BajsaBorta.nu

Kategori: Okategoriserade

Hittat tillbaka till inspirationen

Hej kära läsare,

det var alldeles för länge sedan jag skrev något här på bloggen. Det har varit så mycket att stå i under året som gått att bloggandet fick ligga i ide ett tag. Nu lagom till våren har lusten och inspirationen återfunnit sig och jag har ett gäng riktigt bra, extrema spartips på lager. Som tidigare är alltid utgångspunkten bakom mina spartips att de ska vara hämtade och applicerbara i vanliga människors vardag.  Om tipsen är för extrema lämnar jag till er läsare att bedömma!

Kan avslöja att det kommer bl.a. att handla om matlagning, transport och hur man lättare motiverar sig att genomföra spartips som drastiskt ändrar invanda beteenden.

Om Du har något bra spartips att dela med dig av så är du välkommen att kontakta mig på:

e-post: bajsaborta@gmail.com
http://www.twitter.com/bajsaborta
http://www.facebook.com/BajsaBorta

Bläckpatroner och utskrifter

Jag har tidigare publicerat ett tips om att spara på utskrifter genom att använda ett ekonomiskt typsnitt. Det absolut bästa sättet att spara är såklart att inte skriva ut alls. Om du tänker efter finns det säkert en del utskrifter som är helt onödiga. Det går bra att läsa på skärmen och många laptops är så smidiga att man kan bära med sig överallt. Har du en surfplatta eller läsplatta blir det ju ännu enklare.

Ibland händer det dock att man måste skriva ut. Det kan gälla viktiga avtalsdokument och annat som kräver signatur. Då är det absolut billigast att beställa bläckpatroner online. Det finns flera olika tjänster för detta idag och det finns en hel del pengar att spara jämfört med att köpa på din lokala affär. Oftast får du dessutom levererat med vanlig post i brevlådan. I mitt eget fall så brukar jag mest skriva ut på jobbet såklart. Där köper vi in toners betydligt billigare och eftersom jag är min egen arbetsgivare tillåter jag utskrifter av privata dokument i rimliga mängder 🙂

Fildelning är lagligt

Jag har ju tidigare skrivit om ett spartips som går ut på att göra egen filmjölk. Erik Sundvall skickade in en kommentar med länk till ett videoklipp där han visar hur man kan göra. Visserligen är det från getmjölk, men man kan ju faktiskt börja med mjölk från affären. Tack Erik för filmklippet!  Filmen spelades in på piratscoutlägret på Västeräng sommaren 2009. Jag länkar in det här nedan eftersom filmen fanns även på Youtube. När du tittat färdig kan du gott göra ett besök på Erik Sundvalls blogg.

Gratis online backup

I somras var det nära ögat att jag blev av med alla mina familjefoton och filmer. Var en sen kväll i början på augusti som det drog in ett fruktansvärt åskväder över området där vi bor. Jag satt och höll på att katalogisera alla bilder vi tagit under semestern när plötsligt all ström försvann. Förmodligen slog blixten ner nånstans å störde elnätet eller nåt, vad vet jag. Hur som helst så fick jag inte igång datorn sen när strömmen kom tillbaks. Lämnade datorn till en polare som lyckades kopiera över allt från hårddisken till en annan dator.

Jag behöver en bra och säker backup – nu! Gärna gratis!

Det slog mig att jag kanske bör se över så att jag har en bra och säker backup på alla mina filer. Tänkte först att jag bara skulle köpa en till hårddisk och stoppa in, men den kan väl lika gärna krascha den om det vill sig illa. En extern hårddisk kanske är lite säkrare, men om det börjar brinna så lär ju den ryka också, bokstavligt. Nä, det lutar åt att fixa nån form av backup över nätet, eller i ”molnet” som alla snackar om…var faan finns det där molnet? Finns det åsk-moln på nätet också? Där vill jag då inte ta backup på mina familjefoton.

Vilka erbjuder online backup?

Har surfat runt lite och letat efter vilka som erbjuder online backup i Sverige, för jag vill gärna att det hanteras och lagras på svensk mark. Känns säkrare på nåt vis. Följande företag har jag hittat. Om du vet nån annan så tipsa gärna i kommentarsfältet.

