Aktivt sparande – definierat

Det var ett tag sen jag skrev något men det innebär samtidigt att jag haft desto mer tid att fundera kring saker och ting. En sak är begreppet ”aktivt sparande” som jag tycker används fel. Om man googlar på begreppet får man mestadels träffar som handlar om fondsparande, vilket i praktiken egentligen handlar om att man är aktiv i sina placeringar/investeringar. Det behöver ju inte betyda att man sparar pengar egentligen. Därför vill jag omdefiniera begreppet Aktivt Sparande.

Aktivt sparande enligt mig

”Ett aktivt sparande innebär att man på ett medvetet och aktivt sätt sparar pengar i förhållande till sin normalkonsumtion.”

Om vi tar bloggens grundläggande och nödvändigaste tips  som handlar om att bajsa borta. Om man är en person som normalt brukar bajsa hemma, men medvetet förändrar sitt beteende och aktivt strävar mot att bajsa borta istället. Då har man enligt mig genomfört ett aktivt sparande. I många fall handlar det ju såklart om ganska små enskilda summor, men jag tror att totalt sett blir det desto trevligare siffror. Jag tänkte från och med nu börja spara mer aktivt och så här tänkte jag gå tillväga.

För varje enskild handling som per definition är ett aktivt sparande ska jag föra över summan till ett nyöppnat bankkonto. För att det inte ska bli alltför många transaktioner tänkte jag summera ihop dagsvis eller veckovis. Huvudsaken är att jag ska få visualiserat för mig hur mitt aktiva sparande växer. Detta för att skapa en tillräcklig morot att bygga på sparbeloppet.

Massor med olika sätt att spara aktivt

Det finns ju mängder av olika vardagliga saker man kan spara aktivt på. Mycket av sparandet kommer säkert att beröra mat, dryck och det som kommer ut på andra sidan. Därtill kommer det säkert en del transporter och annat sen när det går att börja cykla igen. Ett par saker som jag redan nu vet att jag ska satsa på är:

  1. Bajsa borta
  2. Använda rabattkuponger
  3. Få gratis varuprover
  4. Äta gratis mat
  5. Källsortera Extreme (förklaras snart)

Jag kommer säkert kunna fylla på den här listan med fler saker vad det lider. Det viktiga nu är att komma igång och tänka aktivt sparande i de handlingar som i många fall går på autopilot. Det blir nog den största utmaningen! Jag börjar med att logga in på min Internetbank och öppna det nya kontot. Ska jag kalla det för ”Bajsa Borta”…njae, kan bli lite kymigt nästa gång jag sitter hos banken för genomgång av min ekonomi. Får bli ”Aktivt sparkonto” istället.


4 svar till “Aktivt sparande – definierat”

  1. Du borde inte ha med ordet aktiv i definition av en aktiv handling. Det blir rundgång. Definitionen blir obegriplig. Medvetet hade varit tillräckligt. Alternativt kunde man istället för aktiv använt ordet regelbundet, frekvent eller liknande.

    • Att jag valt ordet Aktivt är ett Medvetet val för att kunna ställa detta i relation till fondplacerares användning av just begreppet Aktivt fondsparande. Ordet Medvetet beskriver självklart samma förhållningsätt.

  2. en droppe flytande vit-tvättmedel i kakel/toarengörings sprayflaskan spädes resten med vatten sparar massor med $

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 5 =