Aktiv och passiv ekonomi – del 3 av 3

Nytt år, nya grepp och dags att styra upp ekonomin. Jag tänkte börja året med att knyta ihop säcken i artikelserien om Aktiv & Passiv ekonomi. Här kommer sista delen och ett nyårslöfte kopplat till det!

Ekonomiskt oberoende

Många som pratar om att de vill bli rika använder begreppet ekonomiskt oberoende. I begreppet läggs ofta in att man ska kunna göra vad som helst utan att behöva fundera över om pengarna räcker eller inte. Jag tycker det är ett slarvigt sätt och väldigt odefinierat sätt att se på sin privatekonomi. Vi är och kommer alltid att vara beroende av ekonomi. Den som har massor av pengar är minst lika beroende av pengar, kanske till och med mer…?

Jag gillar att mäta, räkna och följa upp. Därför använder jag mig av kalkylblad, budgeter och resultat precis som om min privatekonomi vore en affärsverksamhet. Låter kanske trist och tråkigt, men det fungerar för mig!

What gets measured, gets managed – Dr. Peter Drucker

Ekonomiskt trygghet och ekonomisk frihet

Jag anser att den som klagar på något samtidigt bör komma med konstruktivt förslag på förbättring. Eftersom jag nyss dissade begreppet ekonomiskt oberoende lyfter jag här in två nya begrepp istället som gör det lättare att mäta och följa upp sin ekonomi.

I tidigare inlägg i denna serie har jag definierat utgifter och inkomster som aktiva resp. passiva. Kort sammanfattat är en aktiv inkomst en inkomst som kräver tidsinsats. En passiv inkomst kommer oavsett om du lägger tid på det eller inte.

De passiva utgifterna är de utgifter du bara måste betala och som fortsätter att ticka månad ut och månad in (hyra, mat, räntor etc.). De aktiva utgifterna är de som är roliga och ger något tillbaka (resor, bio, restaurangmiddagar etc.).

Ekonomisk trygghet

När är man rik och fri att göra vad man vill? Det är såklart olika från person till person eftersom vi har olika förutsättningar och olika intressen. En enkel definition som jag gillar är ekonomisk trygghet, som inträffar när:

Passiva inkomster >= passiva utgifter

När man uppnått det behöver man inte jobba för pengar. Vad skulle du göra om du inte längre behövde tänka på hur du ska klara dig till nästa lön?

Ekonomisk frihet

Jaja, ekonomiskt trygg lät väl okej…men vem vill leva på existensminimum hela livet – bo, äta, sova, bajsa, dö. Det låter inte som att man är rik direkt. Nä, inte på pengar men på tid! Är man ekonomiskt trygg behöver man inte sälja sin tid för att få in pengar till tråkiga räkningar. Vad skulle du göra om du inte längre behövde tänka på hur du ska klara dig till nästa lön?

Dags att fokusera på det roliga, leva livet och göra sånt man drömmer om. Det mesta kostar pengar, det går inte att komma ifrån. Det räcker alltså inte med att uppnå ekonomisk trygghet för att leva ett bra liv. Nästa mål är att uppnå ekonomisk frihet, som inträffar när;

Passiva inkomster >= passiva utgifter + aktiva utgifter

Det här målet är svårare att uppnå och varierar mycket beroende på vad man vill göra. Jag skulle vilja bli ekonomiskt fri, men det skulle ändå kännas helt okej att bara vara ekonomiskt trygg. Då skulle jag jobba endast för att dra in pengar till roliga saker. De tråkiga utgifterna vet jag täcks av passiva inkomster.

Mitt nyårslöfte för 2013 – bli ekonomiskt trygg till 100%

Ett nytt år har börjat och jag brukar sällan delge nyårslöften. I min inre dialog har det förekommit ”löften” till mig själv men aldrig något jag delgivit öppet. I år tänkte jag göra det för att se om det kan pusha på och se till att jag uppnår målet om att bli ekonomiskt trygg snabbare.

När jag startade den här bloggen för några år sen fanns inget definierat mål om att bli ekonomiskt trygg. Däremot har jag alltid haft ganska god koll på privatekonomin. Jag gick tillbaka till mina siffror och räknade ut att jag mellan 2005-2009 låg på en trygghetsgrad av ca 15%. Till mångt och mycket beroende på att mitt jobb då var helt beroende av tidsinsatsen och den passiva inkomsten bestod av barnbidrag, ränteintäkter och aktieutdelningar.

Idag har jag gjort mig av med den typen av arbetsinsatser och rannsakat alla arbetsuppgifter utifrån vad de ger tillbaka. Det ska väl tilläggas att det är lättare att göra detta om man driver eget företag jämfört med anställning.

De passiva och aktiva inkomsterna ser för mig idag helt annorlunda ut. Samtidigt har jag jobbat hårt med att försöka se över alla passiva utgifter – det var ju lite därför den här bloggen kom till.

Vid årets ingång är jag 91,0% ekonomiskt trygg.

Även om en del av spartipsen här på bloggen kan verka smått galna och lite överdrivna har det hjälpt mig att komma riktigt långt. För mig är BajsaBorta.nu ett sätt att förhålla sig till ekonomi. Det som inte ger något mervärde och dränerar plånboken månad efter månad – hur kan man kapa ner på dessa passiva utgifter?

2013 ska bli året då jag blir 100% ekonomiskt trygg och det ska jag göra genom fler förfinade spartips så att de passiva utgifterna sjunker. Samtidigt ska jag ytterligare optimera inkomstsidan att bli mer passiv.

 

Tidigare inlägg i serien


2 svar till “Aktiv och passiv ekonomi – del 3 av 3”

  1. Hej, kul sida. Även om många av dina förslag är åt det extrema och lite knasiga hållet så gillar jag ditt sätt att se på privatekonomin. Jag skulle hemskt gärna se förslag på hur du lägger upp kalkyler, aktiva och passiva inkomster/utgifter mm. Det hade varit intressant och se hur du arbetar med dina formler och tankesätt i det praktiska.

    Mvh
    Johan, också Umebo 🙂

    • Hej Johan,
      att tipsen är extrema är det som gör att bloggen slagit igenom allt brus. Det finns redan tillräckligt många som tipsar om bolån, försäkringar m.m. Grundtanken är dock densamma och du som skrapat under ytan har hittat tänket med aktiv och passiv ekonomi. Bra! Måste vara för att du är Umebo :-).
      Har haft en lite nertid med bloggandet ett tag, men tänkte att jag nu efter programmet ska ta upp det igen. Då kan jag försöka knåpa ihop ett kring mitt synsätt på aktiv/passiv och kalkylblad kring det.
      /Svenne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett + tjugo =