BajsaBorta.nu

Kategori: Internet

Jajja i Umeå – bra eller anus?

Jajja Communications, ett av Nordens största företag inom området sökmotoroptimering kommer idag på besök till Umeå. Jag har fått en plats på deras morgonseminarium och tänkte gå dit och se om Jajja är Bra eller Anus? som Filip och Fredrik på Kanal 5 skulle kunna ha uttryckt det.

Jajja jagas och jagar

Besöket ingår i deras tour med syfte att jaga nya kunder och hjälpa andra företag att jaga högre positioner i sökmotorer. Gör man sökningar på Google på deras eget företagsnamn så hittar man följande fakta och åsikter bland topp 10 sökträffar.

 • Företaget var tidigt ut på banan och har länge jobbat med olika metoder för att nå högre ranking i sökmotorer för deras kunder.
 • Bloggosfären vittnar om fula metoder för optimering (t.ex. spam i kommentarer på bloggar). Intressant att det till och med kommer upp som alternativt sökordsförslag i Google.
 • "Jajja spammar bloggar" sökordsförslag på Google

  "Jajja spammar bloggar" sökordsförslag på Google

 • Stämningar mot folk som publicerar negativ kritik
 • Har en del nöjda kunder enligt Reco.se

Kontor i Luleå, men inte Umeå

Företag i Norra Norrland får vända sig till Luleå om man vill ha direktkontakt med säljare hos Jajja. Kontoret flyttades från Piteå till Luleå under 2010 och man har utökat säljkåren med flera personer sen dess. Det finns ett antal etablerade företag i Umeå-området för den som vill ha en lokal kontakt.

Bjuder på frukost

Det är ju svårt att avgöra om Jajja är ett bra eller dåligt alternativ till SEO-företag bara genom att läsa vad som skrivs på nätet. Att ligga på rätt sida i gråzonen kan ju vara ett skitbra sätt att ligga i framkant. Så att få höra vad de själva säger om deras metoder och vad de kan åstadkomma på plats är intressant. Det faktum att de bjuder på frukost på Rex i Umeå gör ju saken än mer intressant! Som jag alltid hävdar, Gratis ÄR gott – men inte givet godast.

Så, nu måste jag avsluta detta blogginlägg och bege mig mot Rex. Det kurrar i magen!

Få pengar för gamla mobiltelefoner

I somras hade vi som projekt hemma att städa ur källaren och i första hand kasta trasiga saker och göra sig av med sånt vi aldrig kommer använda mer. Det blev några säckar sopor till återvinningen faktiskt. Ett par grejer sparade jag dock i ett hörn i hopp om att kunna få ut lite pengar för de. Bland annat sålde jag nyss iväg en fiskerulle som jag fick för säkert 10 år sen och aldrig använt. Den låg kvar i sin originalförpackning. Sökte lite på nätet och hittade att en ny rulle av samma modell gick på drygt 2000 kr! Jag fick den såld på Blocket på för 1300 kr. Sen hittade jag 3 st gamla mobiltelefoner som jag haft genom åren. Tänkte direkt kasta de i elektronikåtervinningen men kom på att jag hört/sett att man kan få pengar för sina gamla mobiler.

Pengar för gamla mobiler

Det finns ett par olika företag som erbjuder återvinning av mobiltelefoner och ersätter dig för att skicka in dina gamla. Du letar bara fram vilken modell det är, fyller i deras formulär och sen får du hem ett vadderat kuvert med förbetalt porto. Efter att de kollat att mobilen stämmer med din beskrivning (modell och om den är funktionell eller inte) så får du pengar direkt in på ditt bankkonto. Det går att skicka in mobiler man vet är trasiga också. Love2Recycle heter tjänsten som jag provat, men det finns fler som t.ex. Mobilpengar.se

Köpa godis för föräldrapenningen?

Är just nu hemma med barnen och lever delvis på föräldrapenning. Skönt att få tillbaka lite av sina skattepengar en tid framöver.

Är det nån som provat Försäkringskassans automatiska webbtjänst ”Fråga Hanna”? Satt och roade mig med att fråga lite olika saker till dator-Hanna. Undrar om de sparar alla frågor… Jag fick då inget konkret svar på om man fick köpa snask för pengarna?

foraldrapenning-kopa-snask

Fråga: Får man köpa snask för pengarna?

Försäkringskassans webbassistent är en digital fråga- svarstjänst som svarar på frågor om vår verksamhet. Vår webbassistent besvarar inga personliga frågor.

En annan fråga som jag inte hade förväntat mig ett så korrekt svar på var ”Vad heter din chef?”.

Prova själv och ställ några frågor till Försäkringskassans Hanna!

Bazoota, basota eller buzzota?

Nu börjar jag bli så less på en radioreklam att jag bara måste få uttrycka min vrede i terapisyfte. Har fått följande låt på skallen:

All i need is Bazoota, ba-ba-ba bazoota, i lost my phone, i lost my life, but thanks to u i got it back again! babababazoota

Har du också hört den? Handlar om backup på mobiltelefonen. Visst blir man tokig efter ett tag…den som skrivit den jingeln har verkligen skapat en låt som lagras i hjärnan. Det gör inte saken bättre att de även säger ett ”Backup” med ett försvenskat uttal.

Gaaaaaah!! Finns det ingen tjänst som erbjuder DELETE av detta från min hjärna?!

Spara ström när du Googlar

Följer upp gårdagens datatema som handlade om att spara bläck när man skriver ut. Varje dag gör jag massor med sökningar på nätet och nästan uteslutande gör jag de på Google. Googles hemsida (och rätt många andra för den delen) har en vit bakgrund. För att visa vit färg på en LCD-skärm så måste skärmen lysas upp = det går åt mer energi. Jag testade med min elmätare och på min laptop (Acer Travelmate 4230) så skiljer det 5W mellan ljusaste och mörkaste skärmbelysningen. Ett sätt att spara ström är ju givet att dra ner ljusstyrkan på skärmen.

Ett annat för dig som googlar mycket är att använda den fiffiga klonen på Google med svart bakgrund – Blackle. I skrivande stund skryter de med att ha sparat ”1,196,696.592 Watt hours”.

Spottify invite

En av de allra mest hajpade nättjänsterna just nu är nog Spottify. En kille på kontoret där jag jobbar har ett konto och efter att ha fått testat en stund så inser man ju vilken grym tjänst det är för musik på nätet. Det går fort att hitta låtar, aldrig några problem med buffer för streaming och reklamen på det gratis kontot är ju än så länge nästan obefintlig. Tyvärr så hade min kollega slut på invites så det blir till att försöka hålla öron och ögon öppna efter en Spottify invite från annat håll. Någon som har en till övers? Isåfall är det fritt fram att höra av sig.

Uppdaterat: Pinsamt, men jag upptäckte att jag stavat fel på namnet på tjänsten. Det heter inte spottify utan spotify. Undrar hur många felstavningar som görs runt om världen. Ganska svårt att sätta rätt stavning från början om man bara hör namnet. Finns massor med felstavningar man kan göra:

 • spotifi
 • spotyfy
 • spottify
 • spottyfy
 • spottifi
 • spotify…nej, just ja – den var ju rätt! 🙂

Följ mig på: