BajsaBorta.nu

Tagg: spartips

En overklig händelse mitt i verkligheten

Har nu hämtat mig från gårdagens högst overkliga händelse! Jag trodde aldrig att jag skulle få en sån här chans att få framföra mina spartips. Förra veckan fick jag ett mail från en journalist på ett produktionsbolag som gör program för rikssänd radio. Igår ringde han och efter bara nån minuts konversation i telefon så frågade han om han kunde komma upp (jag bor i Norrland) och snacka mera redan på eftermiddagen/kvällen. Sagt och gjort – han kom! Vi hade husesyn (finns ordet husehör förresten?) här hemma och jag fick visa men framförallt prata om flera av mina spartips från bloggen men också mycket om finanskrisen, konsumtionssamhället och lite miljö. Om allt går som planerat kommer det att sändas en kväll senare under denna vecka. Jag återkommer isåfall med tid och radiokanal för dig som vill ta del. Eventuellt finns väl sändningen att tanka ner i Pod-version för den som inte har möjlighet att lyssna live.

Inspiration från Maakus

Tänkte bara förtydliga att det finns extrema spartips som fungerar och så finns det andra som inte är att rekommendera. 🙂

Vilken snygg frisyr han fick när han lät studenten klippa håret!

Ett relaterat spartips är tandläkarbesök där man också kan få det billigare om man väljer en student. Räkna dock med att det tar lite längre tid. Viktigt att veta är ju att studenten alltid har en överordnad som ska godkänna jobbet.

Tjäna pengar på att blogga

Idag upptäckte jag att den lilla annonsrutan till höger har gett intäkter! Det måste man ju nästan fira på nåt sätt…

Den lilla annonsrutan till höger kommer från ett system som heter Google Adsense. Det fungerar så att man klistrar in en kod på valfritt ställe på sin hemsida. Koden känner av innehållet på sidan och matchar annonser som passar ihop med innehållet. Sen får man ersättning så fort någon klickar på annonsen.

Hittills har 5 personer klickat, vilket gett 1,17 US$, WOW!! 😉 Ersättningen kommer i amerikanska dollar, så nu får man i alla fall nånting positivt ut av fallande krona. Med dagens valuta ger det mig 9,07 kr. Inte så mycket pengar hittills alltså. Jag har faktiskt sparat mer på att bajsa borta än vad jag tjänat på att blogga om spartips sen jag öppnade den 8:e oktober.

Spara el med lampa på pannan

I en familj med fyra familjemedlemmar går det åt ca 5000 kWh per år i hushållsel. Av dessa står belysningen för 1/5-del, alltså 1000 kWh. Elförbrukningen är som störst under den mörka delen av året och vi är generellt dåliga på att stänga av lampor som lyser i onödan i rum där vi inte befinner oss. En avancerad lösning på detta är ju såklart att installera rörelsedetektorer. Den billigaste (och ganska ful dessutom) rörelsevakten på Clas Ohlson kostar 98 kr. Ska man täcka upp hela huset går det åt ganska många och varje tändning sliter ju på glödlampan. Jag tror inte att den lösningen är lika lönsam och praktisk som mitt eget förslag för att minska elförbrukningen i hemmet.

Minska elförbrukningen med ljuset på huvudet

Pannlampa

Pannlampa

Om man istället för att tända lampor på väggen och i taket tar på sig en pannlampa kan man spara mycket på elförbrukningen. Att köpa in lampan kostar såklart en slant men nöjer man sig med pannlampor på Clas Ohlson behöver det inte kosta mer än 50-100 kr. Lamporna drivs vanligtvis av AAA (LR03) batterier som finns som laddningsbara. Kostnaden för att ladda är väldigt låg och kan elimineras helt om man ser till att ladda de borta!

OBS! Det kan vara bra att köpa en modell med vinkelbart lamphuvud eftersom det finns risk för bländning vid möte med annan lampbärare i familjen.

Tips 4: Spara el när du bajsar borta

Ytterligare en kostnadsfaktor att ta hänsyn till vid toalettbesök är elförbrukningen. Många toaletter ligger placerade i rum helt utan fönster eller om det finns fönster är de ofta så pass mönstrade att man måste tända lampan för att kunna läsa eller jobba med datorn. Läsa eller jobba med datorn på toaletten kanske låter främmande för vissa?! Jag vet inte hur många ggr det skapat irritation i vårt hem. Jag tror att bajsarbloggare är en betydande grupp bland bloggarna i stort. Sen finns det många som fyller sina bloggar med skit också. Inga exempel nämnda…

Vet inte om det är typiskt killar att spendera 10-30 minuter på toan, men att döma av en del diskussioner på forum och andra bloggar så verkar killar vara överrepresenterade i långbajsar-gruppen. Hur som helst, det är viktigt att fråga sig själv hur länge man brukar sitta när man ska beräkna hur mycket pengar man kan spara på att bajsa borta.

Rekordhögt elpris nu – Finanskrisen kan sänka priset

Vid beräkningen nedan har jag tagit min snittid på toaletten (enligt mig alltså, inte min sambo) om ca 20 minuter. Belysningen på vår toalett drar 40W. Det ger en elförbrukning på 0,02 kWh. Det är just nu ett rekordhögt elpris men om vi ska tro Johan Öhnell, VD på Telge Energi så väntas ett sänkt elpris med finanskrisen. Vi betalar hur som helst ca 130 öre per kWh just nu. Kostnaden för el per bajstillfälle är således 3 öre för mig.

Dagar / vecka 1 2 3 4 5 6 7
Du sparar (kr/år) 1,4 2,8 4,2 5,6 7,0 8,4 9,8

Summerat med tidigare redovisade kostnader (toapapper, spolvatten, tvål) ser den årliga besparingen nu ut som följer:

Dagar / vecka 1 2 3 4 5 6 7
Du sparar (kr/år) 40 98 146 195 244 290 341

Banker stänger – BajsaBorta.nu öppnar

Världen är skakad!

Nu har finanskrisen spridit sig till Sverige också. Idag meddelades att Kaupthing Edge stänger filial i Sverige och stora industrier som Volvo varslar stort. Jag kände att jag vill bidra med något och tänkte börja dela med mig av mina extrema spartips. Jag lovar att om du följer den här bloggen från och med idag kommer du sitta betydligt säkrare vid en eventuell ekonomisk depression. Så för ditt eget bästa – bokmärk den här adressen eller lägg det på minnet: BajsaBorta.nu

Följ mig på: