Spara pengar på att minska elförbrukningen

Jag har gått och köpt mig en el-energimätare för att kunna få lite bättre känsla för hur mycket el som våra hemmaprylar förbrukar. Mätaren är programmerbar och man kan lägga in aktuellt elpris. Det gör att man direkt kan se kostnaden. Här ska mätas! Jag tänkte låta el-energimätaren vandra runt i huset och rapportera om det här på sidan.

Det första jag har mätt är TV-anläggningen inkl. digitalbox. Jag har en Samsung 40 tums LCD med en digitalbox från Viasat. Den visade sig dra ca 170 W i aktivt läge och 38 W i standby. Att stänga av strömmen helt är såklart det bästa för att minimera bakgrundsförbrukning, men vår TV-möbel gör det lite för omständligt för att man ska orka göra det varje gång. Därför har vi istället en fjärrstyrd strömbytare, som visade sig dra 4 W.

Vårt aktuella elpris inkl. överföringsavgift och dylikt ligger på 0,987 kr per kWh. Uppskattningsvis använder vi vår TV ca 3 h per dag i snitt över ett år. Omräknat till årskostnad blir det alltså:

Titta på TV (3h/dag): 183,73 kr / år
TVn på standby (21h/d): 287,48 kr / år
Fjärrstyrd strömbrytare (21h/d): 30,26 kr / år

Det känns bra att kunna se vad olika alternativ kostar. Först då kan man ju börja väga om det är värt att göra olika insatser. I det här fallet är det ju inget tvivel om att standby-läget är något man ska undvika. Kostnaden för den fjärrstyrda strömbrytaren har vi ju tjänat in med råge redan första året. Sen är det såklart bäst att stänga strömmen helt, men 30 kr per år…den kostnaden kan jag ta istället för att lägga mig ner på golvet och sträcka mig efter strömbrytaren varje gång vi ska starta upp eller stänga av systemet.

Ska bli spännande att mäta fler saker och se om man kan göra nåt för att minska elförbrukningen i hemmet. Det sägs ju att den billigaste kWh är den man inte förbrukat!


8 svar till “Spara pengar på att minska elförbrukningen”

  1. Ja, jag började krypa och insåg att det blir alldeles för jobbigt i längden. Är ju betydligt lättare med en fjärrkontroll för att stänga av strömmen om än den drar några watt (4W).

  2. Har skrattat mig tills tårarna rann,jag fick en bild om alla krypande personer men vad gör man inte för att spara.

  3. Undrar vad det kostar att handdiska då? Jag drar i vart fall ingenting i standby-läge (ha-ha)

  4. uninel.se visar din totala elförbrukning direkt i datorn och hur mycket individuella förbrukare drar och kostar. Vi har precis dragit igång så vi ser fram emot all feedback!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × fem =