Så sparar du pengar på bensin i sommar – 9 enkla knep

Tidigare i juni firades den internationella världsmiljödagen World Environment Day. Den här dagen introducerades 1972 och den allra första konferensen ägde rum i Stockholm. I år uppmärksammades sopsortering, energiförbrukning och utsläpp.

Majoriteten av svenskarna föredrar fortfarande att åka bil framför de kollektiva färdmedlen. Bakom valet står en rad olika orsaker. Förseningar, höga priser, inställda tåg och dåliga förbindelser. Men i år ser det ut att bli ännu förmånligare att ta med sig bilen på semestern. Bensinpriset för 95-oktanig bensin har sänkts till 13,47 kronor, även om trenden pekar på att det kommer bli dyrare.

Minska på bensinförbrukning kan spara mycket pengar

Det finns dock ingenting att oroa sig över. I den här artikeln får vi följa med trafikskolechefen och sparexperten Leo Balic på en lokal trafikskola i Karlshamn som visar oss de enkla knepen.

Låt fordonet rulla

Bilar drar generellt mer bränsle när föraren bromsar och gasar. Ett sparsamt alternativ är att rulla istället för att bromsa. Undvik att köra för nära fordonet framför dig och håll ett lagom avstånd från andra fordon på vägen. Den här metoden rekommenderas starkt, särskilt för dig som kör husbil eller har en husvagn på kroken.

Undvik att växla

Ett annat tips är att växla upp så snabbt som möjligt. Ju mindre snabba växlingar desto mindre jobb för motorn. Använder du den här strategin så kommer du spara både kilometer och pengar. Körsättet bidrar också till mindre utsläpp.

Låt oss tala om vikten

Vikt belastar motorn och bidrar per automatik till en ökad bränsleförbrukning. Undvik att ha med dig saker som du inte behöver, exempelvis tomt bagage eller barnstolar som inte används. Glöm inte bort att även bränsle väger. Vill du vara riktigt sparsam så kan du tanka tillräckligt mycket för att ta dig till din destination, men inte mer.

Planera din körning

En sparsam förare planerar alltid sin körning. Kontrollera de kortaste vägarna i god tid innan avresa. Använd gärna nätet eller Google Maps för att hitta bra vägbeskrivningar. Ditt vägval kommer ha en stor påverkan på ditt fordons bränsleförbrukning.

Håll ett öga på hastigheten

De flesta som kör bil är medvetna om att hög hastighet betyder en högre bränslekonsumtion. Välj hellre landsvägar där hastigheten är begränsad till 70 kilometer per timme framför motorvägar. Se också till att ligga i en högre växel. Statistik visar att bränsleförbrukningen kan minimeras med upp till 50 procent.

Kör med samma växel

Ibland kan det vara omöjligt, men om du inte behöver växla ner så ska du inte göra det. Att växla ner samtidigt som du går ner i hastighet kan vara dyrt. Stanna gärna i samma växel så länge du kan. Kraftiga nedväxlingar släpper ut mer avgaser och drar mer bränsle.

Luft i däcken

Det är tyvärr väldigt få förare som kontrollerar lufttrycket med jämna mellanrum – trots att det är gratis att fylla på med luft. Märker du att ditt fordon drar mer bränsle än vanligt så kan det vara värt att stanna till på närmsta bensinmack och kontrollera lufttrycket. Förare som har tillräckligt med luft kan reducera bränslekostnaden med hela 25 procent.

Takboxen ska av

Ta aldrig med saker du inte behöver. Det kan vara krångligt att montera av en takbox, men om den inte ska användas så måste den åka av. Takboxar skapar motstånd i körningen och leder till en ökad bränsleförbrukning, särskilt på motorvägar. Ha också bilrutorna i åtanke, även om det kan vara lockande att köra nervevat. Dessa kan slå hårt på bensinmätaren.

Stäng av motorn

Nya fordon är oftast utrustade med automatiska strömbrytare eller ”switchar” som stänger av motorn när fordonet står still för länge. Råkar du ut för kilometerlånga köer så bör switchen användas. Om du saknar en sådan funktion så räcker det med att vrida nyckeln och stänga av motorn helt. Detta kan du göra om du står still längre än en minut.


Ett svar till “Så sparar du pengar på bensin i sommar – 9 enkla knep”

  1. Roligt att du är tillbaka, minns när du var med i TV. Såg att du skaffat instagram. Ska bli roligt att följa dig. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 + 5 =