BajsaBorta.nu

Kategori: Shopping

Så kan du tjäna pengar på att betala för mycket

En del använder order tjäna pengar på ett konstigt sätt. Du kanske har hört folk som slänger sig med uttryck som ”älskling, jag tjänade 150 kr idag på stan när jag köpte den här tröjan”.

Wow!

Visste inte att man kunde få betalt för att handla.

Men nu har jag hittat en lucka i The Matrix som faktiskt gör att man kan det. Häng med med på lite avancerad Life Hacking!

Bokade nyss en fjällsemester. Efter några minuter damp det ner mail med en bekräftelse på bokningen och instruktioner om hur man betalar. Valde att direkt betala med ett kreditkort så att jag slapp tänka på det framöver.

Mailet låg dock kvar i min inbox som oläst och när jag nån dag senare hittade det hade jag glömt att jag redan betalat och betalade en gång till.

Återbetalning på grund av för mycket betalt

Bara nån dag senare blev jag kontaktad av företaget som jag betalat till. De hade upptäckt i sitt system att jag betalat dubbelt och ville veta hur de skulle återbetala överskjutande belopp. Jag fick tillbaka pengarna redan nästa dag.

Nu kommer jag till poängen….just det, poängen! (avsett som ett skämt)

Det kreditkort jag använde har ett bonussystem som ger poäng för alla köp. Just på mitt kort får man 1 poäng per förbrukad krona. Jag hade betalat 3075 kr för mycket. Det ger 3075 poäng som sedan kan bytas mot lite olika saker.

Tjäna pengar (poäng) med kreditkortet

Beroende på vad man byter poängen till blir varje poäng lite olika värderad. Men för enkelhetens skull har jag valt alternativet där man byter mot dagligvaror i butiken, alltså mat. Äta bör man ju, annars dör man. Så de poängen ger direkt en besparing som märks i plånboken. Låter det tråkigt?

Lugn, man kan byta poängen till saker som lyxar tillvaron om du hellre vill det.

Väljer man att växla in poängen till matcheck blir varje poäng värd 0,01 kr. Mina 3075 gratispoäng ger mig då 30,75 kr. Pengar som jag alltså då TJÄNAT när jag konsumerade och betalade för mycket. Det är såklart inget som kan jämföras med vanliga jobb för att tjäna pengar, men tänk på att det är skattefritt, så kanske du ler lite extra när du går och cashar ut.

Saker att tänka på

Du måste ha tillräckligt med kredit och kunna ligga ute med pengarna.

Kontrollera att du får dina extra bonuspoäng och att de inte nollar de ifall återbetalning görs till kreditkortet. Om så är fallet kan du kanske försöka att få återbetalningen som en banköverföring istället.

Det åligger på dig att bedöma om detta är moraliskt försvarbart eller inte. Jag har bara upptäckt luckan, och det av misstag.

Ha en bra dag!

Att vara smart när man handlar mat

Jag är så glad! Har upptäckt ett nytt sätt att köpa mat riktigt billigt. Tänk dig att du kan sänka dina matkostnader med 70-90%. Ja, 70-90%! Det är galet mycket faktiskt. Och det är inget fel på maten heller.

Har nu köpt 3 lådor hittills från Matsmart.se. Har en hylla nere i källaren som fungerar som lager. Där finns t.ex. flingor, granola, kex, pasta, godis och lite annat smått och gott. Värdering av mitt lager just nu ligger på 2250 kr, om man skulle köpa det i butik till normalpris. Men, jag har fyndat detta till en totalsumma av endast 635 kr. Du som är snabb på matematik kanske redan räkna ut att det är 72% rabatt.

Matförrådet i källaren

Matförrådet i källaren

Leker med tanken att man skulle kunna köpa all sin mat på det här sättet. Tänk vad mycket pengar man skulle få över. För vår familj rör det sig om flera 1000-lappar i månaden.

Så vad är haken?

Okej, här kommer det.

Maten kan vara ”gammal”.

I alla fall tycker en del butiker det. Om en butik köpt på sig för stora partier av en produkt och inte hinner sälja den i tillräckligt snabb takt kan Matsmart gå in och köpa ut det.

Bäst-före-datum är något som en del håller lite för heligt. Att kasta maten bara för att det står ett datum som passerat på förpackningen är Matdumt. För färskvaror ska man alltid utgå från lukt och sen smak. Känns den okej är det ingen fara att äta den. För torrvaror håller sig det mesta ganska mycket längre än vad som står.

Det som gör att mat blir gammal, surnar eller möglar är att det finns vatten. Det behöver mikroorganismerna för att kunna föröka sig. Torrvaror är som namnet säger, torra. De är med andra ord ingen miljö som mögel och annat kan växa på.

Det smarta här är alltså att köpa vad som anses vara ”gammal” mat som egentligen inte är gammal. Har till exempel köpt kexförpackningar för 1 kr styck med bäst-före-datum 2016-11-15 och Boveteflingor som går ut om tre veckor.

Rabatter på rabatter

Alla produkterna på sajten har sänkt pris redan från början i jämförelse med vanliga matbutiker. Men, eftersom det är riktigt stora partier som de köpt in kan de dessutom ge bra mängdrabatter. Nästan alla produkterna kan man köpa flera av eller storpack och pressa ner priset ännu mer.

De gånger jag handlat har jag haft ett problem dock. Det är att komma upp i tillräckligt belopp för att frakten inte ska kännas vara för stor i förhållande till produkternas priser. Det kostar 49 kr i frakt för en låda på max 20 kg.

låda med mat från matsmart

En låda full med billig mat från Matsmart

När man klickar ner grejjer i kundkorgen står det ett totalpris, men när man kommer till kassan är det alltid billigare än vad man tänkt. Det på grund av mängdrabatterna. Så jag har varje gång fått gå en till runda på sajten för att hitta fler saker att köpa.

godisgömma

Godisgömman. Ingen av barnen letar i pokalen som deras pappa skryter om hela tiden…*suck*… GodisSmart gömställe!

 

8 tips som hjälper dig att spara pengar med bonusprogram

Idag gästas vi av Christoffer från sajten Bonuspoäng.se som är en sajt som tipsar om hur man utnyttjar bonusprogram och kundklubbar för att spara pengar och få trevliga fördelar.

Sparande handlar inte alltid om att dra in på kostnader utan ofta också att välja var och hur man konsumerar. Mycket av det du köper idag kan du egentligen få rabatter och gratiserbjudanden ifrån utan speciellt mycket arbete. Nyckeln till detta är att använda företagens bonusprogramn och kundklubbar för att tjäna ihop till fördelar och sparande för dig själv. Här kommer några av mina bästa spartips med hjälp av bonusprogram:

1. Bonusprogrammen är gratis så gå med i många – Nästan utan undantag är alla bonusprogram och kundklubbar gratis så det finns egentligen ingen anledning till att INTE gå med i bonusprogram och kundklubbar i butiker och hos företag där du idag redan handlar. Det finns inget att förlora!

2. Kundklubbar man kan koppla till sitt betalkort – Ja, det enda negativa med att vara med i vissa kundklubbar är att man måste visa upp ett medlemskort för att få bonusen men detta är på väg att försvinna. Fler och fler kundklubbar kopplar dina köp till ditt betalkort vilket gör att bonusen registreras automatiskt. Så, även om du bara handlar på tex Hemköp någon gång i månaden kan du koppla ditt betalkort dit och sen ”glömma” att du är med där tills du får bonuschecken i brevlådan.

3. Fokusera på ett bosnusprogram per bransch (men var med i alla) – Även om det inte skadar att vara med i flera bonusprogram så bör du välja ut ett bonusprogram per bransch där du fokuserar dina köp. Det kan handla om tex SAS Eurobonus för dina flygresor, ICA för dina matinköp eller Statoil när du tankar bensin. Anledningen till detta är att man oftast får större fördelar (mer bonus) om man handlar ofta samt att små inköp ibland inte kan tas ut.

4. Använd kreditkort (på ett smart sätt) – Det allra snabbaste sättet att tjäna bonuspoäng snabbt är att utnyttja kreditkort kopplade till bonusprogram (ett exempel är MasterCard kopplat till Eurobonus). Välj ett som är kopplat till det bonusprogram du vill fokusera på och där du främst vill tjäna bonuspoäng. Då får man inte bara bonuspoäng vid köp hos det företaget (i det här fallet SAS) utan för ALLA köp du gör med kreditkortet. Detta gör att man snabbt kan nå höga bonusnivåer och få gratis flygresor, gratis hotellnätter och liknande fördelar.

5. Använd kreditkortet i tjänsten – Om du har ett arbete där du emellanåt köper konsumentprodukter och tjänster till företaget och får det återbetalat via reseräkning kan du får stor hävstångseffekt på dina köp om du använder ditt eget kreditkort. Köper du tex en flygresa, ett par hotellnätter, hyrbil och betalar restaurangnotor kan du snabbt spendera flera tusen kronor med ditt kreditkort, som omvandlas till bonuspoäng åt dig. Notera att vissa företag inte tillåter att du själv nyttjar bonuspoängen men många gör det.

6. Ladda ner en app – Det finns ett större antal appar som hjälper dig att hålla koll på dina bonusprogram och bonuspoäng. Min favorit är Award Wallet som finnas till både iOS och Android. Den håller koll på bonusnummer, användarnamn samt poängsaldo hos de olika bonusprogrammen.

7. Utnyttja specialerbjudanden – Inte sällan går bonusprogrammen ut med speciella erbjudanden som gör att man kan tjäna dubbelt så mycket under en viss period, eller om man köper en viss typ av varor. Detta kan vara ett snabbt sätt att boosta din bonus!

8. Glöm inte att casha in bonusen – I många kundklubbar har bonuspoängen en giltighetstid och har du inte utnyttjat dem inom denna tid så försvinner de. Så håll inte i poängen för länge utan se till att nyttja dem innan de är förbrukade. Appen Award Wallet hjälper dig med detta.

Lycka till med din bonusjakt!

//Christoffer

Egen matkasse när du storhandlar

Att storhandla en gång i veckan istället för att handla lite och ofta är en given åtgärd för att hålla nere både matkostnader, transportkostnader och tidskostnader. När jag handlar har jag alltid egna matkassar med mig till butiken. Hur mycket sparar jag på det?

Så handlar jag mat till familjen

Jag försöker att hålla mig till en storhandling per vecka på stormarknaden på vägen mellan jobbet och hemmet. Varje gång har jag med mig 3 stora matkassar. Ibland glömmer jag att ta med kassarna (även solen har sina fläckar) och då brukar jag behöva köpa 3 papperskassar eller 5 plastkassar istället.

Jag sparar pengar på att ha egna matkassar med till mataffären.

Jag använder samma kassar om och om igen och de håller riktigt länge. Kan inte komma ihåg när jag införskaffade mina kassar, men tror att det var över ett år sen och att de kostade ca 25 kr/st. Jag räknar som vanligt på årsbesparing och antar i detta fall att kassarna håller ett år. Då kostar mina kassar mig 75 kr per år.

De vanliga plastpåsarna man kan köpa vid kassan kostar i vår butik 1,50 kr styck. Vid varje veckohandling skulle det alltså kosta mig 7,50 kr, vilket ger en årskostnad på 390 kr.

Om jag istället skulle köpa de större papperskassarna kostar de 2,50 kr. Men det blir omräknat till årskostnad detsamma, 390 kr.

Det finns en till sorts påse i hushållet

Du som köper plastpåsar vid kassan har säkert alltid ett lager av plastpåsar hemma att använda till sopor och kanske har det som argument till varför du hellre köper såna. För att årsbesparingen därför ska bli mer korrekt och jag bättre ska kunna övertyga dig behöver jag ta med kostnad för att köpa speciella soppåsar.

Tunna soppåsar brukar kosta ca 15 kr för 30 st (finns på matbutiken eller på t.ex. Clas Ohlson, Jula eller liknande). Vi slänger ungefär 4 soppåsar i veckan hemma hos oss och då räknar jag endast rena sopor, för vi källsorterar och slänger matavfall separat…såklart! 🙂

Det går åt ca 200 soppåsar per år. Nu hör det till saken att vi ibland har andra typer av påsar som soppåsar, t.ex. såna man fått när man köpt kläder eller annat. Jag räknar på att av de 200 påsarna så är 150 köpta för just att slänga sopor. De kostar då mig 75 kr per år.

Så mycket sparar jag på matkassar varje år

Nu kommer det roligaste – beräkningen och resultatet!

Plastpåsar varje handling, 260 st 390 kr
Soppåsar 0 kr
Total kostnad 390 kr
Matkassar, 3 st 75 kr
Soppåsar, 150 st 100 kr
Total kostnad 175 kr
Besparing: 390 kr – 175 kr = 215 kr

Julkalendrar 2011

Att köpa julklappar är inget som man i regel sparar pengar på, såvida man inte köper saker man ändå skulle ha köpt men till kampanjpriser. Det går dock att hålla nere kostnaderna om man utnyttjar rabatter och annat som ges i olika kampanjer som t.ex. julkalendrar.

Julkalendrar med rabatter och erbjudanden

Många nätbutiker brukar lägga upp julkalendrar där man i varje lucka hittar unika erbjudanden på utvalda produkter eller rabattkoder och fri frakt vissa dagar. Det kan vara värt att kolla in och följa de butiker man brukar handla på. Prickar man in rätt dag finns pengar att spara.

Julkalendrar med tävlingar

Jag gillar ju GRATIS och därför kommer jag att lägga mycket kraft i år på att öppna luckor och delta i så många tävlingar jag kan. För att inte missa några tänker jag hårdbevaka Blienvinnare.com’s lista med julkalendrar i år 2011.

Årets julkalender 2011 på TV

SVTs julkalender för 2011 heter ”Tjuvarnas jul” och utspelar sig i Stockholm på 1800-talet.

I centrum står Kurre, en ficktjuv i den ökända tjuvligan Klappsnapparna. Han är uppväxt i tjuvligan och det är den enda familj han känner till. Men den 1 december får Kurre oväntat besök. Utanför hans kyffe står ett övergivet barn med en lapp i näven – hans okända dotter Charlie.

 

Läs mer om julkalendrar

Låna grejer av grannen

Jag satt nyligt och såg hela säsong 1 av den oerhört sköna tv-serien som gick på TV4 i våras – Solsidan! Ni vet den med Felix Herngren och Mia Skäringer som flyttar till Solsidan med allt vad det innebär. En rolig karaktär är grannen som är en obotlig ”lånare”. Han kommer ju stup i kvarten och ska låna grejer av Alex, men grejen är ju att han aldrig lämnar tillbaka. Det är nästan som att han lider av ett sjukt beteende att låna för lånandets skull. Han är ju verkligen en urtyp av snåljåpar. Är ju himla roligt när de ska på midsommarfirande och han ombeds att ta med sig ål (för att det är superdyrt) men påstår att den var slut och kommer med en sketen sillburk! HAHA, grymt roligt! Hur som helst är det ju ett bra sätt att spara pengar på, men man kanske måste göra det med lite mer finess och se till att lämna tillbaka i rimlig tid.

Jag fick DVD-boxen i present, men sökte fram ett par länkar där ni kan beställa Solsidan säsong 1 (229 kr) om ni vill:

 

Resa utomlands

Jag tycker det är viktigt att man har ett mål med sitt sparande och sitt ”snåljåpande”, annars skulle man inte orka med allt. Ett av mina mål är att kunna få pengar över till att resa med hela familjen och göra roliga saker tillsammans med våra barn. Därför har vi nu bokat en resa till Cypern i maj!

Vi utgick från att det skulle vara bekvämt att resa iväg. Eftersom vi bor i en norrländsk stad så finns det inte lika många alternativ som från Arlanda. Vi hade väl i princip att välja mellan Turkiet, Spanien och Cypern. En förmedel med Turkiet hade varit det rådande valutaläget. Turkiets valuta Lira är billigare just nu än valutakursen för svenska kronan mot euro. Det fick ändå bli Cypern och vad som fällde avgörandet vet jag just nu inte. Kanske var det finare bilder på hotellet eller nåt annat orationellt.

Myrorna och second hand

Min äldsta dotter är strax över 3 år och det börjar ju nu bli möjligt att prova på lite mer avancerade aktiviteter. Vi tänkte att hon skulle få prova skridskor! Till saken hör ju den att det säkert var minst 10 år sen som jag eller min sambo stod på skridskor och vi har ingen utrustning kvar. Det blir ju ganska dyrt om vi alla 3 ska åka på sportaffären och köpa nya skridskor. Tror inte vi kommer under 1000-lappen ens om det är på rea.

Såg i tidningen att Myrorna fyllde 20 år i Umeå och tänkte att vi kan ju kolla vad de har först. Myrorna är ju Frälsningsarméns butiker dit man kan skänka saker men även köpa prylar riktigt, riktigt billigt. Tyvärr var vi nog lite sent ute på säsongen, för det fanns bara 2 par skridskor kvar. Vi hittade dock ett par som passade och de kostade….30 kr!!! Det är ju i princip ingenting!

Jag har tidigare alltid köpt nytt och inte ens övervägt att köpa begagnat, men det verkar vara väldigt poppis att sälja och köpa begagnat idag. Varför jag inte övervägt att köpa kanske beror på att jag var minsta barnet i vår familj och alltid fick ärva saker. När jag sen började tjäna egna pengar så blev det alltid nytt. Nu när man fått lite mer perspektiv på livet och vad som egentligen spelar roll – att t.ex. få uppleva roliga saker med sina barn. Om skridskorna man har på sig kostar 1000 kr eller 30 kr tror inte jag är det som fäller avgörandet. Men vi får väl se… Hur som helst, gillar inte min dotter att åka så kan jag säkert kränga de för 50 kr ;-).

Finanskrisen 2.0

Det verkar som att finanskrisen går in i en ny fas och Anders Borg talar om en andra våg i finanskrisen, efter ett möte med EU:s finansministrar i Bryssel igår. Det blir till att dra åt svångremmen ännu hårdare på sina kronor och ören. Min plan är att öka disciplinen på de spartips jag tidigare redovisat och försöka komma fram till nya tips.

Jag skrev ju tidigare om att det finns ett litet hål i kreditkortens bonussystem som många butikskedjor kör med. Strategin går kortfattat ut på att lämna tillbaka varor på öppet köp och undvika att de backar köpet på kreditkortet. Istället låtsas som att man inte har kortet med sig och be att få pengarna kontant istället. Kontentan blir ju att man får tillbaka köpebeloppet, men behåller transaktionen på kreditkortet = bonus. Ytterligare en butikskedja att lägga till listan där strategin fungerar är Dressman. Lämnade tillbaka kläder som jag ångrade att jag köpte och fick 499 kr kontant. Behållen bonus på kortet – 2,50 kr! Och det skattefritt dessutom! 🙂

Blanda lättmjölk själv hemma

Just nu är jag mycket inne på att försöka kapa ner lite kostnader på maten. Sitter och funderar på alla dessa lättprodukter vi handlar och som det ibland känns som att man lurar sig själv på.

Ta till exempel lättmjölk / standardmjölk. Om man köper 1L standardmjölk (3% fett) och späder den med 5L vatten har man vips 6L lättmjölk (1,5% fett)! Man skulle kunna få 6L lättmjölk för ca 8 kr istället för 45 kr!!

Okej, jag förenklar kanske lite för hårt genom att bara titta på fettinnehållet. Smaken kan ju tänkas bli lite blaskig. Jag har inte testat ännu, men nästa gång jag går till affären ska jag köpa lite olika mjölk- och gräddprodukter och laborera med hemma. Nån mix borde funka både smak- och matlagningsmässigt och bör kunna ge några besparade kronor.

En sak man kan invända mot detta är att övriga näringsvärden sjunker, t.ex. kalcium, B12 etc. Standardmjölk och lättmjölk har nämligen likvärdiga näringsvärden förutom fettinnehållet. Men man kan ju se över sitt dagliga intag av dessa från andra källor. Kanske man redan nu äter ett överskott, då är det ju lugnt.

Andra ”mjölk”-produkter där en tillämpning av detta tänk skulle kunna spara pengar är kokosmjölk. Den finns också i fet- och lättversion som båda kostar kring 10 kr för 400 mL. Du kanske kommer på andra produktserier?

Aktuella priser hämtade från Handla24.se

Följ mig på: