Tips 1: Spara toapapper – bajsa borta!

Det första tipset jag tänker dela med mig av får symbolisera udden av snålhet och bär sajtens namn med stolthet. Det är ett skitbra tips!

Visste du att medelsvensken förbrukar cirka 7,3 kilo toalettpapper per år? Stora variationer förekommer beroende på torkningsteknik, avföringskonsistens och val av fabrikant av toapapper. Om vi initialt bortser från teknik, konsistens och pappersval så kan vi enkelt göra en överslagsberäkning på hur mycket pengar man sparar på att helt enkelt bajsa borta lite då och då. Min beräkning bygger på en antagelse om att vi bajsar i snitt 1 gång per dag.

Spara upp till 262 kr per år

Edet Soft & Long toapapper
Edet Soft & Long toapapper

Toapapper finns i många utföranden och prisklasser. För att inte göra det här första tipset alltför krångligt så har jag valt det toalettpapper jag senast handlade – Edet long & soft 4p (Aktuellt Jmf pris 35,96 kr/kg enligt Handla24.se).

Den årliga förbrukningen av toapapper uppgår till ca 7,3 kg, vilket innebär en daglig förbrukning om ca 20 gram. I tabellen nedan kan du utläsa hur mycket du skulle spara per år på att börja bajsa borta mellan 1 – 7 dagar i veckan.


6 svar till “Tips 1: Spara toapapper – bajsa borta!”

 1. Mycket intresant, men det rörde sej inte precis om några skitstora belopp. Tro hur mycket extra man kan spara genom att skita utomhus, i komposten tex. Då slipper man ju undan kostanaden vatten och el för toan.

  mvh

 2. Bra tips! Kommer att inom kort komplettera sparbeloppet med vatten för spolning, vatten och tvål för handtvätt och belysning på toan – för det är väl det du menar med ”el”, eller har du en eldriven toalett??

  Det där med kompostering / egen gödsling är ju sannerligen ett extremt tips. Tror dock det kan ha många oönskade sidoeffekter, såvida du inte bor ute på landet långt ifrån grannar. Jag skulle i alla fall inte vilja se mina grannars rumpor när jag äter frukost!! No offense!

 3. Men om man bajsar borta sju dagar i veckan, sen så urinerar man utomhus så slipper man ju spola toan iaf. Skulle ha tänkt så från börjar. Hur mycket vatten används för varje spolning? 8 liter kanske? det blir drygt 2900 liter/år vatten om man spolar en gång om dagen, men förmodligen gör man det oftare för alla gånger man bara kissar. Skulle varit intresant att se hur mycket man sparar in på vatten på ett år då.

  Plus att belysning inte kommer att användas lika ofta.

 4. Hej, Malte T. Odin här, bra spartips. Det är faktiskt inte så farligt att göra alla sina besök på jobbet eller restauranger i city på väg hem. Där finns ofta ekonomiska fördelar där man minst anar. Jag skriver själv för en sajt som bland annat har behandlat detta ämne; länkar skamlöst till denna artikel: http://bajshoroskop.se/index.php?page=tipset&id=1

  Denna artikel är dock skriven av min fd. kollega Lisa Nywall Alléhn.

  Mvh Malte T. Odin

 5. Jag tror vatten är mycket billigare än toapapper. För papper är toaletten en ändstation. Därifrån finns ingen återvinning. Vi skulle spara 70 000 ton papper per år om alla gick över till att spola sin bak istället för att smeta sig med äckligt papper. Jag har installerat en bidedusch i handfatet, använder aldrig toapapper. Så otroligt mycket mer hygieniskt. Man känner sig verkligen helt ren. Avskyr att använda toaletten borta eller på jobbet. Känner mig skitig efteråt helt enkelt och inte har det varit någon miljövinst. Min bidedusch sparar jag in på ett år. En toalettrulle måste jag ha för gäster men det är allt. Spara skog, spola din bak istället. Gör som miljader andra i Asien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nio + ett =