En apelsin har oätbart skal och ätbart fruktkött. Skalet skyddar apelsinen från att torka  ut och mögla och fyller därigenom en viktig funktion. Men varför betala för tjockt skal om det finns apelsiner med tunt skal och som ändå ger det skydd apelsinen behöver. Studien syftar till att kartlägga om visuell observation av skalets knottrighet är tillräcklig vägledning för att välja de apelsiner som har högst viktprocent fruktkött.

Material och metod

Tio stycken apelsiner inhandlas vid en matbutik i Umeå. Skalets karaktär bestämdes genom visuell observation av försöksledaren. Fem av apelsinerna hade knottrigt skal och fem ett skal med slät karaktär.

Knottriga och släta apelsiner

Apelsinerna vägdes först med skal för att därefter skalas. Varje apelsins skal och fruktkött vägdes separat och summan av dessa kontrollerades mot apelsinens totalvikt oskalad. Detta för att säkerställa att inget av substansiell vikt hos apelsinen försvunnit i skalningsprocessen. All skalning utfördes av en och samma person. Vägning utfördes med en digital köksvåg.

Apelsinernas procentuella viktprocent avseende skal och fruktkött räknades fram. Statistisk analys utfördes i SPSS och skillnader mellan grupperna analyserades med Mann Whitney-U, ett icke-parametriskt test lämpat för små grupper av data. Ett p-värde under 0,05 antogs vara signifikant.

Resultat

De knottriga apelsiner hade en total vikt på mellan 303-372 g med ett medelvärde på 328 g. Av denna vikt utgjorde fruktköttet 70,5% (SEM 0,5%). Apelsinerna med slät karaktär på skalet hade en totalvikt på i snitt 297 g med en variation från 274 – 321 g. Fruktköttets andel uttryckt som viktprocent uppgick till 82,2% (SEM 1,0%).

Diagram och tabell för apelsiner

Fruktköttets viktprocent var signifikant olika visat med Mann-Whitney U test. De släta apelsinerna hade en signifikant högre viktprocent fruktkött än de knottriga (p<0,01).

Statistisk analys av fruktköttets viktprocent hos knottriga och släta apelsiner

Slutsats

Visuell observation är en tillförlitlig metod vid urval av apelsiner med hög andel viktprocent fruktkött. Apelsiner med släta skal har högre ätbar andel än apelsiner med knottriga skal. Individer som vill få mest värde för pengarna ska välja apelsiner med släta skal och undvika de knottriga apelsinerna.

Om priset på apelsiner vid en given tidpunkt är 16,90 kr / kg kostar en knottrig apelsins fruktkött 23,97 kr / kg. Fruktköttet hos en apelsin med slät skal kostar endast 20,56 kr/kg. En skillnad på hela 14,2%! Bättre få högre avkastning på pengarna än att kasta en stor hög med skal.

En faktor som inte tagits hänsyn till i denna studie är apelsinernas smak. Eftersom det är en högst subjektiv variabel ligger det utanför denna studies omfattning. Försöksledarens personliga åsikt var dock att apelsinerna med tunna och släta skal hade godare smak. Den ekonomiska fördelen för denna grupp av apelsiner kan ha spelat en viss roll rörande den upplevda smaken.

Apelsin till middag, frukost och lunchlåda
Det får bli apelsin till middag ikväll! Och till frukost. Kanske räcker det till lunchlåda också…

19 svar till “Knottriga eller släta apelsiner? – en studie i orange”

    • Vad kul att du också gillar att spara pengar…på ett extremt sätt. Eller åtminstone läsa om hur andra tokar gör 🙂

  1. Underbart nördig undersökning 🙂
    Jag skall själv endast köpa släta apelsiner hädanefter
    samt upplysa min omgivning om detta fenomen.
    Ser fram emot att läsa mer i din blogg

    • Något ska man ju använda sina akademiskt förvärvade färdigheter till i den riktiga världen 😉

  2. Rolig sida du har. Ett bra tips när man hanflar tex purjelök är att ta bort så mycket av dom gröna bladen eftersom det är dom som väger och äts ändå inte. Kan spara mkt pengar av det i längden

    • Hej,
      tack för ditt tips! Det borde man tillämpa på fler grönsaker också, tänker blomkål, morotsblast m.m.. Det lär funka ett tag, men om alla börjar göra så kommer nog priset på varorna att öka eftersom det blir en mismatch mellan inköpspris och försäljningspris. En del tips kanske man inte ska tipsa om? 😉
      /Svenne

  3. Värt att tänka på när man ska köpa apelsiner nästa gång. Kul att se dig på Superspararna 🙂 Kommer det några nya inlägg snart eller har du flyttat bloggen/ slutat blogga? Vill gärna läsa mer av dig och dina spartips. 🙂

    • Jag har haft ett litet uppehåll med skrivandet men tänker att jag ska ta upp det igen nu när programmet börjar lida mot sitt slut. Har fått både positiv och negativ respons. Båda ger drivkraft att fortsätta, oavsett om det uppskattas eller irriterar. 🙂

  4. + att du sparar en djävulskt massa pengar på marknadsföring av din hemsida tack vare programmet, nice! Btw vad inom IT jobbade du med? Jobbar själv inom IT området till viss del.

    Ha det fint!

    • Hej Eda,
      lite mer trafik har det blivit till sidan efter programmet, det stämmer. Hur mycket pengar det sparar har jag ingen aning om – kanske ska kolla upp vad 5 minuters reklam på 5:an prime time kostar? 🙂
      Jag jobbar som projektledare för lite olika webbaserade tjänster.

      Ha det fint du med! Kul att stannade förbi!

  5. En sak man bör beakta, när man väljer apelsiner med avseende på låg andel skal, är apelsinens storlek. Ju större en geometrisk kropp är, desto mindre blir ytan, jämfört med volymen. Om vi tar en sfär, som ligger hyfsat nära en apelsins form, så är ju ytans area 4*pi*r^2, medan volymen är 4/3*pi*r^3. En ”dubbelt så stor” apelsin, dvs en apelsin man skalat upp med en faktor 2 på alla ledder, får ett 4 gånger så stort skal men en 8 gånger så stor volym.
    Stora apelsiner bör alltså, oavsett skaltyp, vara att föredra framför små.

    • Mycket bra tillägg! Detta gäller väl alla typer av frukter med skal då. Hur ser den matematiska formen ut för beräkning av area/volym ut för bananer? 🙂
      Sen är det väl så att smaken också bör vägas in och jag tycker oftast att smaken är bättre i de små. När det gäller just apelsiner känns det som att de större har en högre viktprocent vatten i sig och smakar mindre. Så frågan är väl om det kanske är bättre att räkna på ”mest smak för pengarna” eller ”mest näringsämnen för pengarna”. Vattnet är ju bättre att ta ur kranen hemma än att köpa det indirekt i en apelsin. 🙂

  6. När man är så snål va gör du med pengarna du tjänar lägger dom på hög sen när man är pensionerad och håller på att dö som 80+ har man 2 miljoner på kontot?
    Reser du med dina pengarna du sparar och isåfall bor du ute i tält i skogen då eller bor du på hotel? Känns ju som man blir Joakim Von Anka på detta viset blir bara rikare men unnar sig inget extra 🙂 Intressant allfall att du kan spara så mycket.

    • Jag lägger mycket pengar på aktiva utgifter, sånt som jag tycker om att göra och som ger mig energi och glädje. Just nu, i den fas i livet med familj och så, blir det mycket resor med familjen. Där måste jag nog säga att vi långt ifrån snålar in. Det blir minst 1-2 längre resor per år ner i Europa, USA. Till julen åker vi på en längre tripp till Australien. Den som inte gillar att resa skulle tycka att jag är riktigt slösaktig där. 🙂

  7. Bra studie! Efterlängtad! Men:
    Vilken apelsin ger mest saft?
    För den som inte ÄTER apelsinkött utan PRESSAR JUICE är detta viktigt.
    Efterlyser ny test!
    Jag tror nämligen att knottriga apelsiner är saftigare. (Dom ser saftigare ut…)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre + tolv =