  • Lockbee online backup, dubbelsvensk
    – i Sverige på svenska! Har precis laddat ner deras mjukvara på 30 dagars prov. Ser lovande ut än så länge. Inte så fasligt dyrt heller, 89 kr /mån kan jag ta.
  • Dropbox
    – stödjer att man synkar filer mellan olika enheter, datorer och mobiltelefoner. Negativt är väl att allt är på engelska och det verkar vara beta-version fortfarande.
  • Skydrive
    – Microsofts lösning för alla som har ett Windows Live konto. Man kan göra backup på sina filer manuellt. Stort utrymme!

Låna grejer av grannen

Jag satt nyligt och såg hela säsong 1 av den oerhört sköna tv-serien som gick på TV4 i våras – Solsidan! Ni vet den med Felix Herngren och Mia Skäringer som flyttar till Solsidan med allt vad det innebär. En rolig karaktär är grannen som är en obotlig ”lånare”. Han kommer ju stup i kvarten och ska låna grejer av Alex, men grejen är ju att han aldrig lämnar tillbaka. Det är nästan som att han lider av ett sjukt beteende att låna för lånandets skull. Han är ju verkligen en urtyp av snåljåpar. Är ju himla roligt när de ska på midsommarfirande och han ombeds att ta med sig ål (för att det är superdyrt) men påstår att den var slut och kommer med en sketen sillburk! HAHA, grymt roligt! Hur som helst är det ju ett bra sätt att spara pengar på, men man kanske måste göra det med lite mer finess och se till att lämna tillbaka i rimlig tid.

Jag fick DVD-boxen i present, men sökte fram ett par länkar där ni kan beställa Solsidan säsong 1 (229 kr) om ni vill:

 

Springcykel en bra investering

När barn ska lära sig att cykla är det mycket som ska tränas för både kropp och knopp. Att hålla balansen på två hjul är inte lätt som en plätt direkt.

Bra balansträning med springcykel

Stödhjul på barncyklar kan ofta göra det svårare att lära sig cykla själv då balansen inte tränas på ett korrekt sätt. Hjulen skapar en falsk trygghet och man kan ta sig fram trots fel balansteknik. Vi har införskaffat en springcykel, som är en cykel utan vare sig stödhjul eller trampor. Det syns en stor skillnad i balanskänsla jämfört med andra cykeln vi har som är stödhjul och trampor. Ska låta hon cykla hela sommaren och sen prova utan stödhjul och se om det funkar.

Lite länkar:

Har inte haft tid att själv fixa filmklipp på springcykeln in action, men tills vidare kan ni se på ett annat klipp från Youtube där en liten grabb visar hur man använder en springcykel.

Sommarprojekt(il)

Det verkar som att många börjar sin semester från och med nästa vecka. Fast jag tycker inte de flesta verkar ska ha semester. Låter på många som att de har så himla många projekt i sommar. Med rot-avdraget och sänkta bolåneräntor verkar det som att hetsen är stor på att bygga till eller bygga om hemma på huset. Låter verkligen inte som semester tycker jag.

Leka på semestern

Jag har inget emot att få saker och ting fixat i huset, men att göra det under semestern när man i praktiken har mest tid över för att umgås med vänner eller leka med sina barn…det är dåligt tajmat tycker jag. Vi kommer säkerligen att ha några projekt i sommar också, men mitt mål är att försöka förlägga tiden till då barnen sover eller har andra aktiviteter.

Balanscykel / Springcykel

Apropå barn och sommar – hela gatan hemma är som en stor cykelpark just nu. Det bor många barnfamiljer på gatan och alla barn är i åldern 2-7 år, så det är mycket cykelträning just nu. En del har lärt sig cykla utan stödhjul och far fram som projektiler. Man ser dock att dessa stödhjul mest ställer till besvär. Man kan ju luta sig åt fel håll och ändå cykla upprätt…det funkar ju inte när hjulen är borta. Nä, jag tror det blir att införskaffa en sån där balanscykel eller springcykel som det också verkar kallas. Tror att jag ska låta min dotter få lära sig cykla själv med en bra balanscykel. Det får bli sommarens projekt!

Följ mig på: