BajsaBorta.nu

Tagg: Elförbrukning

Test av dammsugare för att hitta optimal sugeffekt

Idag är det lördag, en veckodag då många har tid att ta hand om sina hus och hem. Namnet härstammar för övrigt från ordet lögardagen och betyder något i stil med tvättardagen. Att dammsuga är ingen sysselsättning jag ser fram emot direkt, men för att göra den lite mer motiverande just idag så har jag roat mig med att räkna ut vad det kostar i elförbrukning att städa vårat hus.

Självklart har jag också gjort ett test med dammsugaren för att se om jag kan spara el när jag dammsuger, utan att tumma på resultatet, såklart!

Utrustning jag använde vid test av dammsugare

Vi har en dammsugare av märket Electrolux som heter Ultra Silencer, vilket för övrigt är ett helt galet namn för den är långt ifrån tystgående! På dammsugaren står det 1800 W, men när jag mäter effekten med min elmätare så säger den ca 1163 W när jag har reglaget på full effekt. Kan nån förklara varför det står 1800 W? Jag räknar hur som helst på 1163 W, exakt!

Dammsög hela huset på 17:52 minuter

Jag klockade mitt dammsugande, utan att stressa på för den skull. Övervåningen klarade jag av på 9:48. Bottenvåningen gick något fortare och dammsögs på 8:04. Det ger en totaltid på 17:52 minuter. Nu kanske du som läser detta tänker att ett sätt att spara på är att dammsuga snabbare, men målet var att spara utan att tumma på resultatet och snabbhet är inte säkert att det ger bättre resultat.

Hitta den optimala sugkraften

Nästan allt som vi dammsuger är lätt skräp och damm som absolut inte kräver max effekt för att sugas upp. Jag provade dra ner på effekten med det reglage som finns på vår dammsugare.

Test av dammsugare

Om jag drar ner effektreglaget till mitten så kan jag ändå suga upp allt damm samtidigt som jag sänker effekten från 1163 W till 730W. En sänkning med hela 37,2%, utan att tumma på resultatet!

Så mycket sparar jag på dammsugningen

Så hur mycket sparar jag då på denna enkla justering? Vi räknar med ca 1 kr / kWh återigen, som ett sorts snittpris för el. Här kommer uträkningen:

Tidsåtgången är densamma: 17 minuter och 52 sekunder = 1072 sekunder = 0,298 timmar (h)

Maximal effekt 1163 W

Energiförbrukning: 0,298 h x 1163 W = 0,347 kWh
Elkostnad: 0,35 kr

Halv effekt 730 W

Energiförbrukning: 0,298 h x 730 W = 0,217 kWh
Elkostnad: 0,22 kr

Besparing: 0,13 kr / dammsugning

Sparar 6,76 kr per år

Vi försöker dammsuga en gång i veckan, vilket gör att årsbesparingen blir 6,76 kr. Det blev inte så stor besparing direkt, men nu har jag i alla fall räknat på detta och slipper ha denna kunskapslucka gnagandes i mitt huvud! 🙂

Kommer jag fortsätta köra med dammsugaren på halv effekt? Ja, varför inte!? Det är ju inte direkt så att jag känner större tillfredställelse med livet bara för att dammsugaren suger hårdare och låter mer. Och när slutresultatet är detsamma – ett golv rent från damm och skräp. Då är det är värt ansträngningen att dra ner reglaget, speciellt eftersom det är en engångsåtgärd. Kanske även dammsugaren håller längre? Det kanske är där den riktiga besparingen ligger? Men det får nåt annat test av dammsugare utvisa.

Tills nästa gång, sköt om er!

Chockad över diskmaskinen och dess elförbrukning

Som jag skrev tidigare har jag ju köpt en elmätare för att enkelt kunna mäta elförbrukningen på mina olika elektriska apparater i hemmet. Nu är det dags att redovisa nästa mätning. På tur stod diskmaskinen. Vår diskmaskin är en Whirlpool ADP 7979 med s.k. ”6th sense”. Låter coolt va? En diskmaskin med ett sjätte sinne. Wow! En sån måste vi ju ha tänkte vi när vi köpte den. Säkert lurade så in bomben och det visste nog produktutvecklaren som satte dit den beteckningen.

Jag har gjort som en vana att gå och slå av alla maskiner som har standby-läge, så även med diskmaskinen. Det finns en stor ON/OFF knapp man kan trycka på så slocknar displayen på maskinen.

Nu när jag har en elmätare tänkte jag att det skulle vara intressant att veta hur mycket el jag sparat på mina avstängningar. Vilken chock! Diskmaskinen drar 10 W med displayen på men det häpnadsväckande var att den drar 7 W med den avstängd!!! Vad ända in i h-vete är det som drar ström när den är avstängd?

Vi kör maskinen 1 ggr per dag på ett program som tar 2 h. Det gör att min insats har sparat:

22 h * 0,003 kWh x 365 dagar = 24,09 kWh per år = c:a 24 kr.

Dags att höja insatsen kanske? För att göra det måste jag krypa mera!

Trångt att komma åt sladden

Trångt att komma åt sladden

Är det värt det? Om jag kan sänka elförbrukningen från 7W till 0W kan jag spara ytterligare 56 kr per år. Vid värderingen bör jag dock ha i åtanke att det lär skapa rätt mycket irritation hos andra i familjen. Jag hör redan ”- &#%§ men varför har du dragit ur sladden till diskmaskinen?! Åååååhh”.

Njae, får kanske fortsätta leta strömtjuvar som är lite enklare att bemästra och utan samma högrisk för störd familjefrid.

Fast å andra sidan heter ju den här sidan BajsaBorta.nu, vilket är som ringarna över å i snåljåp. Måste ju leva upp till sajtens namn och visa att man lever som man lär!

Dra ut sladden

Drar ut sladden

Spara pengar på att minska elförbrukningen

Jag har gått och köpt mig en el-energimätare för att kunna få lite bättre känsla för hur mycket el som våra hemmaprylar förbrukar. Mätaren är programmerbar och man kan lägga in aktuellt elpris. Det gör att man direkt kan se kostnaden. Här ska mätas! Jag tänkte låta el-energimätaren vandra runt i huset och rapportera om det här på sidan.

Det första jag har mätt är TV-anläggningen inkl. digitalbox. Jag har en Samsung 40 tums LCD med en digitalbox från Viasat. Den visade sig dra ca 170 W i aktivt läge och 38 W i standby. Att stänga av strömmen helt är såklart det bästa för att minimera bakgrundsförbrukning, men vår TV-möbel gör det lite för omständligt för att man ska orka göra det varje gång. Därför har vi istället en fjärrstyrd strömbytare, som visade sig dra 4 W.

Vårt aktuella elpris inkl. överföringsavgift och dylikt ligger på 0,987 kr per kWh. Uppskattningsvis använder vi vår TV ca 3 h per dag i snitt över ett år. Omräknat till årskostnad blir det alltså:

Titta på TV (3h/dag): 183,73 kr / år
TVn på standby (21h/d): 287,48 kr / år
Fjärrstyrd strömbrytare (21h/d): 30,26 kr / år

Det känns bra att kunna se vad olika alternativ kostar. Först då kan man ju börja väga om det är värt att göra olika insatser. I det här fallet är det ju inget tvivel om att standby-läget är något man ska undvika. Kostnaden för den fjärrstyrda strömbrytaren har vi ju tjänat in med råge redan första året. Sen är det såklart bäst att stänga strömmen helt, men 30 kr per år…den kostnaden kan jag ta istället för att lägga mig ner på golvet och sträcka mig efter strömbrytaren varje gång vi ska starta upp eller stänga av systemet.

Ska bli spännande att mäta fler saker och se om man kan göra nåt för att minska elförbrukningen i hemmet. Det sägs ju att den billigaste kWh är den man inte förbrukat!

Spara el med lampa på pannan

I en familj med fyra familjemedlemmar går det åt ca 5000 kWh per år i hushållsel. Av dessa står belysningen för 1/5-del, alltså 1000 kWh. Elförbrukningen är som störst under den mörka delen av året och vi är generellt dåliga på att stänga av lampor som lyser i onödan i rum där vi inte befinner oss. En avancerad lösning på detta är ju såklart att installera rörelsedetektorer. Den billigaste (och ganska ful dessutom) rörelsevakten på Clas Ohlson kostar 98 kr. Ska man täcka upp hela huset går det åt ganska många och varje tändning sliter ju på glödlampan. Jag tror inte att den lösningen är lika lönsam och praktisk som mitt eget förslag för att minska elförbrukningen i hemmet.

Minska elförbrukningen med ljuset på huvudet

Pannlampa

Pannlampa

Om man istället för att tända lampor på väggen och i taket tar på sig en pannlampa kan man spara mycket på elförbrukningen. Att köpa in lampan kostar såklart en slant men nöjer man sig med pannlampor på Clas Ohlson behöver det inte kosta mer än 50-100 kr. Lamporna drivs vanligtvis av AAA (LR03) batterier som finns som laddningsbara. Kostnaden för att ladda är väldigt låg och kan elimineras helt om man ser till att ladda de borta!

OBS! Det kan vara bra att köpa en modell med vinkelbart lamphuvud eftersom det finns risk för bländning vid möte med annan lampbärare i familjen.

Tips 4: Spara el när du bajsar borta

Ytterligare en kostnadsfaktor att ta hänsyn till vid toalettbesök är elförbrukningen. Många toaletter ligger placerade i rum helt utan fönster eller om det finns fönster är de ofta så pass mönstrade att man måste tända lampan för att kunna läsa eller jobba med datorn. Läsa eller jobba med datorn på toaletten kanske låter främmande för vissa?! Jag vet inte hur många ggr det skapat irritation i vårt hem. Jag tror att bajsarbloggare är en betydande grupp bland bloggarna i stort. Sen finns det många som fyller sina bloggar med skit också. Inga exempel nämnda…

Vet inte om det är typiskt killar att spendera 10-30 minuter på toan, men att döma av en del diskussioner på forum och andra bloggar så verkar killar vara överrepresenterade i långbajsar-gruppen. Hur som helst, det är viktigt att fråga sig själv hur länge man brukar sitta när man ska beräkna hur mycket pengar man kan spara på att bajsa borta.

Rekordhögt elpris nu – Finanskrisen kan sänka priset

Vid beräkningen nedan har jag tagit min snittid på toaletten (enligt mig alltså, inte min sambo) om ca 20 minuter. Belysningen på vår toalett drar 40W. Det ger en elförbrukning på 0,02 kWh. Det är just nu ett rekordhögt elpris men om vi ska tro Johan Öhnell, VD på Telge Energi så väntas ett sänkt elpris med finanskrisen. Vi betalar hur som helst ca 130 öre per kWh just nu. Kostnaden för el per bajstillfälle är således 3 öre för mig.

Dagar / vecka 1 2 3 4 5 6 7
Du sparar (kr/år) 1,4 2,8 4,2 5,6 7,0 8,4 9,8

Summerat med tidigare redovisade kostnader (toapapper, spolvatten, tvål) ser den årliga besparingen nu ut som följer:

Dagar / vecka 1 2 3 4 5 6 7
Du sparar (kr/år) 40 98 146 195 244 290 341

Följ mig på: