BajsaBorta.nu

Kategori: Matlagning

Att vara smart när man handlar mat

Jag är så glad! Har upptäckt ett nytt sätt att köpa mat riktigt billigt. Tänk dig att du kan sänka dina matkostnader med 70-90%. Ja, 70-90%! Det är galet mycket faktiskt. Och det är inget fel på maten heller.

Har nu köpt 3 lådor hittills från Matsmart.se. Har en hylla nere i källaren som fungerar som lager. Där finns t.ex. flingor, granola, kex, pasta, godis och lite annat smått och gott. Värdering av mitt lager just nu ligger på 2250 kr, om man skulle köpa det i butik till normalpris. Men, jag har fyndat detta till en totalsumma av endast 635 kr. Du som är snabb på matematik kanske redan räkna ut att det är 72% rabatt.

Matförrådet i källaren

Matförrådet i källaren

Leker med tanken att man skulle kunna köpa all sin mat på det här sättet. Tänk vad mycket pengar man skulle få över. För vår familj rör det sig om flera 1000-lappar i månaden.

Så vad är haken?

Okej, här kommer det.

Maten kan vara ”gammal”.

I alla fall tycker en del butiker det. Om en butik köpt på sig för stora partier av en produkt och inte hinner sälja den i tillräckligt snabb takt kan Matsmart gå in och köpa ut det.

Bäst-före-datum är något som en del håller lite för heligt. Att kasta maten bara för att det står ett datum som passerat på förpackningen är Matdumt. För färskvaror ska man alltid utgå från lukt och sen smak. Känns den okej är det ingen fara att äta den. För torrvaror håller sig det mesta ganska mycket längre än vad som står.

Det som gör att mat blir gammal, surnar eller möglar är att det finns vatten. Det behöver mikroorganismerna för att kunna föröka sig. Torrvaror är som namnet säger, torra. De är med andra ord ingen miljö som mögel och annat kan växa på.

Det smarta här är alltså att köpa vad som anses vara ”gammal” mat som egentligen inte är gammal. Har till exempel köpt kexförpackningar för 1 kr styck med bäst-före-datum 2016-11-15 och Boveteflingor som går ut om tre veckor.

Rabatter på rabatter

Alla produkterna på sajten har sänkt pris redan från början i jämförelse med vanliga matbutiker. Men, eftersom det är riktigt stora partier som de köpt in kan de dessutom ge bra mängdrabatter. Nästan alla produkterna kan man köpa flera av eller storpack och pressa ner priset ännu mer.

De gånger jag handlat har jag haft ett problem dock. Det är att komma upp i tillräckligt belopp för att frakten inte ska kännas vara för stor i förhållande till produkternas priser. Det kostar 49 kr i frakt för en låda på max 20 kg.

låda med mat från matsmart

En låda full med billig mat från Matsmart

När man klickar ner grejjer i kundkorgen står det ett totalpris, men när man kommer till kassan är det alltid billigare än vad man tänkt. Det på grund av mängdrabatterna. Så jag har varje gång fått gå en till runda på sajten för att hitta fler saker att köpa.

godisgömma

Godisgömman. Ingen av barnen letar i pokalen som deras pappa skryter om hela tiden…*suck*… GodisSmart gömställe!

 

Skapa en egen lunchmeny på jobbet

Fick in ett bra tips från Ola Hall som berättar om sitt matprojekt på jobbet. Tillsammans med sin kollega har de byggt sin egen lunchmeny och kan spara upp till 7 000 kr per år per person.

Här finns det mycket pengar att spara in på för den som annars äter lunch ute eller köper take away!

Take it away Ola!


 

Jag och en kollega hade en diskussion för en månad sedan om att det blir väldigt dyrt att äta lunch på jobbet. Vi arbetar på kontor och jag är ensamstående med barn varannan vecka. Naturligtvis är det så att man borde laga mat hemma och ta med sig som lunch på jobbet. Men latmasken och glömormen är ofta framme, vilket resulterar i att det är lätt att falla för frestelsen att ta en dagens.

Vi kom fram till följande vecka som ett snitt…
Mån – Dagens 85:-
Tis – Lättare lunch ex. en macka på ett café 55:-
Ons – Mat hemifrån ~25:-
Tors – Baguette från ICA 35:-
Fre – Dagens 85:-

En vecka kostar då: 285:-

Vi bestämde oss för att köpa in produkter som kan förvaras i ett skåp/frys på jobbet. Målet var att komma ner till 150:-/vecka.

Vårt matutbud ser nu ut såhär:

Gulaschsoppa (ICA), 12,50:-/port
Köttsoppa (ICA), 10:-/port
Pasta med köttfärssås (Ö&B, köttfärssås i burk), 7:-/port
Nudlar med grönsaker (ICA, frysta grönsaker), 4,50:-/port
Ravioli (Ö&B), 4,50:-/port
Äggnudlar med grönsaker (ICA), 3,50:-/port
Fiskpinnar med potatis (Lidl), 6:-/port
Kycklingfilé och ris (Lidl), 6,5:-/port

Vi kommer så klart att fylla på efter hand. Grejen är att de flesta utav ovan nämnda rätter tar ca 15 minuter att laga. Allt kan förvaras i kyl, skafferi eller frys under väldigt lång tid. Utöver det jag skrivit behöver man köpa in lite kryddor, ketchup och soja. Lägger man sedan till 1 liter mjölk i veckan så kan man göra såser och sätta lite mer smak.

En vecka kan alltså kosta under 50:- utan större ansträngningar.

Mitt spartips är att prata ihop sig med en kollega, gör det till en kul grej att se hur billigt man kan äta!

Vi har hållt igång detta i en månad nu och har båda sparat över 700:- hittills!

Det är över 7.000:- på ett år!

Vad sägs om en extra utlandsresa om året!?

Mvh,
Ola


Knottriga eller släta apelsiner? – en studie i orange

När du står i affären och ska köpa apelsiner, har du då funderat på om det är bättre att köpa knottriga eller släta apelsiner? Och med bättre syftar jag såklart på vilken apelsin som ger mest valuta för pengarna.

Hypotesen bakom denna studie var att apelsiner med knottrig karaktär på skalet har ett tjockare skal och därmed lägre viktprocent fruktkött. Det skulle således vara bättre ur ett privatekonomiskt perspektiv att köpa de släta apelsinerna.

Här kan du läsa om resultatet av min högst vetenskapliga studie i detta ämne.

Syfte

En apelsin har oätbart skal och ätbart fruktkött. Skalet skyddar apelsinen från att torka  ut och mögla och fyller därigenom en viktig funktion. Men varför betala för tjockt skal om det finns apelsiner med tunt skal och som ändå ger det skydd apelsinen behöver. Studien syftar till att kartlägga om visuell observation av skalets knottrighet är tillräcklig vägledning för att välja de apelsiner som har högst viktprocent fruktkött.

Material och metod

Tio stycken apelsiner inhandlas vid en matbutik i Umeå. Skalets karaktär bestämdes genom visuell observation av försöksledaren. Fem av apelsinerna hade knottrigt skal och fem ett skal med slät karaktär.

Knottriga och släta apelsiner

Apelsinerna vägdes först med skal för att därefter skalas. Varje apelsins skal och fruktkött vägdes separat och summan av dessa kontrollerades mot apelsinens totalvikt oskalad. Detta för att säkerställa att inget av substansiell vikt hos apelsinen försvunnit i skalningsprocessen. All skalning utfördes av en och samma person. Vägning utfördes med en digital köksvåg.

Apelsinernas procentuella viktprocent avseende skal och fruktkött räknades fram. Statistisk analys utfördes i SPSS och skillnader mellan grupperna analyserades med Mann Whitney-U, ett icke-parametriskt test lämpat för små grupper av data. Ett p-värde under 0,05 antogs vara signifikant.

Resultat

De knottriga apelsiner hade en total vikt på mellan 303-372 g med ett medelvärde på 328 g. Av denna vikt utgjorde fruktköttet 70,5% (SEM 0,5%). Apelsinerna med slät karaktär på skalet hade en totalvikt på i snitt 297 g med en variation från 274 – 321 g. Fruktköttets andel uttryckt som viktprocent uppgick till 82,2% (SEM 1,0%).

Diagram och tabell för apelsiner

Fruktköttets viktprocent var signifikant olika visat med Mann-Whitney U test. De släta apelsinerna hade en signifikant högre viktprocent fruktkött än de knottriga (p<0,01).

Statistisk analys av fruktköttets viktprocent hos knottriga och släta apelsiner

Slutsats

Visuell observation är en tillförlitlig metod vid urval av apelsiner med hög andel viktprocent fruktkött. Apelsiner med släta skal har högre ätbar andel än apelsiner med knottriga skal. Individer som vill få mest värde för pengarna ska välja apelsiner med släta skal och undvika de knottriga apelsinerna.

Om priset på apelsiner vid en given tidpunkt är 16,90 kr / kg kostar en knottrig apelsins fruktkött 23,97 kr / kg. Fruktköttet hos en apelsin med slät skal kostar endast 20,56 kr/kg. En skillnad på hela 14,2%! Bättre få högre avkastning på pengarna än att kasta en stor hög med skal.

En faktor som inte tagits hänsyn till i denna studie är apelsinernas smak. Eftersom det är en högst subjektiv variabel ligger det utanför denna studies omfattning. Försöksledarens personliga åsikt var dock att apelsinerna med tunna och släta skal hade godare smak. Den ekonomiska fördelen för denna grupp av apelsiner kan ha spelat en viss roll rörande den upplevda smaken.

Apelsin till middag, frukost och lunchlåda

Det får bli apelsin till middag ikväll! Och till frukost. Kanske räcker det till lunchlåda också…

Vår diskmaskin har gått sönder

Vår diskmaskin har gått sönder! Att ha en diskmaskin är för mig en självklarhet. En del kanske tycker att handdisk är den rätta vägen för att snåla in på sina utgifter. Om du har heta diskussioner med dig själv eller annan familjemedlem om diskmaskinens vara eller icke vara – här får du mitt argument och försvar till diskmaskinens givna plats i mitt hem.

Diskmaskinen ger mig mervärde genom att frigöra tid och arbete! Inte ens om man räknar in inköpskostnad och löpande förbrukningskostnad kan diskmaskinens plats i mitt kök ifrågasättas ur en ekonomisk synvinkel. Eftersom den frigör tid och därför ger mig mervärde i livet så klassar jag diskmaskinen som en aktiv utgift – och aktiva utgifter är inte prioriterat att spara på i mitt ekonomiska synsätt. Är du nyfiken på mer om detta så läs första delen om Aktiv och Passiv ekonomi.

Laga eller köpa en ny diskmaskin

Felet yttrar sig i att diskmaskinen fyller vatten, men vi tror att det är nästa steg då den ska värma vattnet eller skifta var det sprutas som det blir nåt fel. Vi fick rådet från tillverkaren att prova nollställa elektroniken genom att dra ur sladden och låta den stå i minst 30 minuter. Det löste inte problemet, tyvärr.

Ringde då till en lokal reparatör som skulle ha 700 kr bara för att komma och kolla på maskinen och lämna en offert. Han kunde inte ge några som helst fingervisningar om vad det skulle kosta utifrån det felmeddelande som maskinen ger. Tyvärr hade garantin gått ut och det har man ju nu lärt sig att inköp på Elgiganten inte alltid är de bästa ur den synpunkten – mycket kort garanti. Vi fick 2 års garanti medan andra ofta kan ge upp till 5 år.

Ett annat alternativ vore att utnyttja hemförsäkringen som tydligen ska täcka såna här saker. Självrisken för oss ligger på 2500 kr men alla utredningar, reparation eller nyköp skulle isåfall bekostas av försäkringsbolaget. Vi skulle alltså kunna få en fungerande maskin igen för 2500 kr. Dock finns ingen garanti om hur länge den kommer att fungera efter reparation. Om vi skulle få köpa ut en ny på försäkringen skulle vi räkna bort 10% per år på inköpsvärdet. Maskinen kostade 6900 kr när vi köpte den och det har gått 4 år. Vi skulle alltså få en ny diskmaskin isåfall värd 4 140 kr för en kostnad på 2 500 kr. MEN, det är försäkringsbolaget som väljer om reparation eller nyköp ska göras.

Vi har beslutat att köpa en helt ny diskmaskin och då med 5 års garanti denna gång. Jag tror det lönar sig i längden. Hur som helst kommer den att bespara mig massor av irritation, synliga diskberg och framförallt – mindre slöseri med tid!

Hans Rosling om tvättmaskinens viktiga roll

Om du inte har 9 minuter över vill jag att du tar dig tid och tittar på följande föredrag av Hans Rosling. Den berör en annan hushållsmaskin som haft stor påverkan på vårt samhälle i många positiva aspekter.

Handla mat utan inköpslista = jobba en extra månad varje år

Igår gjorde jag något radikalt! Jag for till mataffären utan att i förväg ha tänkt ut vad jag ska laga för mat, tillät både mig och barnen att plocka åt oss det som vi tyckte såg gott ut utan nån utarbetad plan om vare sig hur länge maten skulle räcka eller vad det skulle kosta.

Godare mat kostar mer pengar

Jag är fullt medveten om att det är skillnad på mat och mat. Det finns massor med produkter som helt enkelt ÄR mycket godare än budgetvarianterna. Exempel på produkter där jag ”uppgraderade”:

 • Prästost/Herrgårdsost (65 kr/kg) -> Västerbottensost (149 kr/kg)
 • Tomater (20 kr/kg) -> Körsbärstomater (45 kr/kg)
 • Rynkeby Apelsinjuice (8,30 kr/L) -> Brämhults färskpressade apelsinjuice (30 kr/L)
 • Valio 1L yoghurt (17 kr /L) -> Yoggi Dröm småförpackningar (35 kr /L)
 • Vatten (0 kr) -> Burn energidryck (11 kr/burk)

Det finns inget snack om att de dyrare produkterna i detta fall ÄR mycket godare! Om du provat dessa håller du säkert med mig.

Hur mycket dyrare blev matkassen?

Jag brukar normalt landa på 800 kr på storhandlingen när jag tidigare veckohandlat. Då har jag slaviskt följt min handlingslista och i förväg tänkt ut 5-6 maträtter och de har räck även till lunchlåda dagen efter. De här matkassarna vi handlade fick vi betala 1180 kr för. Och jag har inte riktigt koll på hur många rätter vi kommer att kunna laga. Det vi blev sugna på i affären och där vi plockade ihop matvaror för att kunna laga var i alla fall:

 • Nachostallrik
 • Kräftstjärtar i sås med färsk pasta
 • Kyckling (ospecificerad tillagning)

Vad är priset jag får betala?

Ja, det är inte så att jag har nån specialrabatt och betalar mindre för maten. Nä, det jag menar med ”priset man får betala” är hur täcker jag upp för den högre utgiften. Istället för att säga att vi inte har råd så ställer jag oss frågan hur kan vi ha råd med detta?

Skillnaden i pris för handlingen blev alltså 380 kr. Enkel matematik gör att årsskillnaden blir 19.760 kr. De allra flesta som arbetar byter sin tid mot pengar. Pengar som vi sen använder för boende, bil, resor, kläder, mat och övrig konsumtion. Den genomsnittliga månadslönen i Sverige låg på 28.400 kr 2010, enligt SCB. Beroende på kommunalskatt och medlemskap i Svenska Kyrkan eller inte så får man ut ca 20.000 kr netto.

Man skulle alltså kunna säga att priset man får betala är att jobba en hel månad extra varje år, för att kunna handla mat spontant utan planering och budget. Och nu har jag bara räknat på just den här handlingen. Det tillkommer ju det faktum att maten inte kommer att räcka hela veckan. Vi kommer behöva köpa lunch på jobbet och handla mat en gång till.

