BajsaBorta.nu

Tagg: spara pengar

Första månadsbeloppet på aktivt sparade pengar

Nu har första månaden passerat sen jag startade mitt nya projekt som går ut på att aktivt spara pengar i daglig konsumtion. Jag har företagit mig aktiviteter av varierande slag, men lagt mycket fokus på att hitta möjligheter till gratis mat. Det utgör en stor men livsnödvändig kostnad. I slutet av varje vecka har jag summerat ihop mina besparingar och fört över beloppen till ett separat konto (nej, jag satte inte namnet BajsaBorta på kontot). Här är mina överföringar sen starten vecka 7 till och med vecka 11.

 

Aktivt sparande vecka 7 till 11 2011

Det är ju helt klart så att värdekuponger av olika nya maträtter är det som ger största besparingen. Överlägset största bidraget hittills är en värdekupong på Felix FörbeRätt, nåt halvfabrikat som lurar en tro att man lagar maten. I praktiken är det 2 påsar man ska mixa. Det var en full middag för 4 personer och skulle ha kostat 68 kr. Tack Felix! Andra kuponger jag kommit över är AXAs GreatGröt (prova säga det snabbt med engelskt uttal på Great och svenskt på Gröt…ganska svårt!!), Arla Ekologisk Keso och Grandiosa Calzone.

Spara pengar med ekonomiskt typsnitt

Brukar du skriva ut papper ibland på en skrivare hemma? Om du har en skriva med bläckpatron är du säkert medveten om att de är rätt dyra att köpa. Tänkte bara tipsa om ett enkelt sätt att spara lite på bläcket…

Ecofont typsnitt

Spara pengar med ekonomiskt typsnitt

Spara pengar med ekonomiskt typsnitt

Ett holländskt företag har tagit fram ett nytt typsnitt med ”hål” i! Genom att utelämna små prickar i typsnittet reduceras bläckåtgången med upp till 20%. Läsbarheten behålls utan problem vid storlekar kring 9-10. Går man över det blir hålen synliga. Ecofont är baserat på opensource typsnittet Vera Sans och därmed fritt tillgänligt för alla.

Ladda ner Ecofont

Blanda lättmjölk själv hemma

Just nu är jag mycket inne på att försöka kapa ner lite kostnader på maten. Sitter och funderar på alla dessa lättprodukter vi handlar och som det ibland känns som att man lurar sig själv på.

Ta till exempel lättmjölk / standardmjölk. Om man köper 1L standardmjölk (3% fett) och späder den med 5L vatten har man vips 6L lättmjölk (1,5% fett)! Man skulle kunna få 6L lättmjölk för ca 8 kr istället för 45 kr!!

Okej, jag förenklar kanske lite för hårt genom att bara titta på fettinnehållet. Smaken kan ju tänkas bli lite blaskig. Jag har inte testat ännu, men nästa gång jag går till affären ska jag köpa lite olika mjölk- och gräddprodukter och laborera med hemma. Nån mix borde funka både smak- och matlagningsmässigt och bör kunna ge några besparade kronor.

En sak man kan invända mot detta är att övriga näringsvärden sjunker, t.ex. kalcium, B12 etc. Standardmjölk och lättmjölk har nämligen likvärdiga näringsvärden förutom fettinnehållet. Men man kan ju se över sitt dagliga intag av dessa från andra källor. Kanske man redan nu äter ett överskott, då är det ju lugnt.

Andra ”mjölk”-produkter där en tillämpning av detta tänk skulle kunna spara pengar är kokosmjölk. Den finns också i fet- och lättversion som båda kostar kring 10 kr för 400 mL. Du kanske kommer på andra produktserier?

Aktuella priser hämtade från Handla24.se

Elda fisar för att sänka värmekostnader

Det slog mig efter mitt förra inlägg att fisar bör kunna användas för att spara pengar. Man har ju hört att fisar går att elda ganska lätt. Den här killen bevisar det i sin kortfilm hämtad från nya svenska Youtube:

Tyvärr är klippet inte längre tillgängligt…

Kossor och andra idisslare står för en stor del av växthusgaserna enligt experter. I Argentina har man redan börjat samla upp gaserna genom att sätta en ryggsäck på ryggen och stoppa en slang i rumpan. I Sverige har Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) fått 3,8 miljoner kr för att mäta pruttar på svenska kor. Jag skulle vilja se likadana mätningar på människor och en efterföljande studie på hur mycket energi våra fisar kan ge vid förbränning. Ser framför mig en möjlighet att kunna samla in sina egna fisar, omvandla de till värmeenergi genom förbränning, som ett komplement till dagens villavärme.

Följ mig på: