Chockad över diskmaskinen och dess elförbrukning

Som jag skrev tidigare har jag ju köpt en elmätare för att enkelt kunna mäta elförbrukningen på mina olika elektriska apparater i hemmet. Nu är det dags att redovisa nästa mätning. På tur stod diskmaskinen. Vår diskmaskin är en Whirlpool ADP 7979 med s.k. ”6th sense”. Låter coolt va? En diskmaskin med ett sjätte sinne. Wow! En sån måste vi ju ha tänkte vi när vi köpte den. Säkert lurade så in bomben och det visste nog produktutvecklaren som satte dit den beteckningen.

Jag har gjort som en vana att gå och slå av alla maskiner som har standby-läge, så även med diskmaskinen. Det finns en stor ON/OFF knapp man kan trycka på så slocknar displayen på maskinen.

Nu när jag har en elmätare tänkte jag att det skulle vara intressant att veta hur mycket el jag sparat på mina avstängningar. Vilken chock! Diskmaskinen drar 10 W med displayen på men det häpnadsväckande var att den drar 7 W med den avstängd!!! Vad ända in i h-vete är det som drar ström när den är avstängd?

Vi kör maskinen 1 ggr per dag på ett program som tar 2 h. Det gör att min insats har sparat:

22 h * 0,003 kWh x 365 dagar = 24,09 kWh per år = c:a 24 kr.

Dags att höja insatsen kanske? För att göra det måste jag krypa mera!

Trångt att komma åt sladden
Trångt att komma åt sladden

Är det värt det? Om jag kan sänka elförbrukningen från 7W till 0W kan jag spara ytterligare 56 kr per år. Vid värderingen bör jag dock ha i åtanke att det lär skapa rätt mycket irritation hos andra i familjen. Jag hör redan ”- &#%§ men varför har du dragit ur sladden till diskmaskinen?! Åååååhh”.

Njae, får kanske fortsätta leta strömtjuvar som är lite enklare att bemästra och utan samma högrisk för störd familjefrid.

Fast å andra sidan heter ju den här sidan BajsaBorta.nu, vilket är som ringarna över å i snåljåp. Måste ju leva upp till sajtens namn och visa att man lever som man lär!

Dra ut sladden
Drar ut sladden

9 svar till “Chockad över diskmaskinen och dess elförbrukning”

 1. Hej! Vill berömma er för en bra sida!

  Ett tips beträffande mat:

  McDonalds:
  1.Gå till kassan med den osäkraste kassörskan
  2. Beställ en cheeseburgare
  3. Säg: ”Jag vill byta ut löken mot sallad, gurkan mot tomat och ketchupen mot Big Mac sås”
  4. Om du gjort detta på rätt sätt bör du få en envånings-Big Mac för 10 kr.
  5. Vill du ha tillbaka din ketchup finns detta att hämta vid servetterna

 2. Tips #2:

  Kebabhouse på sveavägen….kebab för 19 kr.

  Ta självklart med FRANSKA, inte pitabröd. Varför?… ska jag inte ens behöva förklara för er

  /George Costanza

 3. Illa att diskmaskinen drar så pass mycket el när den till synes är helt avstängd. Enligt Whirlpool själva ska den förbruka ca 1,05 kWh per diskning. Kan det stämma måntro?

 4. Eric: Tack för kommentarerna!

  Intressant grej det där med hamburgaren. Det måste man ju testa nån gång. Finns säkert en massa såna exempel där man kan ”byta” upp sig genom att få en annan ingrediens än originalet.

 5. Nicklas: Jag har inte mätt förbrukningen under diskning faktiskt. Det finns många olika program att välja på. Såg du om det var ett särskilt program som det var angivet förbrukning om 1,05 kWh på? Jag kan ju välja det nästa gång och mäta.

 6. Eller så snackar du med någon som kan installera el.. och sätt en strömbrytare vid diskmaskinen som du enkelt kan vrida på eller av. Kanske vore något? 🙂

 7. En sak som man kan tänka på ät hur man installerar diskmaskinen vid nyinstallation.
  Genom att dra avlopp och kallvatten parallellt och isolera dom i samma hölje så får man en ”budgetvärmeväxlare”
  Dvs det varma avloppsvattnet värmer kallvattnet vilket borde leda till en lägre elförbrukning vid värmningen av kallvattnet.
  Exakt hur mycket det gör i effekt vet jag inte, men för duschar går det att köpa färdiga värmeväxlarlådor för några tusenlappar som minskar värmeåtgången med en tredjedel.
  Om nu diskmaskinen bara tar in vatten en gång är det ju ingen vinst om man inte diskar snabbt två gånger på raken förståss.

  En annan tanke är att dra diskmaskinsvattnet en rejäl vända om baksidan på kyl/frys för att tillgodogöra sig spillvärmen där och samtidig öka verkningsgraden på kyl/frys.

  Är någon sugen på att prova/mäta/rapportera?

 8. Du kna ju sätta en timer på diskmaskinen som stänger av efter den tid det längsta tvättprogrammet tar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 3 =