Tajmingen viktig för att pricka lägsta elpriset Spot on!

Den som har rörligt elpris får månadsvis en avstämning där den totala elförbrukningen multipliceras med ett snittpris på elen under samma tidsperiod. Från och med 1 oktober kan privatkunder få möjligheten att utnyttja variationerna i spotpriset på el hos Nord pool (elbörsen). Har du en modern elmätare med fjärravläsning kan Du begära att få timvis avläsning och därmed också timvis prissättning.

Jag har ikväll roat mig med att undersöka detta närmare i detalj för att se vilka elbolag som erbjuder detta, hur mycket man kan spara och vilken eventuell påverkan på vardagslivet det skulle ha.

Varför timmätning på elförbrukningen?

Största elförbrukningen står industri och företag för, vilket gör att förbrukningen och elpriset är som högst under dagtid på vardagar. Nattetid mellan kl 22 – 06 samt på helgdagar är priset i regel alltid lägre, vilket du som konsument kan utnyttja för att sänka dina elkostnader om du fick betala per timme istället för ett snittpris.

Nu kanske du tänker att man måste förpassa allt hushållsarbete till natten. Ja, om man vill vara extrem så kanske man ska vända på dygnet om vill uppnå största besparingen. Vill man gå halvvägs kan man ju se till att använda de tidsstyrningar som finns inbyggda i olika apparater. Diskmaskin, torktumlare och tvättmaskin kan ställas in på senarelagd start. Varmvattenproduktionen kan säkert också tidsstyras. Att ladda datorer, mobiler och batterier nattetid är ju ganska enkelt utan att det ska påverka livet alltför mycket. Jag brukar dock ladda dessa på jobbet, så min kostnad för det är redan noll. Kanske ska fråga arbetsgivaren om de inte kan erbjuda tvättmaskin på jobbet också…?

Vilka elbolag erbjuder timavläsning och timpris?

Jag har gått igenom några av de stora elbolagens hemsidor för att se vilka som börjat erbjuda timavläsning och lagt in direktlänkar till där du kan läsa mer. Tyvärr ser jag inte att mitt nuvarande elbolag SkellefteKraft startat upp detta. Blir till och ringa dem imorgon och höra efter.

  • Fortum
    Har Timmätning som tillval till rörligt elpris avtal. Det kostar inget extra. Kundservice kan hjälpa till med uppskattning om huruvida du tjänar på det eller inte, baserat på ditt historiska förbrukningsmönster.
  • Vattenfall
    Har delat in rörligt prisavtal i Enkeltariff och nya Tidstariff. Tidstariffen är grovt indelad i högpristid och lågpristid, där högpris råder från november – mars, måndag-fredag mellan kl 06-22. All övrig tid är det lågpristid. För att få ha Tidstariff måste man förbruka mer än 10 000 kWh per år.
  • Eon
    Har en mycket nära koppling mellan momentant elpris på Nordpool. I mitten av december kommer man att släppa SMS-tjänst och appar för iPhone och Android. I dessa får man bra koll på morgondagens spotpriser, timme för timme, direkt i mobilen. Ditt pris blir Nordpools spotpris för aktuell timme + 4,38 öre /kWh.

Hur stor är skillnaden i pris mellan högt och lågt?

Varje elbolag har sina egna tariffer i förhållande till Nordpools spotlistor. Det enklaste sättet att se skillnaden är att gå in på Nordpools hemsida. Priset för morgondagen spikas idag och kan ses online på listan Elspot prices. I skrivande stund är skillnaden mellan högsta och lägsta spotpris för imorgon 6,61 öre per kWh.

Du som läser min blogg vet ju att jag fullkomligt älskar att se saker omvandlat till exakta kostnader/besparingar i kronor och ören. Självklart kommer här ett kalkylexempel för en omgång med saker man skulle kunna köra på lågpristider istället:

Tvättmaskin 60°C = 1,5 kWh/tvätt
Diskmaskin = 2 kWh/disk
Duscha 5 min =  1,5 kWh / person

Dessa tre händelser är vanligt att man utför dagligen i en familj på fyra. Den totala energiåtgången är således 9,5 kWh.

Räknat på morgondagens spotpris (5/10 2012) skulle det kosta 3,25 kr vid det högsta timpriset.

Förlagt tidsmässigt till lägsta spottimme blir kostnaden istället 2,62 kr. En besparing på 0,63 kr. Extrapolerat till ett helår blir det en besparing på 230 kr.

Nu är detta räknat på spotpriset som råder just nu och elpriset är ganska lågt för tillfället. Jag kan tänka mig att variationen över dygnet och timpriset kommer att ligga betydligt högre när vi närmar oss midvintern och det börjar sina i vattenmagasin och kärnreaktorerna stannar till pga dammsugare, mjukisdjur eller spår av nötter i eltillverkningen.

Synliggöra elförbrukning med trådlös display

Jag har sen några månader tillbaka en trådlös avläsare (Eliq) monterad på elräkneverket i källaren. Den skicka signaler upp till en display jag placerat i köket. Där kan jag se den exakta elåtgången för tillfället och även följa utvecklingen över tid.

Bilden till vänster visar vårt senaste dygns elförbrukning. Tydligt framträder t.ex. en morgondusch och frukost vid 7-tiden. På sena eftermiddagen syns tillagning av middag och sen en tvättmaskinskörning och en dusch-peak strax efter 19-tiden. Ingen av våra stora toppar faller tyvärr inom de tidstariffer där elpriset är som lägst. Vi skulle alltså behöva göra en hel del omläggning av våra rutiner för att kunna pricka in lågpriset Spot on, så att säga. Frågan är om det är värt det eller om snittpriset ändå är fullt dugligt?

Det behövs nog göras en djupare analys över hela året för att kunna se om en parering av de riktigt höga elpristopparna kanske kan ge en mer betydande besparing. Vintertid är det ju faktiskt ändå mörkt typ dygnet om här uppe i Norrland. Då skulle man faktiskt kunna vända på dygnet utan att märka nån större skillnad egentligen!

Mera läsning

http://www.svd.se/naringsliv/ny-lag-underlattar-for-elkunder_7543368.svd

http://annakarinhatt.se/blogg/forsta-dagen-att-begara-timvis-matning-av-el/


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 + 12 =