BajsaBorta.nu

Tagg: filmjölk

Har du tänkt på residualvolymen idag?

Äter du fil eller yoghurt till frukost? Då har du kanske den i en tetrapak som du inhandlat från din mataffär, såvida du inte gör egen filmjölk. Om man bara låter filen rinna ur paketet så får man inte ut allt innehåll. En del brukar vika upp alla 4 hörn och sen försöka klämma ut det sista. Vill man vara extrem, och det är ju jag, så klipper man upp paketet och skrapar ur all filmjölk med en stekspade eller en slickepott.

62 g filmjölk kvar i paketet

62 g filmjölk kvar i paketet

62 g filmjölk kvar i paketet!

I min mätning (se bilden) så fanns det hela 62 g filmjölk kvar i paketet (1000 g) när den ställts på diskbänken för att slängas. Så hur mycket skulle man spara per år? I vår familj går det åt ca 2 paket i veckan.

2 pkt x 52 veckor x 60 g = 6240 g

Det motsvarar alltså 6,2 filpaket!! Den fil vi köper är den billigaste i vår mataffär och kostar ca 10 kr. Skulle vi klippa och skrapa ur all filmjölk skulle vi alltså spara 62 kr per år. Ibland händer det att vi köper en lyxigare variant, som t.ex. Fjällfil med hjortron eller yoghurt. Priset på dessa kan ibland vara det dubbla och spontant känns det som att paketen med yoghurt har större residualvolym.

Det bör tilläggas att min mätning är på standard filmjölk med fetthalt 3%. Självklart är residualvolymen fil/yoghurt korrelerat till fetthalten på produkten, då fetthalten påverkar trögheten i vätskan.

Det här tankesättet är nog inte främmande för dig om du är en snåljåp ut i fingerspetsarna. Just exemplet med filmjölken är ju bara början. Det finns ju massor med andra behållare vi inhandlar och där vi har mer eller mindre svårt att få ut allt innehåll. Lämna gärna tips i kommentarsfältet om du har andra exempel. Kanske vi kan göra en lista på olika behållare och möjliga besparingar vi kan göra.

Lätt att göra filmjölk själv

Dags att damma av ett gammalt hushållstips! Göra egen filmjölk verkar ju lätt som en plätt och där går det ju faktiskt att spara in några kronor också. En liter filmjölk kostar ca 10 kr och en liter standardmjölk kostar ca 7,50 kr.

Om man tar en matsked filmjölk och sätter det till 1 L standardmjölk och låter det stå över natten så ska det bli filmjölk. Det hela bygger på att låta bakteriefloran växa till och syra mjölken. Tänk på att inte äta upp allt sen – du måste ju se till att hålla kulturen vid liv! För varje liter egen gjord filmjölk sparar man ca 2,50 kr. Jag äter ca 1 L i veckan så det blir ju en betydande summa per år faktiskt.

OBS! Låt inte filen jäsa till sig för mycket, då kan det gå som för den norska bonden som blev full och fastnade i poliskontroll.

Följ mig på: