BajsaBorta.nu

Tagg: matkasse

Egen matkasse när du storhandlar

Att storhandla en gång i veckan istället för att handla lite och ofta är en given åtgärd för att hålla nere både matkostnader, transportkostnader och tidskostnader. När jag handlar har jag alltid egna matkassar med mig till butiken. Hur mycket sparar jag på det?

Så handlar jag mat till familjen

Jag försöker att hålla mig till en storhandling per vecka på stormarknaden på vägen mellan jobbet och hemmet. Varje gång har jag med mig 3 stora matkassar. Ibland glömmer jag att ta med kassarna (även solen har sina fläckar) och då brukar jag behöva köpa 3 papperskassar eller 5 plastkassar istället.

Jag sparar pengar på att ha egna matkassar med till mataffären.

Jag använder samma kassar om och om igen och de håller riktigt länge. Kan inte komma ihåg när jag införskaffade mina kassar, men tror att det var över ett år sen och att de kostade ca 25 kr/st. Jag räknar som vanligt på årsbesparing och antar i detta fall att kassarna håller ett år. Då kostar mina kassar mig 75 kr per år.

De vanliga plastpåsarna man kan köpa vid kassan kostar i vår butik 1,50 kr styck. Vid varje veckohandling skulle det alltså kosta mig 7,50 kr, vilket ger en årskostnad på 390 kr.

Om jag istället skulle köpa de större papperskassarna kostar de 2,50 kr. Men det blir omräknat till årskostnad detsamma, 390 kr.

Det finns en till sorts påse i hushållet

Du som köper plastpåsar vid kassan har säkert alltid ett lager av plastpåsar hemma att använda till sopor och kanske har det som argument till varför du hellre köper såna. För att årsbesparingen därför ska bli mer korrekt och jag bättre ska kunna övertyga dig behöver jag ta med kostnad för att köpa speciella soppåsar.

Tunna soppåsar brukar kosta ca 15 kr för 30 st (finns på matbutiken eller på t.ex. Clas Ohlson, Jula eller liknande). Vi slänger ungefär 4 soppåsar i veckan hemma hos oss och då räknar jag endast rena sopor, för vi källsorterar och slänger matavfall separat…såklart! 🙂

Det går åt ca 200 soppåsar per år. Nu hör det till saken att vi ibland har andra typer av påsar som soppåsar, t.ex. såna man fått när man köpt kläder eller annat. Jag räknar på att av de 200 påsarna så är 150 köpta för just att slänga sopor. De kostar då mig 75 kr per år.

Så mycket sparar jag på matkassar varje år

Nu kommer det roligaste – beräkningen och resultatet!

Plastpåsar varje handling, 260 st 390 kr
Soppåsar 0 kr
Total kostnad 390 kr
Matkassar, 3 st 75 kr
Soppåsar, 150 st 100 kr
Total kostnad 175 kr
Besparing: 390 kr – 175 kr = 215 kr

Handla mat utan inköpslista = jobba en extra månad varje år

Igår gjorde jag något radikalt! Jag for till mataffären utan att i förväg ha tänkt ut vad jag ska laga för mat, tillät både mig och barnen att plocka åt oss det som vi tyckte såg gott ut utan nån utarbetad plan om vare sig hur länge maten skulle räcka eller vad det skulle kosta.

Godare mat kostar mer pengar

Jag är fullt medveten om att det är skillnad på mat och mat. Det finns massor med produkter som helt enkelt ÄR mycket godare än budgetvarianterna. Exempel på produkter där jag ”uppgraderade”:

  • Prästost/Herrgårdsost (65 kr/kg) -> Västerbottensost (149 kr/kg)
  • Tomater (20 kr/kg) -> Körsbärstomater (45 kr/kg)
  • Rynkeby Apelsinjuice (8,30 kr/L) -> Brämhults färskpressade apelsinjuice (30 kr/L)
  • Valio 1L yoghurt (17 kr /L) -> Yoggi Dröm småförpackningar (35 kr /L)
  • Vatten (0 kr) -> Burn energidryck (11 kr/burk)

Det finns inget snack om att de dyrare produkterna i detta fall ÄR mycket godare! Om du provat dessa håller du säkert med mig.

Hur mycket dyrare blev matkassen?

Jag brukar normalt landa på 800 kr på storhandlingen när jag tidigare veckohandlat. Då har jag slaviskt följt min handlingslista och i förväg tänkt ut 5-6 maträtter och de har räck även till lunchlåda dagen efter. De här matkassarna vi handlade fick vi betala 1180 kr för. Och jag har inte riktigt koll på hur många rätter vi kommer att kunna laga. Det vi blev sugna på i affären och där vi plockade ihop matvaror för att kunna laga var i alla fall:

  • Nachostallrik
  • Kräftstjärtar i sås med färsk pasta
  • Kyckling (ospecificerad tillagning)

Vad är priset jag får betala?

Ja, det är inte så att jag har nån specialrabatt och betalar mindre för maten. Nä, det jag menar med ”priset man får betala” är hur täcker jag upp för den högre utgiften. Istället för att säga att vi inte har råd så ställer jag oss frågan hur kan vi ha råd med detta?

Skillnaden i pris för handlingen blev alltså 380 kr. Enkel matematik gör att årsskillnaden blir 19.760 kr. De allra flesta som arbetar byter sin tid mot pengar. Pengar som vi sen använder för boende, bil, resor, kläder, mat och övrig konsumtion. Den genomsnittliga månadslönen i Sverige låg på 28.400 kr 2010, enligt SCB. Beroende på kommunalskatt och medlemskap i Svenska Kyrkan eller inte så får man ut ca 20.000 kr netto.

Man skulle alltså kunna säga att priset man får betala är att jobba en hel månad extra varje år, för att kunna handla mat spontant utan planering och budget. Och nu har jag bara räknat på just den här handlingen. Det tillkommer ju det faktum att maten inte kommer att räcka hela veckan. Vi kommer behöva köpa lunch på jobbet och handla mat en gång till.

Om man vänder på det och går från att ha handlat på detta sätt till att bli mer planerande och ta bättre hand om sina intjänade pengar så kan man alltså skippa att jobba en hel månad varje år!

Vad väljer du?

PS. Apelsinjuicen är redan slut efter mindre än 24 timmar…den var ju så sjukt god! 🙂

Följ mig på: