Med Arkimedes i badkaret sparar vi varmvatten

Många spartips när det gäller varmvatten handlar om att man ska undvika att bada badkar och helst bara ta en kort och snabb dusch. Dagens inlägg är inget försök att sticka hål på det tipset. Istället vill jag visa på hur man kan ”tweaka” det hela och motivera sig till att unna badkarsbadandet före duschen.

Mina barn älskar att bada badkar

Mina barn verkligen älskar att bada badkar, något som kan vara svårt att synkronisera med att skära ner på varmvattenförbrukning för att spara pengar. Men man vill ju inte hålla tillbaka barnens lust inför att tvätta sig och när lek och nytta kan förenas då får det gärna kosta en slant!

Om man ändå vill hålla kostnaden för varmvatten nere så kommer här ett kanontips för både dig, barnen och din plånbok!

Bada enligt Arkimedes princip!

Om du kommer ihåg matematiken från grundskolan kanske du vet vem Arkimedes är? Det var han som kläckte en matematisk formel i samband med att han skulle ta ett bad i ett till kanten vattenfyllt badkar. När han sänkte ner sin egen kropp i badet trängdes exakt lika mycket volym vatten undan och över kanten som hans kroppsvolym. Enligt historien ska han sedan ha sprungit ut naken på gatan och yttrat det bevingade ordet Eureka!, vilket betyder ungefär ”-Jag har hittat det!”

Notera hur Arkimedes (aka Ken) släpper pruttbubblor när man sänker ner han på botten.

Så hur får man Arkimedes att spara varmvatten hemma hos Dig? Jo, Du ska ta rollen som Arkimedes och sänka ner dig själv i barnens bad. Istället för att behöva fylla varmvatten så att det går upp till axelhöjd på barnen så räcker det med kanske upp till höften. Resten av vattenhöjden bidrar Du med genom din kroppsvolym. Sparar massor med liter varmvatten!

En extra bonus i detta spartips är att du får ovärderlig kvalitetstid med dina barn helt gratis!

Man kan ju dessutom passa på att tvätta sig själv när man ändå blött ner sig. Passa även på att berätta historien om Arkimedes när ni badar. Men för grannfridens skull råder jag dig att skippa nakenspringet på gatan…det var inte så omtyckt.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 1 =