Om man vänder på det och går från att ha handlat på detta sätt till att bli mer planerande och ta bättre hand om sina intjänade pengar så kan man alltså skippa att jobba en hel månad varje år!

Vad väljer du?

PS. Apelsinjuicen är redan slut efter mindre än 24 timmar…den var ju så sjukt god! 🙂

Jajja i Umeå – bra eller anus?

Jajja Communications, ett av Nordens största företag inom området sökmotoroptimering kommer idag på besök till Umeå. Jag har fått en plats på deras morgonseminarium och tänkte gå dit och se om Jajja är Bra eller Anus? som Filip och Fredrik på Kanal 5 skulle kunna ha uttryckt det.

Jajja jagas och jagar

Besöket ingår i deras tour med syfte att jaga nya kunder och hjälpa andra företag att jaga högre positioner i sökmotorer. Gör man sökningar på Google på deras eget företagsnamn så hittar man följande fakta och åsikter bland topp 10 sökträffar.

 • Företaget var tidigt ut på banan och har länge jobbat med olika metoder för att nå högre ranking i sökmotorer för deras kunder.
 • Bloggosfären vittnar om fula metoder för optimering (t.ex. spam i kommentarer på bloggar). Intressant att det till och med kommer upp som alternativt sökordsförslag i Google.
 • "Jajja spammar bloggar" sökordsförslag på Google

  "Jajja spammar bloggar" sökordsförslag på Google

 • Stämningar mot folk som publicerar negativ kritik
 • Har en del nöjda kunder enligt Reco.se

Kontor i Luleå, men inte Umeå

Företag i Norra Norrland får vända sig till Luleå om man vill ha direktkontakt med säljare hos Jajja. Kontoret flyttades från Piteå till Luleå under 2010 och man har utökat säljkåren med flera personer sen dess. Det finns ett antal etablerade företag i Umeå-området för den som vill ha en lokal kontakt.

Bjuder på frukost

Det är ju svårt att avgöra om Jajja är ett bra eller dåligt alternativ till SEO-företag bara genom att läsa vad som skrivs på nätet. Att ligga på rätt sida i gråzonen kan ju vara ett skitbra sätt att ligga i framkant. Så att få höra vad de själva säger om deras metoder och vad de kan åstadkomma på plats är intressant. Det faktum att de bjuder på frukost på Rex i Umeå gör ju saken än mer intressant! Som jag alltid hävdar, Gratis ÄR gott – men inte givet godast.

Så, nu måste jag avsluta detta blogginlägg och bege mig mot Rex. Det kurrar i magen!

Sundae-glass på en söndag

Idag är det söndag och när jag slog på datorn och startade min browser möttes jag av Googles hyllning till Sundae-glass.

Sundae-glass enligt Google 3 april 2011

Berte Kladdkaka - Glass från SIA

Det slog mig då att jag glömt berätta om en värdekupong jag lyckades komma över från SIA Glass. Jag gillade deras Facebook-sida och fick en glasskupong på nya Berte-glassarna. Jag hade med mig min 5-åriga dotter på affären och hon fick välja vilken sort vi skulle prova. Det blev ”Kladdkaka – Fyllig chokladgräddglass med sega kladdkakebitar, mörk kolasås och kanderade pecannötter.”. Mums! Det bästa av allt var ju att den för mig var helt gratis! Och tur det, för den skulle ha kostat hela 47,50 kr! Det beloppet la jag till i mitt Aktiva Sparande, även om det kanske inte är en produkt jag normalt skulle handlat, men men. Nu ska jag googla lite på hur man gör egen Sundae-glass.

Har du tänkt på residualvolymen idag?

Äter du fil eller yoghurt till frukost? Då har du kanske den i en tetrapak som du inhandlat från din mataffär, såvida du inte gör egen filmjölk. Om man bara låter filen rinna ur paketet så får man inte ut allt innehåll. En del brukar vika upp alla 4 hörn och sen försöka klämma ut det sista. Vill man vara extrem, och det är ju jag, så klipper man upp paketet och skrapar ur all filmjölk med en stekspade eller en slickepott.

62 g filmjölk kvar i paketet

62 g filmjölk kvar i paketet

62 g filmjölk kvar i paketet!

I min mätning (se bilden) så fanns det hela 62 g filmjölk kvar i paketet (1000 g) när den ställts på diskbänken för att slängas. Så hur mycket skulle man spara per år? I vår familj går det åt ca 2 paket i veckan.

2 pkt x 52 veckor x 60 g = 6240 g

Det motsvarar alltså 6,2 filpaket!! Den fil vi köper är den billigaste i vår mataffär och kostar ca 10 kr. Skulle vi klippa och skrapa ur all filmjölk skulle vi alltså spara 62 kr per år. Ibland händer det att vi köper en lyxigare variant, som t.ex. Fjällfil med hjortron eller yoghurt. Priset på dessa kan ibland vara det dubbla och spontant känns det som att paketen med yoghurt har större residualvolym.

Det bör tilläggas att min mätning är på standard filmjölk med fetthalt 3%. Självklart är residualvolymen fil/yoghurt korrelerat till fetthalten på produkten, då fetthalten påverkar trögheten i vätskan.

Det här tankesättet är nog inte främmande för dig om du är en snåljåp ut i fingerspetsarna. Just exemplet med filmjölken är ju bara början. Det finns ju massor med andra behållare vi inhandlar och där vi har mer eller mindre svårt att få ut allt innehåll. Lämna gärna tips i kommentarsfältet om du har andra exempel. Kanske vi kan göra en lista på olika behållare och möjliga besparingar vi kan göra.

Halloween – möjlighet att spara pengar

Den här helgen firas ju Halloween och vi har haft ett par grannbarn här som har hotat med bus om de inte får godis. Jag har försökt få de att utföra nåt bus, men de har som inte ens tänkt ut nåt i förväg ens. Det verkar inte finnas nåt annat i deras värld än att de ska få godis hos alla de plingar på. De fick lite kakor och några överblivna klubbor från ett barnkalas.

Samla in en årsförbrukning godis under Halloween?

Eftersom den här bloggens huvudsyfte är att komma med extrema spartips så vad passar väl bättre än ett tips för Halloween helgen. Ofta brukar ju barnen endast gå runt till grannar i närheten av den egna bostaden. Mängden godis man kan få in är ju något begränsad där.

 • Halloween tips 1) Klä om och sminka barnen i en ny skepnad och skicka de till samma grannar igen!
 • Halloween tips 2) Ta med barnen på en rundtur till ortens höghusområden. Där finns större ”volym” av potentiella godisdonatorer. Om man kört bil dit, kan man ju spara lite bensin och tillämpa tips 1 på nytt i det närområdet.
 • Halloween tips 3) Se till att vara upptagen med detta mest hela dagen, så minskar risken att du blir av med godis till de som kommer till din bostad. Fast å andra sidan – det är ett fåtal som fått detta extrema spartips av mig, och förmodligen ännu färre som utför det, så en normal godisutgift till grannbarnen under Halloween kanske det finns täckning för.
Halloween - bus eller godis?

Bus eller godis?

 

Mer läsning om Halloween

Espressomaskin att vinna

Det finns många tävlingar på nätet och en av de jag senast såg var en där man kan vinna en supercool espressomaskin. Ett sätt att öka chansen att vinna är att länka till tävlingen, så nu gör jag det i hopp om att en ”A Modo Mio Limited Edition” från Lavazza ska väcka mig på morgonen med supergod espresso.

Tävlingen anordnas av Jannice som driver bloggen Simplicity. Vill du läsa mer om tävlingen så kan du klicka här. Men du får inte delta…för då minskar ju mina chanser att vinna!”¤#%¤#% 😉

Espresso – starkt kaffe i liten mängd

Espresso är starkt och fylligt kaffe i liten mängd, oftast mellan 2-4 cl. Kaffet är täckt av ett fast skum (crema) som kommer av cellulosa och fetter som finns i kaffebönorna. Espresso kan ingå som en del i många kaffedrycker. Exempel är Cappucino som är hälften espresso och hälften ångad mjölk med mjölkskum.

Följ mig på: