Lätt att göra filmjölk själv

Dags att damma av ett gammalt hushållstips! Göra egen filmjölk verkar ju lätt som en plätt och där går det ju faktiskt att spara in några kronor också. En liter filmjölk kostar ca 10 kr och en liter standardmjölk kostar ca 7,50 kr.

Om man tar en matsked filmjölk och sätter det till 1 L standardmjölk och låter det stå över natten så ska det bli filmjölk. Det hela bygger på att låta bakteriefloran växa till och syra mjölken. Tänk på att inte äta upp allt sen – du måste ju se till att hålla kulturen vid liv! För varje liter egen gjord filmjölk sparar man ca 2,50 kr. Jag äter ca 1 L i veckan så det blir ju en betydande summa per år faktiskt.

OBS! Låt inte filen jäsa till sig för mycket, då kan det gå som för den norska bonden som blev full och fastnade i poliskontroll.


4 svar till “Lätt att göra filmjölk själv”

  1. Nu tror jag vi börjar närma oss ”den gamla goda tiden”. Det här känner jag igen sedan min barndom Det är kanske däråt vi måste för att klara klimathotet, finanskriser mm. Fast jag hoppas verkligen att vi inte behöver förändra så mycket, för hur det än är så har vi fått det betydligt bättre nu.

  2. Jag provade att göra kefir på samma sätt som filmjölk och det funkar utmärkt. Vet någon här om sett är lika hälsosamt som när man gör på gryn?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × fyra =