Utnyttja The Switch och få mer kulor över

Nu händer det! I norra Norrland har många redan upplevt det, i mellersta Sverige tippar det snart över och det kommer också att breda ut sig neröver södra Sverige inom kort. Varje år den här tiden sprider det sig som ett virus. Jag talar inte om influensa, ej heller om vinterkräksjukan utan det är  – The Switch!

Kallare utomhus än inne i kylskåpet

Om du under min inledning av detta inlägg började tänka på de nedre regionerna hos män är det inte så konstigt. I höstens säsong av Solsidan användes begreppet ”The Switch” för en helt annan sak, också med en sorts kulor med i bilden.

Den Switch jag tänkte tipsa om idag är dock av en helt annan karaktär. Det handlar om tidpunkten då temperaturen utomhus svänger om och det blir kallare utomhus än vad det är i ditt kylskåp. I norra delarna av vårt land är den här perioden längre än för de boende i södra Sverige. Det är väl kanske en av de fördelar man kan lyfta fram med att bo i norra Sverige – för vi kan faktiskt spara pengar på det, tror jag! Läs vidare om du vill veta hur.

Utnyttja kylan och sänk din elförbrukning

Kylskåpet drar energi. Kanske inte kommer som nån nyhet direkt. Kompressorn i ett kylskåp jobbar för att pumpa ut värmen ut ur kylskåpet. Kvar blir kylan. När det är tillräckligt kallt, stannar den och vilar tills den behövs igen. Den drar ström och kostar pengar när den jobbar men inte när den vilar. Jag har tänkt på en sak…hur kan man förlänga viloperioden? På ett sätt som inte förstör maten i kylskåpet då såklart.

Brr, nu börjar det bli kallt ute. Ah, kallt ute. Varmt inne. Hmm, varför inte flytta kylan in till kylskåpet. Det tyckte jag lät smart. Gratis kyla!

Så jag fyllde 4 st PET-flaskor med vatten, ställde ut de och lät vattnet i de frysa till is. Sen tog jag in de och la de i kylskåpet. Samtidigt mätte jag och jämförde elförbrukningen med och utan de iskalla PET-flaskorna.

Hmm, 15 kr och 30 öre var ju inte så mycket att hänga i julgranen direkt (varför säger man så egentligen?). Säg att vi ligger på rätt sida The Switch 5 månader per år. Skulle isåfall bli en årsbesparing på 76,50 kr. Kanske ska leta efter nåt annat att spara in på. Det kräver ju ändå en del dagligt arbete med att flytta in/ut flaskor.

Eller så måste jag öka på antalet PET-flaskor så att det ger lite större effekt.

PET flaskor i kylskåpet
Många PET flaskor i kylskåpet

Sådärja!!

Är ju bara ett problem… var ska maten få plats nu då?

För att återanvända ett härligt citat från Lorry-gängets sketcher på Patentverket – ”Tänkte inte på det…”

Mer om The Switch, kylskåp och PET-flaskor

När man skriver ihop såna här tips och får bearbeta idéerna ett andra varv kommer man ofta på nya faktorer att ta hänsyn till. Det jag just på kom på var att varmluften som pumpas ut ur kylskåpet faktiskt ger en viss uppvärmning av luften i huset. Den faktiskta besparingen är nog närmare noll egentligen när man tänker efter.

Jaja, för att du inte ska känna att det var helt meningslöst att läsa igenom dagens spartips tänkte jag att du kunde avsluta med att kolla på när Fredde i Solsidan förklarar den egentliga och ur ett samhälleligt perspektiv mer betydelsefulla förklaringen av begreppet – The Switch:

http://www.tv4play.se/program/solsidan?video_id=2227773


9 svar till “Utnyttja The Switch och få mer kulor över”

  • Ja, det kan man ju också göra faktiskt. Eller borra ett hål bakom kylskåpet och leda in kylan via ett rör.

 1. Ser dig på TV nu och måste skriva en kommentar, från en fd Holmsundare till en annan.

  En fördel med fryst vatten , oavsett hur man kyler dom, är att man sparar en hel del energi varje gång man öppnar kylen/frysen. När man öppnar den så far kall luft ut och ny varm luft måste kylas. Med större del av luften ersatt av vattenflaskor så stannar kylan kvar. Detta är en av dom fördelar nyare kylskåp har med flera fack jämfört med gamla modeller som ofta bara har ett öppet rum.

 2. Man kan ju i alla fall tänka på att när man tar ut något ur frysen som ska tinas så får det göra det inne i kylen! 😉

 3. Det här tipset är oerhört bra för mig! Kylen står för 1/4 av min el så detta skulle hjälpa enormt!

 4. svenne?. har du räknat på hur mycket värme du förlorar på att öppna dörren och hämta och lämna petflaskorna ute på frysning + hur mycket värme inne som går förlorad genom minskad värmestrålning från kylskåpskompressorn när kylskåpet inte jobbar lika mycket….. samt hur mycket mer golvet och strumpor/ skor slits genom att gå fram och tillbaks och bära flaskor…..kylskåps dörren samt tätningslister slits oxå varje gång man öppnar dörren och man tvingas köpa nytt kylskåp, lägga om golvet och köpa nya strumpor och skor oftare än om man skulle ge fan i dom där frysta flaskorna.

  Det jag menar är att man inte kan stirra sig blind på det man sparar på en sak utan man måste oxå räkna med det som det kostar att vara dumsnål…
  Mvh Chsister

  • Hej Christer,
   härligt och se en som verkligen tänker till och går på djupet med ALLT. Nä, jag har inte räknat med alla de faktorer du tar upp. Har lagt ner idén om att tillämpa detta redan eftersom det kräver allt för mycket arbete för alldeles för lite besparing. Låg ROI :-). Jag räknar på tips, testar och behåller vissa och förkastar andra. De spartips som jag behåller och tillämpar är oftast de där jag tycker besparingen överstiger ansträngningen. Bäst är det när man kan spara utan att behöva anstränga sig och ändå få ut samma livskvalité eller vad man ska kalla det.
   Mvh
   Svenne

 5. Ett smartare sätt är att istället fylla nedre delen av kylskåpet med frysta matlådor, bönor, broccoli, rödbetor m.m. Brukar göra storkok på mina favoriträtter, blir ca: 25 portioner (läggs i 0.5 l plastburkar). Gör även storkok på bönor, rödbetor (läggs i 1 l plastpåsar, som återanvänds) som jag sen lägger ner i min frysbox. Plockar sen fram efter behov och ställer i kylskåpet där de får tina långsamt. Sen är det bara att mikra en portion mat med lite bönor och broccoli.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 × fyra =