Spara el med lampa på pannan

I en familj med fyra familjemedlemmar går det åt ca 5000 kWh per år i hushållsel. Av dessa står belysningen för 1/5-del, alltså 1000 kWh. Elförbrukningen är som störst under den mörka delen av året och vi är generellt dåliga på att stänga av lampor som lyser i onödan i rum där vi inte befinner oss. En avancerad lösning på detta är ju såklart att installera rörelsedetektorer. Den billigaste (och ganska ful dessutom) rörelsevakten på Clas Ohlson kostar 98 kr. Ska man täcka upp hela huset går det åt ganska många och varje tändning sliter ju på glödlampan. Jag tror inte att den lösningen är lika lönsam och praktisk som mitt eget förslag för att minska elförbrukningen i hemmet.

Minska elförbrukningen med ljuset på huvudet

Pannlampa
Pannlampa

Om man istället för att tända lampor på väggen och i taket tar på sig en pannlampa kan man spara mycket på elförbrukningen. Att köpa in lampan kostar såklart en slant men nöjer man sig med pannlampor på Clas Ohlson behöver det inte kosta mer än 50-100 kr. Lamporna drivs vanligtvis av AAA (LR03) batterier som finns som laddningsbara. Kostnaden för att ladda är väldigt låg och kan elimineras helt om man ser till att ladda de borta!

OBS! Det kan vara bra att köpa en modell med vinkelbart lamphuvud eftersom det finns risk för bländning vid möte med annan lampbärare i familjen.


Ett svar till “Spara el med lampa på pannan”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × fem =