BajsaBorta.nu

Tagg: kreditkort

Så kan du tjäna pengar på att betala för mycket

En del använder order tjäna pengar på ett konstigt sätt. Du kanske har hört folk som slänger sig med uttryck som ”älskling, jag tjänade 150 kr idag på stan när jag köpte den här tröjan”.

Wow!

Visste inte att man kunde få betalt för att handla.

Men nu har jag hittat en lucka i The Matrix som faktiskt gör att man kan det. Häng med med på lite avancerad Life Hacking!

Bokade nyss en fjällsemester. Efter några minuter damp det ner mail med en bekräftelse på bokningen och instruktioner om hur man betalar. Valde att direkt betala med ett kreditkort så att jag slapp tänka på det framöver.

Mailet låg dock kvar i min inbox som oläst och när jag nån dag senare hittade det hade jag glömt att jag redan betalat och betalade en gång till.

Återbetalning på grund av för mycket betalt

Bara nån dag senare blev jag kontaktad av företaget som jag betalat till. De hade upptäckt i sitt system att jag betalat dubbelt och ville veta hur de skulle återbetala överskjutande belopp. Jag fick tillbaka pengarna redan nästa dag.

Nu kommer jag till poängen….just det, poängen! (avsett som ett skämt)

Det kreditkort jag använde har ett bonussystem som ger poäng för alla köp. Just på mitt kort får man 1 poäng per förbrukad krona. Jag hade betalat 3075 kr för mycket. Det ger 3075 poäng som sedan kan bytas mot lite olika saker.

Tjäna pengar (poäng) med kreditkortet

Beroende på vad man byter poängen till blir varje poäng lite olika värderad. Men för enkelhetens skull har jag valt alternativet där man byter mot dagligvaror i butiken, alltså mat. Äta bör man ju, annars dör man. Så de poängen ger direkt en besparing som märks i plånboken. Låter det tråkigt?

Lugn, man kan byta poängen till saker som lyxar tillvaron om du hellre vill det.

Väljer man att växla in poängen till matcheck blir varje poäng värd 0,01 kr. Mina 3075 gratispoäng ger mig då 30,75 kr. Pengar som jag alltså då TJÄNAT när jag konsumerade och betalade för mycket. Det är såklart inget som kan jämföras med vanliga jobb för att tjäna pengar, men tänk på att det är skattefritt, så kanske du ler lite extra när du går och cashar ut.

Saker att tänka på

Du måste ha tillräckligt med kredit och kunna ligga ute med pengarna.

Kontrollera att du får dina extra bonuspoäng och att de inte nollar de ifall återbetalning görs till kreditkortet. Om så är fallet kan du kanske försöka att få återbetalningen som en banköverföring istället.

Det åligger på dig att bedöma om detta är moraliskt försvarbart eller inte. Jag har bara upptäckt luckan, och det av misstag.

Ha en bra dag!

Finanskrisen 2.0

Det verkar som att finanskrisen går in i en ny fas och Anders Borg talar om en andra våg i finanskrisen, efter ett möte med EU:s finansministrar i Bryssel igår. Det blir till att dra åt svångremmen ännu hårdare på sina kronor och ören. Min plan är att öka disciplinen på de spartips jag tidigare redovisat och försöka komma fram till nya tips.

Jag skrev ju tidigare om att det finns ett litet hål i kreditkortens bonussystem som många butikskedjor kör med. Strategin går kortfattat ut på att lämna tillbaka varor på öppet köp och undvika att de backar köpet på kreditkortet. Istället låtsas som att man inte har kortet med sig och be att få pengarna kontant istället. Kontentan blir ju att man får tillbaka köpebeloppet, men behåller transaktionen på kreditkortet = bonus. Ytterligare en butikskedja att lägga till listan där strategin fungerar är Dressman. Lämnade tillbaka kläder som jag ångrade att jag köpte och fick 499 kr kontant. Behållen bonus på kortet – 2,50 kr! Och det skattefritt dessutom! 🙂

Tjäna pengar på att shoppa

Att shoppa är roligt! Det vore ju grymt om man dessutom kunde tjäna pengar på shoppingen, eller hur? Jag tror att det finns en bugg i det ekonomiska systemet bakom bonuskorten. Om detta tips för att tjäna pengar är etiskt försvarbart får du själv ta ställning till. Jag bara förmedlar tipset…

Många butikskedjor har den senaste tiden släppt bonuskort kopplade till Mastercard/Visa och som man dessutom kan få kredit kopplad till. Jag har t.ex. ett ICA kort med Mastercard där jag får poäng på mina inköp.

1 kr =    1p på ICA, Statoil och bensinsstationen 1-2-3
1 kr = 0,5p på andra butiker

När man samlat 2500 p får man en bonuscheck värd 25 kr.

1 p = 0,01 kr

För dig som har koll på vardagsmatematik så kanske du undrar hur det är möjligt att gå plus. Ett inköp för 1000 kr på en icke ICA-butik ger 500 p, vilket motsvarar endast 5 kr i bonus. Rent ekonomiskt är det ju en förlust på 995 kr. Men tänk om man kunde dra tillbaka kostnaden på 1000 kr men behålla bonusen och därmed gå plus 5 kr.

De magiska orden är ÖPPET KÖP.

Många butiker erbjuder öppet köp i ett antal dagar. Grejen är den att du ska handla med bonuskortet,  kopplat till kredit, för att få din bonus. När du gör återköpet ska du se till att INTE få återköpet betalat rakt tillbaka till kreditkortet utan direkt i handen eller om det går till ett annat vanligt bankkort. Du får ju då tillbaka utgiften, men behåller bonusen! Jag vet inte i vilken mån detta är möjligt och i vilka butiker det går att genomföra. Jag har ett lyckat återköp hittills och det var på Barnens Hus. Det var dock inte ett planerat återköp, men det bevisar hur som helst att det skulle kunna gå att sätta i system. Buggar är till för att utnyttjas, eller?!

Följ mig på: