Räkna om till din personliga valuta

När jag var liten och mina föräldrar pratade om vad olika saker kostade brukade jag ofta ställa frågan ”Hur många tuggummin får man för det?”. Jag hör nu mina egna barn ställa liknande typer av frågor kring för dem abstrakta saker som pengar, t.ex

– Hur många godisar är 1000 kr?

eller om tid, t.ex.

– Hur många Bolibompa-program är det kvar tills vi är framme hos Farmor & Farfar?

Varför gör vi människor så här? Jag tror det är för att vi behöver kunna värdera saker i relation till något vi känner till bättre.

Konvertera till en personlig valuta med emotionellt värde

Att översätta värdet av en leksaksbil till antal tuggumin eller lösgodisar är helt naturligt. Det är inte den exakta summan i kronor och ören som ligger till grund för barnens värdering. Det är vad man får i utbyte för det och så länge det man byter bort inte har något reellt värde för dem så byter man enkelt bort det. Att byta en papperslapp mot gott godis är ju helt fantastiskt, eller hur? Man skulle kunna likna det vid att vi räknar om, konverterar till vår egen valuta. En valuta som är unik för var och en av oss och som har ett emotionellt värde.

Pengar är idag abstrakta siffror vi ser på ett lönebesked, kontoutdrag eller en kreditkortsfaktura. Att det blir mindre kontanthantering i samhället har många goda fördelar, men det gör absolut inte att vi får större känsla för värdet av dem. Snarare blir pengar än mer abstrakta. Kanske var det ur den synvinkeln bättre förr då vi människor handlade med grisar, havre och ull?

Vilken är din personliga valuta?

Istället för kronor och ören kanske vi lättare kan förstå kostnader, intäkter, ränta och avkastning om vi konverterar värdet till vår egen personliga valuta?

Image by א (Aleph), http://commons.wikimedia.org

Säg att du är en kaffeälskare som gillar att avnjuta en god Latte Macchiato från din fina Tassimo på lördagsmorgnar (kostar ca 9 kr per kopp exkl. el och vatten…om du inte redan räknat ut det förut).

Nästa gång du går i mataffären, på autopilot och plockar åt dig toapapperet för 54 kr, som de ställt närmast gången – stanna till! Måste du verkligen köpa just det papperet? Får du eller din rumpa verkligen ut något extra värde av att det är små fina blommor på ett 3-lagers papper när du torkar bajset för att sen spola ner det i avloppet? Om det är så, då är ”3-lagers toapapper med små söta blommor” din personliga valuta!

Om det inte är så, vill jag att du tar 10 steg extra nästa gång du handlar. Gå in i gången så kan du hitta ett papper som kostar 36 kr istället för samma mängd och med samma funktion. Vad är skillnaden? Vad är värdet på din ansträngning? Ja, konverterat till din valuta så är skillnaden 2 st Latte Macchiatos! Vilken kaffeälskare skulle tacka nej till att få 2 st goda koppar kaffe som belöning för att sätta en fot framför den andra 10 ggr i rad?!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 + 18 =