Test av dammsugare för att hitta optimal sugeffekt

Idag är det lördag, en veckodag då många har tid att ta hand om sina hus och hem. Namnet härstammar för övrigt från ordet lögardagen och betyder något i stil med tvättardagen. Att dammsuga är ingen sysselsättning jag ser fram emot direkt, men för att göra den lite mer motiverande just idag så har jag roat mig med att räkna ut vad det kostar i elförbrukning att städa vårat hus.

Självklart har jag också gjort ett test med dammsugaren för att se om jag kan spara el när jag dammsuger, utan att tumma på resultatet, såklart!

Utrustning jag använde vid test av dammsugare

Vi har en dammsugare av märket Electrolux som heter Ultra Silencer, vilket för övrigt är ett helt galet namn för den är långt ifrån tystgående! På dammsugaren står det 1800 W, men när jag mäter effekten med min elmätare så säger den ca 1163 W när jag har reglaget på full effekt. Kan nån förklara varför det står 1800 W? Jag räknar hur som helst på 1163 W, exakt!

Dammsög hela huset på 17:52 minuter

Jag klockade mitt dammsugande, utan att stressa på för den skull. Övervåningen klarade jag av på 9:48. Bottenvåningen gick något fortare och dammsögs på 8:04. Det ger en totaltid på 17:52 minuter. Nu kanske du som läser detta tänker att ett sätt att spara på är att dammsuga snabbare, men målet var att spara utan att tumma på resultatet och snabbhet är inte säkert att det ger bättre resultat.

Hitta den optimala sugkraften

Nästan allt som vi dammsuger är lätt skräp och damm som absolut inte kräver max effekt för att sugas upp. Jag provade dra ner på effekten med det reglage som finns på vår dammsugare.

Test av dammsugare

Om jag drar ner effektreglaget till mitten så kan jag ändå suga upp allt damm samtidigt som jag sänker effekten från 1163 W till 730W. En sänkning med hela 37,2%, utan att tumma på resultatet!

Så mycket sparar jag på dammsugningen

Så hur mycket sparar jag då på denna enkla justering? Vi räknar med ca 1 kr / kWh återigen, som ett sorts snittpris för el. Här kommer uträkningen:

Tidsåtgången är densamma: 17 minuter och 52 sekunder = 1072 sekunder = 0,298 timmar (h)

Maximal effekt 1163 W

Energiförbrukning: 0,298 h x 1163 W = 0,347 kWh
Elkostnad: 0,35 kr

Halv effekt 730 W

Energiförbrukning: 0,298 h x 730 W = 0,217 kWh
Elkostnad: 0,22 kr

Besparing: 0,13 kr / dammsugning

Sparar 6,76 kr per år

Vi försöker dammsuga en gång i veckan, vilket gör att årsbesparingen blir 6,76 kr. Det blev inte så stor besparing direkt, men nu har jag i alla fall räknat på detta och slipper ha denna kunskapslucka gnagandes i mitt huvud! 🙂

Kommer jag fortsätta köra med dammsugaren på halv effekt? Ja, varför inte!? Det är ju inte direkt så att jag känner större tillfredställelse med livet bara för att dammsugaren suger hårdare och låter mer. Och när slutresultatet är detsamma – ett golv rent från damm och skräp. Då är det är värt ansträngningen att dra ner reglaget, speciellt eftersom det är en engångsåtgärd. Kanske även dammsugaren håller längre? Det kanske är där den riktiga besparingen ligger? Men det får nåt annat test av dammsugare utvisa.

Tills nästa gång, sköt om er!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett + fem =