Så kan du spara pengar på privatlånet

Alla behöver vi någon gång låna pengar. Det kan vara till bil, semesterresan eller renoveringen. Det finns mängder av orsaker till att låna pengar – men ingen orsak till att inte spara pengar på lånet. Här följer en lista på några av de viktigaste sakerna att tänka på för att få så bra villkor som möjligt.

Jämför många alternativ

Den allra viktigaste punkten är att jämföra räntor hos många olika banker. Teckna inte privatlånet hos din ”standardbank” av gammal vana utan jämför noga innan. Enklast kan man göra det genom en låneförmedlare, som till exempel www.Consector.se. De jämför räntor och avgifter hos 15-20 banker utan att det kostar något extra.

Låna med medsökande

Om man har en medsökande till lånet är chansen större att låneansökan blir beviljad. Dessutom kan bankerna ofta erbjuda en något lägre ränta. Det är logiskt då banken får en större säkerhet. Skulle ena personen inte klara av att betala tillbaka lånet blir ju den medsökanden personen ansvarig för kommande återbetalningar.

Låna större belopp

Det kan låta bakvänt att det är billigare att låna ett större belopp än ett mindre. Men bankerna sätter överlag lägre räntesats ju större belopp som lånas. Den som tänkt låna 85.000kr kan testa att göra en ansökan på 100.000 kr och se om det ger en lägre räntesats.  De pengar man egentligen inte behöver betalas tillbaka direkt. Amortering får nämligen, enligt lag, alltid ske i förväg.

Låna med säkerhet

Det finns privatlån där man lånar med viss säkerhet. Det är exempelvis båtlån och billån. I detta fall finns en hel del krav kring lånet. Man får exempelvis inte låna mer än 80% av kostnaden av bilen och lånet måste vara återbetalt innan bilen når en viss ålder. Men fördelen med dessa lån är att räntan blir något lägre.

Se på den effektiva räntan

En bank som erbjuder 5% i ränta behöver nödvändigtvis inte erbjuda ett billigare privatlån än den bank som erbjuder 6%. Man måste alltid se på helheten. För det tillkommer ofta flera kostnader på lånen. Det är vanligt att uppläggningsavgift finns och utöver det aviavgift varje månad. Den effektiva räntan speglar den totala kostnaden för lånet och därmed är det den man ska jämföra för att se vilket lån som faktiskt är billigast – inte bara har lägst ränta.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − elva =